RWD-6 ZTS Plastyk 1/72

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

RWD-6 ZTS Plastyk 1/72

Postprzez KFS-miniatures » poniedziałek, 18 czerwca 2012, 20:43

No to teraz będą tylko brawa, bo model maszyny polskiej konstrukcji. Mało tego- parszywy zestaw z epoki słusznie minionej, a pielęgnowanej we wspomnieniach modnym ostatnio stylem wintydź. tylko nie skonczyć, jak wiemy, to będzie jednoznaczne z okryciem się hańbą.
Prosto z pudła będzie.. z takiego:

Obrazek

w środku całe trzy wypraski

Obrazek

z wysokiej klasy nadlewkami i innymi parchami

Obrazek

a elementy przeźroczyste to są takie tylko z nazwy

Obrazek

Zaczałem od sklejenia szoferki. trzy elementy na krzyż, choć nie da sie ukryć, że wyciete z wypraski miały ze dwa razy wiekszą gramaturę, niż po obróbce, szlifowaniu i doprowadzeniu do w miarę akceptowalnego kształtu.
Nie inaczej jest z kadłubem. tu dodatkowo trzeba niemal na nowo wytrasowac linie drzwi i granice blach

Obrazek

Rzutem na taśmę zabrałem się za wyprowadzanie oszklenia- najpierw to trzeba dobrze przeszlifować będzie..

Obrazek

Zresztą w tej miniaturze to co krok atrakcja. dopasowanie połowek kadłuba będzie czasochłonne

Obrazek
KFS-miniatures

Reklama

Re: RWD-6 ZTS Plastyk 1/72

Postprzez Arkady72 » poniedziałek, 18 czerwca 2012, 20:45

To ja lecę do nocnego po czipsy o smaku kebab z cebulką. Jak wrócę ma być jeszcze wolne miejsce w pierwszym rzędzie :).
Tworzona dziś przyszłość będzie naszą teraźniejszością!
Arkady72

WM2

Postprzez rollingstones » poniedziałek, 18 czerwca 2012, 21:07

Pamiętaj o kafelkach
płotka
rollingstones

Postprzez KFS-miniatures » poniedziałek, 18 czerwca 2012, 21:09

Pamiętam. Apropos, przypomnij, jakiego ty kleju używałes? Marka i typ, bo musze sobie wreszcie kupić.
Obrazek
KFS-miniatures

Postprzez shivadog » poniedziałek, 18 czerwca 2012, 21:43

Bar wyleciał, modelarstwo zostaje, może być na wesoło.

J
shivadog

Postprzez KFS-miniatures » poniedziałek, 18 czerwca 2012, 21:44

to narazie
Obrazek
KFS-miniatures

Postprzez KFS-miniatures » środa, 20 czerwca 2012, 22:51

następnym razem nie szukam innego baru otwartego w okolicy. nocny mam pod nosem.
uznałem, że wnętrze nawet po przepolerowaniu oszklenia nie będzie przesadnie widoczne, zatem przyłoże do jego wykończenia atencję adekwatną do ekspozycji. zatem- byle by nic nie raziło i nie rzucało się w oczy.. wnętrze zalałem cyjanoakrylem i wyfrezowałem 'na gładko'. kolejnym krokiem było wyrównanie profilu i ścianek obydwu połowek kadłuba, tak by zminimalizowac koniecznośc szlifowania po ich sklejeniu.
Na tak przygotowane elementy położyłem ciemny szary- jako podkłąd i kolor bazowy zarazem
zdjęcia wrzuce jak kupię baterie do aparatu
Obrazek
KFS-miniatures

Postprzez Arkady72 » środa, 20 czerwca 2012, 23:15

KFS-miniatures napisał(a):zdjęcia wrzuce jak kupię baterie do aparatu

Dobre chińskie baterie są w moim nocnym.
uznałem, że wnętrze nawet po przepolerowaniu oszklenia nie będzie przesadnie widoczne, zatem przyłoże do jego wykończenia atencję adekwatną do ekspozycji. zatem- byle by nic nie raziło i nie rzucało się w oczy.. wnętrze zalałem cyjanoakrylem i wyfrezowałem 'na gładko'. kolejnym krokiem było wyrównanie profilu i ścianek obydwu połowek kadłuba, tak by zminimalizowac koniecznośc szlifowania po ich sklejeniu.
Na tak przygotowane elementy położyłem ciemny szary- jako podkłąd i kolor bazowy zarazem

Za dużo słów za mało zdjęć ale po Twojej deklaracji o hańbie itp ufam, że nie zawiedziesz. Ja już pracuję nad swoją pierwszą galerią po dłuuugiej przerwie tutaj. Razem z Jackiem Bzunkiem otwarłem kontener transportowy. Troszkę się jeszcze wstydzę ale liczę na wyrozumiałość i ciepłe przyjęcie.
Pozdrawiam serdecznie wszystkich pasjonatów.
Tworzona dziś przyszłość będzie naszą teraźniejszością!
Arkady72

WM2

Postprzez KFS-miniatures » środa, 20 czerwca 2012, 23:24

a popkorn? ja sie produkuje, a tu bez popkornu?
Obrazek
KFS-miniatures

Postprzez Mac Eyka » czwartek, 21 czerwca 2012, 09:11

shivadog napisał(a):Bar wyleciał, modelarstwo zostaje, może być na wesoło.

J

Agencie Dzej czemu wywaliłeś coś co nazwałeś barem.
Chyba nie rozminę się zbytnio z prawdą jeśli stwierdzę, że Kamil jest artystą w naszym fachu. I jak przystało na prawdziwego artystę jest człowiekiem specyficznym.
Pokazuje swoje warsztaty, pozwala nam przypatrywać się swoim poczynaniom co powoduje, że poszerzamy swoją wiedzę i umiejętności.
Ale jego poczynaniom zawsze towarzyszy jakaś awanturka, przepychanka czy tym podobne zachowania.
My jako inteligentne bestie mamy możliwość odsiać to co nas interesuje.
Dla jednych kłótnia dla innych sam warsztat, zdjęcia i triki.
Bądźmy demokratyczni i wierzmy w to, że każdy wybierze to co mu jest bliskie.

Jak idziesz po podwórku i słyszysz zaczepki od gości sączących browarka przy trzepaku w strefie śmietnikowej to od razu wzywasz policję, czy też ich najprościej w świecie zlewasz.
Oczywiście gorzej jest jak wstaną będą mieli chęć dać z liścia. No ale na forum to ze względów technicznych na browarnianych odzywkach się co najwyżej skończy bo w wirtualnym świecie w mazak zaliczyć jest troszku trudno.

Więc może dajmy sobie czasem spokój z tą cenzurą na siłę troszku tak.

Pozdrawiam
Agent Em.
Agencja do spraw badań turbulencji i zaburzeń dynamicznych gazów podczas kręcenia się śmigiełka.
Z pozdrowieniami Samozwańczy Prezes Gildii Kręcących się Śmigiełek Maciek Poniatowski

ObrazekObrazekObrazekObrazek
Mac Eyka

Zimna Wojna 2

Postprzez jarek38 » czwartek, 21 czerwca 2012, 10:02

KFS-miniatures napisał(a):No to teraz będą tylko brawa, bo model maszyny polskiej konstrukcji.

Brawo! ;o)
KFS-miniatures napisał(a): Mało tego- parszywy zestaw z epoki słusznie minionej

Moja opinia o tym i innych ZTS jest wręcz odwrotna - świetne zestawy do wariactw warsztatowych; grube ścianki części dają możliwość piłowania, szlifowania do woli bez stresu przebicia się na wylot :lol: Lubię chyba te gniotki.
Z przyjemnością będę podpatrywał warsztat, gdyż rozdziewiczyłem starą 6-kę wyprodukowaną w słusznie minionej epoce, a malowanie w Twoim wykonaniu na pewno będzie wzorem, któremu trzeba będzie się co najmniej przyjrzeć.
Powodzenia Jarek
jarek38

Postprzez Jacek Bzunek » czwartek, 21 czerwca 2012, 15:27

Arkady72 napisał(a):Ja już pracuję nad swoją pierwszą galerią po dłuuugiej przerwie tutaj. Razem z Jackiem Bzunkiem otwarłem kontener transportowy. Troszkę się jeszcze wstydzę ale liczę na wyrozumiałość i ciepłe przyjęcie.

Kontener nie był badany przez Sanepid i zawartość może być zaraźliwa dla postronnych.
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Postprzez Mac Eyka » piątek, 22 czerwca 2012, 08:18

Kamilka wybanowali więc coś tak czuje, że cеминарa не будет
Z pozdrowieniami Samozwańczy Prezes Gildii Kręcących się Śmigiełek Maciek Poniatowski

ObrazekObrazekObrazekObrazek
Mac Eyka

Zimna Wojna 2

Postprzez grzegorz75 » piątek, 22 czerwca 2012, 21:03

Może "obróbka" plastiku ( szlifowanie ,piłowanie , szpachlowanie i wszelkie batożenie tejże materii ) mogłaby mnie aż tak nie zaskoczyć, bo pi razy okno bardzo usiłuję sobie z tym radzić , tak jak tylko potrafię , ale chciałem poobserwować malowanie i związane z tym triki krok po kroku .... w wykonaniu kolegi Kamila , myślę , że jako laik w tym temacie , coś bym wyniósł z tej lekcji ... ( z naciskiem na kolegę, mimo , że
(wiem, że to powszechne porównanie, ale tu akurat odbieram to jako prowokację)
ciach

ostatni raz proszę, bez wycieczek do baru
Obrazek
grzegorz75

Postprzez spiton » piątek, 22 czerwca 2012, 21:18

Spoko, Kamil dostał bana jednodniowego. Z pewnością pokaże, że ma jaja i potrafi zrobić model z tego zestawu. A jak Kamil się po angielsku wycofa( w co wątpię , bo to chłop z jajami), to ja zrobię tego Erwudziaka ,-)).
spiton

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat