"Słonie nad fiordami" - Nbfz nr 10 - Dragon 1:72

Właśnie skończyłeś model w 'małej' skali, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Moderator: xenomorph

Re: "Słonie nad fiordami" - Nbfz nr 10 - Dragon 1:72

Postprzez homer13 » poniedziałek, 30 lipca 2012, 09:29

Witam.
Nie piszę o zdjęciu czarno białym - na którym to nie widać dokładnie jakie to podłoże ( może to beton, asfalt pokryty pyłem, ziemią ). Na Twojej dioramie ziemia nie wygląda na twarde klepisko - kolor ziemi, jej struktura. Czołg powinien zostawić ślad. Swego czasu jeździłem pojazdami gąsienicowymi i nawet na betonie gąski zostawiają ślady, a co dopiero na ziemi. Twój model nie ma gumowych nakładek. Czołg swoje ważył i w takim podłożu obowiązkowo powinien zostawić ślad w ziemi.
"Na wojnie ten wygrywa, kto najmniej błędów popełnia."
N.Bonaparte

"Armia baranów, której przewodzi lew, jest silniejsza od armii lwów prowadzonej przez barana. "
N.Bonaparte
homer13

Reklama

Postprzez Panzer » poniedziałek, 30 lipca 2012, 10:36

homer13 napisał(a):Czołg swoje ważył i w takim podłożu obowiązkowo powinien zostawić ślad w ziemi.

A jakie podłoże jest na mojej winietce? Primo - na drugim zdjęciu od góry ślad jest widoczny, secundo dlaczego sądzisz, że moje podłoże to miękka ziemia, a nie upstrzona kamykami ubita droga?
Pozdrawiam, Radek
Obrazek
Panzer

Animal Planet

Postprzez homer13 » poniedziałek, 30 lipca 2012, 11:23

Hej.
Staram się dostrzec ślady gąsek na ziemi, ale ich nie widzę. A na Twojej dioramie ziemia nie wygląda jak klepisko, czy jak twarda droga z kamieniami. Wyjaśniam dlaczego - ziemia ma nierówną strukturę, nie wygląda jak twarda polna droga, widać dożo grudek ziemi, sam kolor nie przypomina polnej wysuszonej ziemi - jest za ciemna, no i nie widać na na niej kamieni. Podtrzymuję zdanie, że czołg powinien zostawić ślad wgryzionych gąsek w ziemi.
N.Bonaparte

"Armia baranów, której przewodzi lew, jest silniejsza od armii lwów prowadzonej przez barana. "
N.Bonaparte
homer13

Postprzez Mecenas » poniedziałek, 30 lipca 2012, 12:28

Ja bym się przychylał do koncepcji, że ta ziemia jest raczej luźna niż ubita. Problem w tym, że widziałem na własne oczy już bardzo różne ślady po pojazdach gąsienicowych: i równiutkie jak na waflu i wyrwane kępy trawy a nawet całkowity brak śladów. Nie stanowi to raczej dla mnie jakiegoś problemu w odbiorze pracy czy tym bardziej "zgrzytu" merytorycznego bo zarówno przed jak i za Neubauem są inne ślady zniszczenia podłoża. Według mnie nie sposób zatem stwierdzić jakie ślady zostawił jaki pojazd, który mógłby się pojawić na tym kawałku terenu więc i robienie doktoratu z poprawności/niepoprawności akurat takiego śladu jest moim zdaniem po prostu trochę śmieszne...
Pozdrawiam,
Michał Sindera
Mecenas

100-lecie Niepodległości

Postprzez homer13 » poniedziałek, 30 lipca 2012, 13:44

Hej.
Panie "Mecenas" - dla mnie akurat jest to problem w obiorze pracy. Dlaczego ? już wyjaśniam. Dobrze zrobiony model, ładnie pomalowany itp. ziemia na podstawce wygląda że jest miękką, luźna, grudkowata i właśnie dlatego brak mi śladów gąsek. Wygląda to jakby pojazd spadł z nieba i to jest nienaturalne. A śladów gąsienic w takim terenie i innym też widziałem dużo, z racji, że kiedyś pracowałem na sprzęcie gąsienicowym i nie przypominam sobie sytuacji, żeby grzebień płytki nie pozostawił śladu. A śmieszne może jest to, że uważasz, że nie jest to ważne. Chyba, że tylko chwalimy na tym forum i nie staramy się iść do przodu.....
N.Bonaparte

N.Bonaparte
homer13

Postprzez Konrad .C » poniedziałek, 30 lipca 2012, 19:25

homer13 napisał(a):Hej.
Panie "Mecenas" - dla mnie akurat jest to problem w obiorze pracy. Dlaczego ? już wyjaśniam. Dobrze zrobiony model, ładnie pomalowany itp. ziemia na podstawce wygląda że jest miękką, luźna, grudkowata i właśnie dlatego brak mi śladów gąsek. Wygląda to jakby pojazd spadł z nieba i to jest nienaturalne. A śladów gąsienic w takim terenie i innym też widziałem dużo, z racji, że kiedyś pracowałem na sprzęcie gąsienicowym i nie przypominam sobie sytuacji, żeby grzebień płytki nie pozostawił śladu. A śmieszne może jest to, że uważasz, że nie jest to ważne. Chyba, że tylko chwalimy na tym forum i nie staramy się iść do przodu.....

No i co z tego?
Taki był zamysł i interpretacja autora i nie widzę tutaj powodu do jakiejkolwiek dyskusji.
eeSeeF-floresef
Konrad .C

Postprzez homer13 » poniedziałek, 30 lipca 2012, 19:48

Panie Konrad.....
jakie tam miał założenia autor to tylko on wie. Ja nie piszę o założeniach tylko o jednej istotnej sprawie- braku śladu gąsek w miękkim podłożu.
Skoro nie wnosisz nic istotnego do mojej dyskusji ( z Panem mecenasem i autorem ) i nie widzisz problemu to " się nie udzielaj "

Tobie chyba wszystko jedno, sądząc po wpisie : no i co z tego ........ Może Ty każdy model, każdą pracę wynosisz pod niebiosa.

Gwoli wyjaśnienia raz jeszcze - praca - sam model i pomysł bardzo mi się podoba- tym bardziej w tej skali. Autor wykonał kawał dobrej roboty. Uważam jednak, że brak śladu gąsek jest istotnym problem.

Koniec moich wypowiedzi w tym wątku.
N.Bonaparte

N.Bonaparte
homer13

Postprzez Konrad .C » poniedziałek, 30 lipca 2012, 19:53

homer13 napisał(a): mojej dyskusji ( z Panem mecenasem i autorem ) i nie widzisz problemu to " się nie udzielaj

Ale weź pod uwagę, że nikt o tym nie dyskutuje bo taka drobnostka jest utrzymana na zasadzie "co by było gdyby" a Twoje gdybanie nie ma sensu.
eeSeeF-floresef
Konrad .C

Postprzez Panzer » poniedziałek, 30 lipca 2012, 20:16

Obrazek

Trawa za zielona, ziemia za miękka, niebo za niebieskie...
Pozdrawiam, Radek
Obrazek
Panzer

Animal Planet

Postprzez homer13 » poniedziałek, 30 lipca 2012, 20:21

Panie Konrad miałem już nic nie pisać, ale skłoniłeś mnie jeszcze do jednej wypowiedzi.

Praca jest solidna, model dobrze zrobiony - ale jest jeden " byk" jak dla mnie i o tym piszę - brak śladu gąsek - to przysłowiowy brak wisienki na torcie.
Koniec i kropka.

Do autora pracy- taka mała prośba - zrób ślady i sam oceń czy nie wygląda to lepiej. Ocenę pozostawiam Tobie. Jeśli sam uznasz, że jest lepiej - dodaj zdjęcie.
N.Bonaparte

N.Bonaparte
homer13

Poprzednia strona

Powrót do Pojazdy wojskowe w skali 1:72 i mniejsze - galeria