Panowie dzięki za komentarze.
Mecenas napisał(a): Dla mnie ten jeleń pijący wodę jest takim podkreśleniem spokoju i ciszy całej sceny. Praca staje się wymowna moim zdaniem w jakimś artystycznym wymiarze.
Nie chcę być nieskromny, ale nie myślałem, że doczekam się takiego komentarza, tym bardziej cieszy mnie, że się tu pojawił.
spiton napisał(a):Moja żona, powiedziała, że strumyk jest tak naturalny, że z początku nie zwróciła na niego uwagi. Natomiast dowaliła się do jelenia. Jelenie są w naturze dużo ciekawiej "pomalowane". Niemniej w tej skali fajne pomalowanie jelenia to mega wyzwanie.
Pewnie żonie chodziło o taka piękną sarenkę:

Natomiast jeleń jak to jeleń piękny nie jest

Jeszcze gorzej wygląda Łoś

Zresztą spory problem miałem oglądając te zdjęcia i decydując się na opcje z takim zwierzakiem
Bo w 72'ce ciężko znaleźć.
Na początku szukałem w zestawach typu "kupione pod ZOO"
Nic nie było.
Przypadkiem trafiłem na zestawy Preisera, ale w skali 1:87.
Kupiłem i pomyślałem, że jeleń jeleniowi nie równy.
Wstępnie coś tam ustawiałem.

Ale wybrałem tak jak jest teraz.
Przeszczepiłem tylko rogi z jelenia na sarnę.
Z wodą nie było łatwo.
Szukałem inspiracji.
I w efekcie końcowym połączyłem takie trzy obrazki:

Przypadkiem znalazłem coś takiego.
Spodobał mi się ten kolor wody.

A to może być wstępna inspiracja do kolejnego projektu:
Znaleziona przypadkiem przy szukaniu zdjęć do w.w. pracy.

Proszę potraktować to co napisałem i pokazałem powyżej jako takie uzupełnienie do warsztatu.
W którym to nie lubię pokazywać wszystkiego do końca.
Panzer napisał(a):Stworzyłeś jakiś modelarski paradoks, w którym "fajność" podstawki i wrażenie całości przykryło "średniość" czołgu i jego dość sztampowe wykonanie. Draż mnie ten Tygrys, ale jednocześnie nie mogę powiedzieć, że całość nie robi ogromnego wrażenia. Liście, woda, trawa i pomysł z jeleniem wymiatają tak skutecznie, że choć piguła jest gorzka, to przełykam model i nadal smaku mi on nie psuje.
Na koniec jedna uwaga: napisałeś, że na koniec dajesz dwa zdjęcia z innym ustawieniem wieży, ale powyżej lufa co rusz skierowana jest gdzie indziej. Unikaj tego, bo trochę tworzy to wrażenie zgadywanki dla dzieci pt. "znajdź 10 różnic". Czołg żyje własnym życiem a jeleń ma to w....
Na dwóch zdjęciach jest trochę inaczej. Nie zauważyłem lub zapomniałem o tym.
Jeśli chodzi o sam czołg to mocno się zastanawiam co w nim jest, aż tak nie tak.
Oczywiście idealny nie jest i pewne rzeczy bym zmienił, ale wtedy ocena była by jeszcze gorsza.
W warsztacie napisałeś ze kropki są straszne, a teraz w sumie jest tylko ocena.
W sumie tylko ten przymiotnik mi coś mówi:
Sztampowy
1. powtarzany mechanicznie; szablonowy, schematyczny, nieoryginalny.
2. posługujący się sztampą
Faktycznie powtarzam te same techniki i pewnie błędy.
Choć sam nie wiem jakie.
Panzer jak możesz to napisz co nieco.
Tylko jeśli można to spokojnie
Pozdrawiam.