German Infantry in Wachtmantel Leningrad 1943

Właśnie skończyłeś figurkę, chciałbyś ją zaprezentować - poddaj ją tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Moderator: xenomorph

German Infantry in Wachtmantel Leningrad 1943

Postprzez michel » środa, 2 stycznia 2013, 22:56

Witam, chciałem pokazać swoje figurki (czwarte ) które skleiłem i pomalowałem i co sobie do nich wymyśliłem :)
Chciałbym usłyszeć wasze opinie co o tym sądzicie.Pozdrawiam
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Oczywiście ten bunkier
nie jest skończony ;o)
Ostatnio edytowano czwartek, 3 stycznia 2013, 15:15 przez michel, łącznie edytowano 1 raz
michel

Reklama

Re: German Infantry in Wachtmantel Leningrad 1943

Postprzez Korowiow » środa, 2 stycznia 2013, 23:04

Witaj na forum.
Moim zdaniem jak na "czwarte figurki" to jest więcej niż dobrze. Kożuchy wymalowane fajnie ale zamiast robić washa staraj się cieniować ciemniejszym odcieniem farby. W dwóch ostatnich figurach oczy są zbyt duże i wilcze. Postaraj się "ukryć część źrenicy pod górną powieką. Dzięki temu oczy będą bardziej naturalne .

Podsumowując - jesteś na dobrej drodze.

PS. Załóż warsztat dla tej diroamy. Koledzy chętnie zobaczą i coś może podpowiedzą, pomogą.
Obrazek
Tomek Rojek
Korowiow

Postprzez michel » środa, 2 stycznia 2013, 23:23

Korowiow napisał(a):Witaj na forum.
Moim zdaniem jak na "czwarte figurki" to jest więcej niż dobrze. Kożuchy wymalowane fajnie ale zamiast robić washa staraj się cieniować ciemniejszym odcieniem farby. W dwóch ostatnich figurach oczy są zbyt duże i wilcze. Postaraj się "ukryć część źrenicy pod górną powieką. Dzięki temu oczy będą bardziej naturalne .

Podsumowując - jesteś na dobrej drodze.

PS. Załóż warsztat dla tej diroamy. Koledzy chętnie zobaczą i coś może podpowiedzą, pomogą.

Dzięki za słowa otuchy :) może trochę z oczami przesadziłem , a do dioramki mogę założyć warsztat bo robiłem zdjęcia od początku ;o) prawie jak nie zapomniałem, Pozdawiam
michel

Postprzez Ave » czwartek, 3 stycznia 2013, 10:01

Nie jest źle - zgadzam się z tym, co napisał Korowiow. Na początek lepszy wash niż nic, ale nie nastawiaj się na dłuższe praktykowanie tego w figurkach, bo nie tędy droga.

Z tego co, widać, może Ci wyjść całkiem fajna dioramka.

Przy następnej okazji wstawiaj zdjęcia bezpośrednio na forum - jest znacznie wygodniej i bardziej zachęcająco.
Obrazek
Marcin
Ave

Postprzez robert.bednarczyk » czwartek, 3 stycznia 2013, 12:02

Mnie się te figurki bardzo podobają, choć wolałbym zobaczyć zdecydowanie większe zbliżenia. Fotografowanie figurek i modeli w sporym zoomie, jak to określam na własny użytek - bez znieczulenia, służy doskonaleniu warsztatu bo pozwala zauważyć ewentualne błędy, których gołym okiem, a i nawet przez szkło powiekszające często nie widzimy. Zastosowanie washa jest natomiast błędem, a w przypadku dość jasnego kożucha tradycyjnie wyprawionego (nie na t.zw. lico) to błąd niejako podwójny. Taki tradycyjny kożuch jest ciemniejszy (bo brudny) nie w zagłębieniach fałd ale na ich szczycie, co jest widoczne we wszystkich miejscach gdzie skóra się fałduje. Wiem bo dawno temu sam taki miałem. Dotyczy to szczególnie warunków bojowych gdzie w subtelności i czyszczenie takiego (zapewne przechodniego) wdzianka się nie bawiono. Tak więc w przypadku kożucha jego cieniowanie powinno się wg mnie odbyć odworotnie niż tradycyjnego uniformu - kolor podstawowy na całość, lekkie cienie w zagłębieniach i zabrudzenia na szczytach. Twarze mi się podobają, nie widzę nic do poprawki jeśli chodzi o oczy ale być może na moim kompie nie widzę tego co dostrzegł Kolega Korowiow. Niewatpliwie natomiast ma on rację - by uninąć elementu "wytrzeszczu" gałki powinny być w ok. 1/4 przysłonięte górną powieką. Generalnie jednak bardzo fajnie i gratulacje. Pozdrawiam. RB.
robert.bednarczyk

Postprzez michel » czwartek, 3 stycznia 2013, 12:24

robert.bednarczyk napisał(a):Mnie się te figurki bardzo podobają, choć wolałbym zobaczyć zdecydowanie większe zbliżenia. Fotografowanie figurek i modeli w sporym zoomie, jak to określam na własny użytek - bez znieczulenia, służy doskonaleniu warsztatu bo pozwala zauważyć ewentualne błędy, których gołym okiem, a i nawet przez szkło powiekszające często nie widzimy. Zastosowanie washa jest natomiast błędem, a w przypadku dość jasnego kożucha tradycyjnie wyprawionego (nie na t.zw. lico) to błąd niejako podwójny. Taki tradycyjny kożuch jest ciemniejszy (bo brudny) nie w zagłębieniach fałd ale na ich szczycie, co jest widoczne we wszystkich miejscach gdzie skóra się fałduje. Wiem bo dawno temu sam taki miałem. Dotyczy to szczególnie warunków bojowych gdzie w subtelności i czyszczenie takiego (zapewne przechodniego) wdzianka się nie bawiono. Tak więc w przypadku kożucha jego cieniowanie powinno się wg mnie odbyć odworotnie niż tradycyjnego uniformu - kolor podstawowy na całość, lekkie cienie w zagłębieniach i zabrudzenia na szczytach. Twarze mi się podobają, nie widzę nic do poprawki jeśli chodzi o oczy ale być może na moim kompie nie widzę tego co dostrzegł Kolega Korowiow. Niewatpliwie natomiast ma on rację - by uninąć elementu "wytrzeszczu" gałki powinny być w ok. 1/4 przysłonięte górną powieką. Generalnie jednak bardzo fajnie i gratulacje. Pozdrawiam. RB.

Dzięki za opinie :) Myslę, że następnym razem będzie lepiej , jeszcze nie mam takiej wprawy jak Ci co zajmują się modelarstwem kilka lub kilkanaście lat . Ale chyba nie jest aż tak źle jak na początkującego :?:
michel

Postprzez robert.bednarczyk » czwartek, 3 stycznia 2013, 12:43

Bez kokieterii Michel - nie tylko nie jest źle ale jest więcej niż dobrze - widać, że masz rękę do pędzla. Za rok - dwa to ja się będę uczył od Ciebie jak malować figurki. :) RB.
robert.bednarczyk

Postprzez michel » czwartek, 3 stycznia 2013, 13:15

robert.bednarczyk napisał(a):Bez kokieterii Michel - nie tylko nie jest źle ale jest więcej niż dobrze - widać, że masz rękę do pędzla. Za rok - dwa to ja się będę uczył od Ciebie jak malować figurki. :) RB.

Nie przesadzaj ,że ode mnie będziesz się uczył ;o) za cienki jestem
michel

Postprzez michel » czwartek, 3 stycznia 2013, 16:06

Jeżeli Was interesuje bunkier to zamieściłem fotki na warsztacie dioram jak powstawał :) pozdrawiam
michel

Powrót do Figurki - galeria ukończonych figurek