P-51D - Tamiya - 1:48 - standard

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: P-51D - Tamiya - 1:48 - standard

Postprzez LukaszS » piątek, 23 maja 2008, 16:41

Marcin A., Seweryn, macie rację chłopaki :oops: Dzięki za zwrócenie uwagi :)
Teraz mam dylemat. Tak jak Seweryn podpowiedział rozsądnie byłoby zrobić inne malowanie - brak płetwy przed statecznikiem pionowym oraz brak kalki LOU (nieprzetrwała) jest sporym utrudnieniem. Powoli skłaniam się ku malowaniu E2*S Urban Drew'a ze względu na dobrej jakości zdjęcie tego samolotu jakie posiadam. Tak czy siak, na razie trzeba położyć metalizer :D
Pozdrowka,
Lukasz
LukaszS

Reklama

Postprzez Seweryn » piątek, 23 maja 2008, 16:58

LukaszS napisał(a):Marcin A., Seweryn, macie rację chłopaki :oops: Dzięki za zwrócenie uwagi :)
Teraz mam dylemat. Tak jak Seweryn podpowiedział rozsądnie byłoby zrobić inne malowanie - brak płetwy przed statecznikiem pionowym oraz brak kalki LOU (nieprzetrwała) jest sporym utrudnieniem. Powoli skłaniam się ku malowaniu E2*S Urban Drew'a ze względu na dobrej jakości zdjęcie tego samolotu jakie posiadam. Tak czy siak, na razie trzeba położyć metalizer :D

Malowanie Drew'a fajne, on chyba jako jedyny zestrzelił 2 Me262 w jednym locie bojowym. Mogę się mylić przez kilka lat byłem poza tematem letadeł ;o) .
Seweryn
Seweryn

Postprzez LukaszS » piątek, 23 maja 2008, 17:20

Cześć,

Mam pytanie do moderatorów i Koordynatora konkursu. Przeczytałem wątek "pytań odnośnie konkursu" i nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi. Skoro można używać masek do owiewki w kategori standard (maski nie znajdują się w pudełku), to czy mogę użyć masek do malowania insygnii na modelu w kategori standard? Nie będą one "kupne" a sprezentowane przez jednego z Kolegów z tego forum, który wytnie je na ploterze? Nie chciałbym zostać niespodziewanie przeniesiony do grupy OPEN ;o)
Pozdrowka,
Lukasz
LukaszS

Postprzez wojtek_fajga » piątek, 23 maja 2008, 17:50

Można używać masek wykonanych samodzielnie (nie będących produktem rynkowym). I uprzedzając pytanie: tak, kolega może wyciąć maski na ploterze.
wojtek_fajga

Master od Tin

Postprzez Timi » sobota, 24 maja 2008, 10:54

OMG Łukasz kiedy Ty go w końcu zmalujesz??
Apeluje o spokój i rozwagę, oraz o to żebyś pomalował model i... nie zmywał farby, bo Ci czasu braknie :P
pozdrawiam
Tomasz Modłasiak
(a) Bułki (i tak) nie pikają!!

http://timimodelfactory.blogspot.com/
Timi

Postprzez LukaszS » sobota, 24 maja 2008, 12:13

wojtek_fajga, dziękuję za jednoznaczne wyjaśnienie tej kwestii

Timi,
Timi napisał(a):bo Ci czasu braknie :P

To, wberw pozorom zaczyna być poważny problem. Dostęp do kompresora i całego mojego warsztatu będę miał do połowy czerwca, a tu jeszcze sesja na głowie :roll:

A nerwy są pod kontrolą skoro mustang jeszcze nie poleciał ... przez okno :twisted: ;o)
Pozdrowka,
Lukasz
LukaszS

Postprzez LukaszS » sobota, 24 maja 2008, 17:57

Cześć,

Nowe malowanie, nowe wątpliwości.
Zacznijmy od pierwszego, kolorowego zdjęcia. Wbrew pozorom, z uwagi na ostre światło (godziny południowe) ciężko rozróżnić kolory. Moje wątpliwości dotyczą koloru kadłuba przed owiewką i za owiewką. Zajmijmy się przodem kadłuba. Podczas zabawy poziomami i krzywymi w edytorze zdjęć przychylam się do wersji, że nie jest to ten sam odcień/kolor co za owiewką (jest ciemniejszy). Po "podregulowaniu" monitora wydaje się, że przód i dolna rama ruchomej części owiewki jest czarna a tył OD.
Teraz zdjęcie czarnobiałe. Zakładając że tył E2*C w miejscu litery C był OD to zarówno przód i tył kadłuba E2S były w kolorze OD.
Trzecie zdjęcie przedstawia bardzo fajne zdjęcie E2*S. Na tym zdjęciu skłaniam się ku wersji, że tył i przód były OD i ta właśnie wersja malowania do mnie przemawia. Pokrywa się ona również ze schematem Tamiya'i, ale co w takim razie z czarnym pasem antyodblaskowym? Zrobiono go w kolorze OD?
Ktokowiek wie cokolwiek na ten temat, proszę o jakieś informacje. A może "inaczej" postrzegacie te zdjęcia?Chętnie przeczytam Wasze wersje

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrowka,
Lukasz
LukaszS

Postprzez LukaszS » sobota, 24 maja 2008, 19:19

Cześć,

Zaczeło się od nałożenia czarnego błyszczącego humbrola. Założyłem że 6h schnięcia, tak jak jest napisane na puszce wystarczy...
Obrazek
Obrazek

... nałożyłem alclada i zobaczyłem że 6h nie wystarczyło - alclad zważył się na powierzchni humbrola...

Obrazek

... więc nie pozostało mi nic innego jak ...

Obrazek

Obrazek

Zmyć świeżo nałożone farby :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Jutro surfacer, czarny humbrol i 24h schnięcia
Pozdrowka,
Lukasz
LukaszS

Postprzez Daniel-Martola » sobota, 24 maja 2008, 19:33

No 6h to chyba u nich w fabryce :mrgreen:
Zostaw przynajmniej na dobę, kolejnego zmycia modelu przez ciebie mogę nie wytrzymać nerwowo :lol:

pozdrawiam
Obrazek
Daniel-Martola

Postprzez erkamo » sobota, 24 maja 2008, 19:48

Pieknie!
Po malu zaczyna to byc podrecznik pt. "Jak unikac i likwidowac bledy w malowaniu modeli" ;o)

Co do tej roznicy kolorow za i przed owiewka, to gratuluje dociekliwosci. Ciekaw jestem zdania wybitnych teoretykow tej materii.
Osobiscie przypuszczam, ze wykonawca malowanka otrzymywal wiaderko okreslonej farby i malowal, teoretycznie wg przykazan. Bylbym za tym , ze jest to ten sam kolor. Oczywiscie w miare uzytkowania samolotu mogly byc poprawki, brudy, odrapania plowienie w sloncu, poprawki innym kolorem i diabli wiedza co jeszcze. Nie popelni chyba bledu ten, ktory pomaluje te powierzchnie z drobnymi odchylkami w odcieniu, jak i ten, ktory tego nie zrobi.
Nie wykluczam mozliwosci, ze byly dwa wiaderka roznych farb :-/
No chyba, ze istnieje jakas doskonala fota z tamtego okresu , na ktorej moznaby sie jednoznacznie oprzec.
Pozdrawiam

erkamo.

"...Protest Chin przyczyną rozwiązania ONZ, zadłużenie USA..., sprzedaż Alaski dla..." - Juliusz Machulski - wizjoner czy fantasta?
erkamo

Postprzez Darek Trzeciak » sobota, 24 maja 2008, 20:02

LukaszS napisał(a):... więc nie pozostało mi nic innego jak ...

Łukasz, jeśli do "mycia" modelu używasz zmywacza Wamodu to weź "pozor" - bo plastik staje się kruchy po dłuższym z nim kontakcie - tyle z autopsji :(
Pozdrawiam Darek
"Doświadczenie powiększa naszą mądrość, nie zmniejsza jednak naszej głupoty." - Josh Billings
Darek Trzeciak

Postprzez Daniel-Martola » sobota, 24 maja 2008, 20:06

Dokładnie. Mało tego linie i detale mogą ci poznikać.

pozdrawiam
Obrazek
Daniel-Martola

Postprzez Jacek Bzunek » sobota, 24 maja 2008, 20:17

Czas schnięcia-6h dotyczy zewnętrznej czyli po tym czasie można model bez stresu trzymać w łapskach ale nie traktować Alcadem. Spokojnie poczekałbym 2 dni.
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Postprzez piotr dmitruk » sobota, 24 maja 2008, 20:25

Daniel-Martola napisał(a):No 6h to chyba u nich w fabryce :mrgreen:
Zostaw przynajmniej na dobę, kolejnego zmycia modelu przez ciebie mogę nie wytrzymać nerwowo :lol:

Pod Alclada conajmniej 2-3 dni!!!

Ale jaki to Alclad?, Zwróć uwagę, że nie wszystkie daje się na czarną emalię !
Ostatnio edytowano sobota, 24 maja 2008, 20:49 przez piotr dmitruk, łącznie edytowano 1 raz
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez Darek Trzeciak » sobota, 24 maja 2008, 20:27

Daniel-Martola napisał(a):Dokładnie. Mało tego linie i detale mogą ci poznikać.

Z tym się nie spotkałem. Ale Spitfire ICM-u którego potraktowałem zmywaczem w pewnym momencie przełamał mi się w pół :x
Pozdrawiam Darek
"Doświadczenie powiększa naszą mądrość, nie zmniejsza jednak naszej głupoty." - Josh Billings
Darek Trzeciak

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat