Aerografy firmy Harder&Steenbeck

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Re: Aerografy firmy Harder&Steenbeck

Postprzez Jiloo » środa, 13 lutego 2013, 19:54

Uważam, że większy zbiornik to przydatna rzecz. Zaczynałem od Iwaty z 2 ml zbiornikiem ciągłe musiałem dolewać farby. Teraz mam dwa Gunze z 5 ml i 7 ml. Wolę nalać miej do większego zbiornika niż ciągle dolewać farby do małego.
Na Twoje dylematy z dyszą nie znam rady – osobiście maluję dyszą 0,3 a podkład i lakier kładę 0,5. Ale w dwóch różnych aerografach. Miałem Evolution 2w1 ale malowałem tylko 0,2 – ciągłe zmienianie dysz mijało się dla mnie z celem – za dużo zachodu.
| keep-disco-evil |
Jiloo

Reklama

Postprzez active87 » środa, 13 lutego 2013, 20:20

Jiloo napisał(a):ciągłe zmienianie dysz mijało się dla mnie z celem – za dużo zachodu.

takie samo mam przeczucie że u mnie też by tak wyglądało do lakieru bezb mam osobny aero z dolnym zbiorniczkiem czyli wybór chyba padnie na ultre ale pytanie jeszcze do posiadaczy czy jest tam jakaś opcja regulacji ? w moim aerochina mam na końcu aerografu regulację która mi bardzo pomaga bo nie musze kontrolować cały czas strumienia wystarczy ze skręce i mogę bez obaw na full odciągnąć
active87

Postprzez Jiloo » środa, 13 lutego 2013, 22:10

Ultra nie ma regulacji skoku igły. Evolution też nie ma.
| keep-disco-evil |
Jiloo

Postprzez kelo83 » czwartek, 14 lutego 2013, 08:33

Jiloo napisał(a):...Evolution też nie ma.

No tak nie do końca, EVOLUTION SILVERLINE ma ogranicznik skoku igły, bez problemów można ustawić maksymalne wychylenie spustu/iglicy.
A co do zbiorniczków, uważam, że warto mieć wybór, ja używam 5ml, 2ml a nawet micro cup.
Ostatnio edytowano czwartek, 14 lutego 2013, 10:00 przez kelo83, łącznie edytowano 1 raz
pozdrawiam Olek
Obrazek
kelo83

Postprzez Jiloo » czwartek, 14 lutego 2013, 09:52

kelo83 napisał(a):
Jiloo napisał(a):...Evolution też nie ma.

No tak nie do końca, EVOLUTION SILVERLINE ma ogranicznik skoku igły (...)

Racja, coś pomyliłem... Sorry za zamieszanie.
| keep-disco-evil |
Jiloo

Postprzez active87 » czwartek, 14 lutego 2013, 17:36

dobra to tak ostatecznie prosił bym o opinie tych co mili do czynienia z tymi aero mam do wyboru
Ultra
Ultra 2in1
Evolution Silverline Solo (jeśli wybór padnie na ten to na pewno będzie to sam aero 0 akcesori, dodatków itp)
służyć mają do tego co wymieniłem parę postów wyżej
active87

Postprzez Jiloo » czwartek, 14 lutego 2013, 23:01

Mój głos traktuj tylko jako tzw. trzy grosze.
Miałem Ultrę i nie ujmując całej jakości jaką oferuje H&S to jednak budżetowe aerografy (moim zdaniem). Miałem używkę i ten wciskany zbiorniczek cały czas wypadał przy czyszczeniu. Może to wina tego, że miałem Iwatę i przy tym H&S wypadał blado. Sprzedałem Ultrę, ale nadal potrzebowałem drugiego aerografu i nadal wierzyłem w H&S – nabyłem więc Evolution. To już sprzęt porządny, zbiorniczki wykręcane, nie ma lipy. Pewnie by ze mną został, gdyby nie to, że nie pasowała praca triggera i wybrałem inny sprzęt.
Osobiście wybrałbym Evolution i dokupił dyszę, zbiorniczek czy co tam potrzebujesz – za jakiś czas. Ja też zaczynałem z Iwatą 0,2 mm i zbiornikiem 2 ml. Pewnie, że wygodniej było by mieć większy zbiornik, ale na początek dasz radę. Wiem, że dużo ludzi chwali Ultra, ale jakoś mi nie podszedł zupełnie. Plusem H&S jest, to, że dysze i iglice są uniwersalne dla większości modeli.
| keep-disco-evil |
Jiloo

Postprzez Jurek » piątek, 15 lutego 2013, 10:30

Ultra to jest po prostu tani, budżetowy model na początek. Chociaż określenia tani i budżetowy niekoniecznie pasują do polskich warunków. Nie ma się więc co spodziewać cudów. Ultrze brakuje nie tylko wkręcanego zbiorniczka, ale też niektórych uszczelek w stosunku do droższych braci. Nie zmienia to specjalnie funkcjonalności aerografu, ale na pewno jakoś tam wpływa na komfort użytkowania.

Tak czy tak na pewno w stosunku do pseudo-Iwat przepaść jakościowa jest olbrzymia. Do porównań z Iwatami pasują raczej Evolution i wyższe modele H&S, a nie Ultra. Cenowo porównywalne Iwaty to modele z dolnym zasilaniem, nie każdemu pasujące. Zasilane grawitacyjnie to już te 100 PLNów więcej (NEO CN).

Na początek warto sprawdzić Ultrę. To przyzwoite aero za sensowną cenę.
Jurek

Postprzez active87 » poniedziałek, 18 lutego 2013, 20:06

Evolution Silverline Solo zakupiony ;) ale dziś po pierwszym podłączeniu pod kompresor mam pewne wątpliwości ... mianowicie cały czas bez wciśnięcia spustu leci delikatny strumień powietrza z okolic dyszy , czy tu sie coś reguluje ? aero nowe rozpieczętowane jeszcze nawet nie zalewane farbą
active87

Postprzez Jiloo » poniedziałek, 18 lutego 2013, 20:16

Jakaś nieszczelność. Odkręć osłonę dyszy, zobacz czy dysza dobrze siedzi i dokręć.
| keep-disco-evil |
Jiloo

Postprzez active87 » poniedziałek, 18 lutego 2013, 20:39

Jiloo napisał(a):Jakaś nieszczelność. Odkręć osłonę dyszy, zobacz czy dysza dobrze siedzi i dokręć.

a co ma do tego dysza ? przecież wogóle mogę ją wyjąć i nie skręcać nie powinno przepuszczać powietrza bez wciśnięcia spustu
active87

Postprzez NIEDZWIEDZ » poniedziałek, 18 lutego 2013, 20:50

Odkręć z tyłu mocowanie iglicy i wpuść ją swobodnie jeszcze raz może była cofnięta orginalnie,też tak miałem i pomogło lub pomyłka producenta w srednicy igły do dyszy ,lecz nie sadzę.
Pozdrawiam
Mirek
Przyjaciel to ktoś kto zrobi dla Ciebie wszystko bezinteresownie
NIEDZWIEDZ

Postprzez active87 » poniedziałek, 18 lutego 2013, 21:00

wykręcając sam zaworek z aerochińczyka i podpinając go pod kompresor nie przepuszcza a ten z h&s przepuszcza , czy ktoś kto ma pod ręką h&s mógłby zobaczyć ile ma wkręcony zaworek ?
active87

Postprzez greatgonzo » poniedziałek, 18 lutego 2013, 21:01

Nic nie ma. Mnie zdarzało się to w różnych aerografach i przyczyną była uszczelka spustu uniemożliwiająca mu swobodny ruch. Spęczniała, zbyt mocno dociśnięta... . Pomóc może minimalne odkręcenie nakrętki wężyka, albo nasmarowanie czymś uszczelki. Może się też okazać, że w czasie malowania wszystko wróci do normy. Jak nie to, to nie wiem.

Edycja:

O widzę, że zawór nie trzyma... .
Ostatnio edytowano poniedziałek, 18 lutego 2013, 21:03 przez greatgonzo, łącznie edytowano 1 raz
greatgonzo

Postprzez Marcin Kuźniar » poniedziałek, 18 lutego 2013, 21:02

Nieszczelny zawór powietrza - spróbuj wcisnąć go kilka razy i puścić, być może grzybek zaworu się podwiesił
jak nie pomoże dokręćśrubę wewnątrz zaworu do wyczuwalnego oporu i odkręć 3-4 obroty. Jeżeli nie pomoże to znaczy że uszczelka albo uszkodzona albo żle się ułozyła.
pozdrawiam Marcin
----------------------
PZL-26 od podstaw - zaczynam
Marcin Kuźniar

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje