British AS-90 SPG 1:72 Trumpeter

Budujesz modele w 'małej' skali, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

British AS-90 SPG 1:72 Trumpeter

Postprzez sebmalinowski » środa, 31 października 2012, 15:56

Na wstępie witam wszystkich serdecznie i życzę miłego dnia.
Więc z modelarstwem mam kontakt od wczesnego dzieciństwa (pasją zaraził mnie dziadek)i dopiero od niedawna przerzuciłem się na pojazdy pancerne.
Do tej pory wykonałem kilka takich pojazdów. Zaznaczam, że podobał mi się wykonany tylko Tygrys Królewski pozostałe oddałem sąsiadowi.
Teraz mam pytania odnośnie nowego nabytku i proszę o sugestie:
1. W planach mam wykonanie okopconej lufy armaty, żeby wyglądała na używaną. Wystarczy do tego delikatnie czarnym/szarym pociągnąć i lekkie srebrne ryski zrobić na wylocie ?
2. Planuję zrobić szczegółowe łopaty i oświetlenie. Dobry pomysł ?
3. Jaki dać pierwszy podkład model sam z siebie jest jasno-szary myślę nad szarym-mysim lub brązowym ziemistym. Który lepszy?
4. Gdzie można dokupić mini akcesoria typu torby plecaki itp?
5. Jakie barwy zastosować najlepiej ? Piaskowy czy wymiesać go z innym?
Naprawdę zależy mi na wykonaniu tego modelu w jak najlepszym stopniu. Z góry dziękuję za sugestie i porady
Sebastian
Jeśli ktoś będzie życzliwi proszę o posłanie również sugestii na maila s.malinowski@wp.pl
sebmalinowski

Reklama

modele polskich samolotów

Re: British AS-90 SPG 1:72 Trumpeter

Postprzez Mecenas » środa, 31 października 2012, 20:19

Cześć,
witam serdecznie na forum.

Jedziemy z odpowiedziami po kolei.

Ad.1 Zależy ile masz praktyki. Do wykonania okopcenia możesz użyć jednej z wielu technik jak choćby pastele, sadza, aerograf. Sam musisz zobaczyć co masz w zasobach i z czym sobie poradzisz. Nie bardzo rozumiem jednak do czego te srebrne ryski by miały służyć.
Ad.2 Dobry pomysł.
Ad.3 Z jasnego podkładu łatwiej będzie ci wyprowadzić późniejsze zabawy z kolorami. Ciemny podkład to raczej w ramach tzw. pre-shadingu możesz zrobić.
Ad.4 Poprzeglądaj forum w poszukiwaniu banerków do współpracujących z nami sklepów - ciężko u nich czegoś nie znaleźć z takich podstawowych bambetli. Jest też dział handlowy na forum gdzie najdziesz sporo kontaktów, w tym do sklepów stacjonarnych.
Ad. 5 Zależy jaki chcesz zrobić kamuflaż. Zobacz co podaje producent i skonfrontuj to z posiadanymi kolorami. W razie braków w palecie patrz punkt wyżej. :)
Pozdrawiam,
Michał Sindera
Mecenas

100-lecie Niepodległości

Postprzez sebmalinowski » środa, 31 października 2012, 20:54

Więc tak najwięcej praktyki mam w sklejaniu samolotów ponad 11 lat. Na pancerne wojsko przerzuciłem się stosunkowo niedawno i AS-90 to będzie mój najambitniejszy model.
Poszukam banerków i zobaczę ofertę.
Co do malowania pudełko pokazuję wersję pustynną prawdopodobnie podczas 2 wojny w Iraku. Pytanie tylko jakiego piaskowego użyć.
Z brudzeniem mogę mieć kłopot, bo na pancernych pojazdach tego nie robiłem,a myślę, że taki efekt by się przydał.
sebmalinowski

Postprzez sebmalinowski » piątek, 2 listopada 2012, 18:36

Napiszę co wymyśliłem w nowym poście dla wygody czytających.
1. Po kilku godzinnym szperaniu w sieci udało mi się odnaleźć blisko 323 zdjęcia AS-90. Jak na złość większość przedstawia pojazd w muzeum lub na wystawie sprzętu pancernego. Jedyne co dostrzegam to miejsca gdzie jest większe zużycie sprzętu i gdzie brud może osiąść. Mam kilka zdjęć bojowych zapewne z drugiej wojny w Zatoce Perskiej - dają podgląd na malowanie. Cóż zabrudzenia trzeba będzie wykombinować na podstawie innych zdjęć pojazdów z tamtego konfliktu.
2. Lekko przerażają mnie gąski, ale myślę że dam im radę. Mam zamiar pomimo tej, a nie innej skali trochę je pomęczyć mini detalami - pewnie mało je będzie widać, ale satysfakcja pozostanie.
3. No i teraz maraton pytań :
- Jaki dać kolor bazowy mam kilka do wyboru i delikatnie rzecz ujmując zdurniałem: Pactra A020 African Yellow; Humbrol 063 Matt Sand; 093 Matt Desert Yellow i 250 Matt Desert Sand. Który z tych będzie lepszy ?
- co wybrać do ubrudzenia piachem Mr.Hobby H346 Rough Sand czy lepiej Tamiya 87086 Weathering Stick Sand ?
- tzw metalizer dać czy sobie odpuścić ? Wybór mam pomiędzy Mr.Hobby MC213 Stainless; Pactra A075 Steel (SG) a Humbrol 27001 Matt Aluminium. Jeśli wybrać to który jest najbardziej przyjazny?
Ostatnie pytanie Humbrol 049 Matt Varnish (bezbarwny) da jakiś efekt czy pożegnać go bez żalu ?
Proszę o wyrozumiałość w kosmicznej ilości pytań, ale generalnie pancerka to dla mnie nowość więc porady będą mi potrzebne
Pozdrawiam Seba
sebmalinowski

Postprzez sebmalinowski » sobota, 10 listopada 2012, 12:29

Widzę, że nikt nie obserwuje trudno. Wypowiem się dalej.
Malowanie modelu będzie bardzo nietypowe - pojazd testowy As-90 przesłany na testy na polski poligon wojskowy. Tak więc malowanie w barwie brązowej-ziemistej matowej z drobnymi akcentami.
Teraz coś o postępach
Wieża gotowa tak na 45% i są zgrzyty:
- bardzo ciężko nią obracać po kadłubie, po prostu masakra tak ciasno przylega do kadłuba
- fatalny jest mechanizm obrotu działem w zasadzie nie ruchomy zablokowany w jednej pozycji na maksymalny zasięg działa
Kadłub rozpoczęty większych zgrzytów nie ma oprócz jednego
- w instrukcji jest pokazany element, który w rzeczywistym As-90 nie występuję ! Inwencja twórcza Trumpetera = sprawdziłem ponad 300 zdjęć i nie ma tego elementu.
Jak się trochę pozbieram to dorzucę foty
Wieża jest luźno postawiona na kadłubie
sebmalinowski

Postprzez MarJa » niedziela, 11 listopada 2012, 10:31

Gdy sobie to wyobrażam, wygląda fajnie, ale zdjęcia przydałyby się. Obserwator!
MarJa

Postprzez sebmalinowski » czwartek, 15 listopada 2012, 10:32

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

sporo pracy nadal mnie czeka co wiem
do podmalowania wieża, włazy, karabin, zasobniki załogi, lufa
koła nie są zamontowane na amen tylko nałożone na jakiś czas
na razie jestem zadowolony zwłaszcza z tych :evil: malutkich wypierdkowatych flar...prawie 30 minut walki z pomocą pensety, kilka nurów na podłogę, ale się udało :]
koła nośne do podmalowania tak jak i kadłub, który jest luzem połączony
co mi sprawiło trudności oprócz wspomnianych flar ? no wieża bardzo ciężko się obraca więc pewnie pozostawię ją chyba w takiej pozycji, udało mi się zmusić lufę do poruszania się chociaż ma tendencję do wypadania...
wiem model to nie jest ideał wiele mu brakować będzie jednak modelarstwo ma sprawiać frajdę, a ten model mi ją daje chociaż czekają gąsienice sklejane.
Ogólnie jest to moja druga pancerka (tych co składałem za szczeniaka nie liczę) po Tygrysie Królewskim (też Trumpetera) - po skończeniu tego modelu zabieram się za T-34/85 Dragona w skali 1:72 - tam będzie już zimowy kamuflaż plus metalowa lufa i dodatki
sebmalinowski

Powrót do Pojazdy wojskowe w skali 1:72 i mniejsze - warsztat