Co z tym Sidoluxem?

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Re: Co z tym Sidoluxem?

Postprzez Macio4ever » środa, 25 lipca 2012, 21:44

Gaia to lakiery nitorcelulozowe - jak ostrożnie kładziesz, to nie ma problemu. Jak przelejesz, to rozpuści, to co jest pod spodem.
First Man Than Machine
Macio4ever

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez Kazik » środa, 25 lipca 2012, 21:57

Macio4ever napisał(a):Jak przelejesz, to rozpuści, to co jest pod spodem.

Wcale nie jest tak łatwo nim rozpuścić kalki.
Bardzo fajny lakier, można rozcieńczać leveling thinnerem Gunze, schnie i utwardza się piorunem.
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez newbie » środa, 25 lipca 2012, 22:17

Bardzo fajny lakier, można rozcieńczać leveling thinnerem Gunze, schnie i utwardza się piorunem.

A po jakim czasie da się go polerować ? Mam dwie farbki z Gaia gun metal i gold i są rewelacyjne . Zastanawiam się czy nie zakupić paru podstawowych kolorów tego producenta typu czarny , biały , bezbarwny . Ciekawi mnie też ten ich surface szczególnie czarny , czy będzie to dobry podkład pod super metaliki gunze ?
newbie

Postprzez Kazik » czwartek, 26 lipca 2012, 08:07

Ja bezbarwny poleruję następnego dnia.
Czarny surfacer daję powierzchnię semi gloss.
Były gdzieś na forum fotki jak to wygląda, zdaje się że u Macio4ever w wątku tylko nie pamiętam czy przy okazji robota Zenka czy policyjnej Hondy.
Może Macio się odezwie!
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez Macio4ever » czwartek, 26 lipca 2012, 10:19

Surfacer Gai jest fajny niemniej jednak nie ma takiej cechy maskowania mikroubytków, jak podkłady Tamiya. Jest bardziej jak zwykła farba. Wygodny, szybko schnie na satynową fakturę, niezłe krycie.

Z czarnych GAiowych uważam, że jedynie półmat jest wart grzechu. Mat porażka tzn nie jest matowy :-/ , błysk słabszy niż Gunze.

Wspólną cechą jest bardzo szybkie schnięcie. Do bezbarwnego zwykle dodaję jeszcze opóźniacza Gunze.

O do polerki, to uważam, że minimum to 24h. Przy schnięciu wiać, jak zmienia się faktura, wygładza się z czasem. Ładnie wychodzi polerka Micromeshem 8000, a potem 12 000.

GAIA Gun Metal - fajna farba o ciepłym odcieniu. Już kiedy pisałem - ja używam 3 różnych gun metali (Tamiya, Gaia, Alclad) - każdy daje inny odcień. Alclad to zupełnie inna bajka, w zasadzie warto go kłaść na srebrny.
First Man Than Machine
Macio4ever

Poprzednia strona

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje