Bardzo proszę o wybaczenie niedbałej podstawki ale finalnie i tak trafi ona na śmietnik. Pozdrawiam. Robert Bednarczyk - Lublin.

Moderator: xenomorph

michel napisał(a):Witam , zaj...ta figurkapodziwiam żeby samemu coś takiego zrobić a ta kurtka odlotowa pierwsza klasa jak dla mnie ,pewnie sporo pracy Cię kosztowała.Pozdawiam
robert.bednarczyk napisał(a):Tak - tylko akryle i głównie Vallejo. Już o tym przed chwilą napisałem w wątku dot. Twoich "białych" Niemców. Wygładzanie powierzchni figurki to jeszcze dodatkowa kwestia. Ja wszelkie nierówności, chropowatości (szczególnie po rzeźbieniu jest ich sporo) szlifuje pilnikiem ewentualnie ściereczkami ściernimi Gunze, potem natryskowo (aerografem) nakładam surfacer Gunze 1200 (czyli najgładszy), następnie figurkę maluję, cieniuję (choć bez przesady) , a na koniec matowię aerografem. Jeśli przy malowaniu emaliami powstają Ci smugi, bądź zacierasz fakturę munduru czy rysy twarzt to znaczy, że używasz zbyt gęstej farby. Przy akrylach też tak można nabroić, choc więcej wybaczają. Podstawową zasadą jest cierpliwie malowanie figurek (i nie tylko) kolejnymi warstwami dość rzadkiej farby - wtedy nia "zalepisz" rzeźby. Nalezy oczywiście zachować odpowiednie odstępy czasowe pomiędzy poszczególnymi fazami malowania - w tej mierze akryle biją na głowę emalie bo schną znacznie szybciej. Jeśli nie znasz jakichś specyfików z chemii, które opisałem śmiało pytaj to wszystko dokładnie wyjaśnię. RB.
michel napisał(a):a akryle model master? bo widziałem w necie jest bardzo dużo kolorów i nawet nie są takie drogie jak inne np tamiya
michel napisał(a):a akryle model master? bo widziałem w necie jest bardzo dużo kolorów i nawet nie są takie drogie jak inne np tamiya. Myślę że tych białych już skończę emaliami , bo jednak trochę tej farby jeszcze mam a następne figurki sobie zamówie razem z akrylami.
Chyba ich nie popsuje aż tak bardzo bo szkoda by było
michel napisał(a):Myślisz żeby nie malować tych figurek które mam już emaliami?
Powrót do Figurki - galeria ukończonych figurek
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości