KADŁUB SPITFIRE V

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Re: KADŁUB SPITFIRE V

Postprzez Grzegorz2107 » czwartek, 21 marca 2013, 16:03

kridi napisał(a):przywiozłem złoty medal z Mistrzostw Świata,.

No teraz to narobiłeś smaku na oglądanie fajnej relacji z budowy Spitfire...a banalny brak aparatu uniemożliwia jej dokumentowanie. :)
Grzegorz2107

Reklama

Postprzez kridi » czwartek, 21 marca 2013, 16:31

Jak pisałem - nigdy nie publikowałem w internecie żadnych zdjęć w internecie i nie wiem, czy chcę to zrobić. Nie jestem fanatykiem modelarstwa. Sklejanie ma mi sprawiać przyjemność , więc nie dociekam miesiącami skąd czy dokąd biegnie jakiś przewód , nie sprawdzam wymiarów modeli itp. Nie buduję też "sekcji zwłok" tylko samoloty (chociaż nie tylko) Wśród samolotów mój nr 1 to nie Spitfire a F-14. Ten Spitfire - jak pisałem- jest elementem większej całości a nie osobnym modelem. Za chwilę "zdradzę" mały "kulisik" tej produkcji.
kridi

Postprzez Grzegorz2107 » czwartek, 21 marca 2013, 16:34

kridi napisał(a): Wśród samolotów mój nr 1 to nie Spitfire a F-14..

Jest na tym forum też coś dla wielbicieli F-14
viewforum.php?f=120
Grzegorz2107

Postprzez merlin_PL » czwartek, 21 marca 2013, 17:21

Mistrzostwa Świata ? napisz o tym coś więcej.
Robią się różne rzeczy
merlin_PL

Postprzez kridi » czwartek, 21 marca 2013, 18:27

Moim tematem jest lotnictwo marynarki USA, czyli wszystko co lata z napisem NAVY. Do kompletu postanowiłem zbudować lotniskowiec a ponieważ były lata 90-te, więc najlepszym w tym czasie modelem amerykańskiego lotniskowca był ENTERPRISE 1:350 z TAMIYI. Zdobyłem go (nie kupiłem) sklejając kilka czołgów w 1:35 z Tamiyi. W czasie budowy zobaczył go jeden z sądziów modelarskich i stwierdził, że poziom wykonania kwalifikuje go do konkurowania z najlepszymi i abym zgłosił go do LOK do startu na Mistrzostwach Świata NAVIGA , które w 1998r. miały się odbyć w Gdańsku w Muzeum Morskim (co roku odbywają się w innym państwie). Tak też zrobiłem i pojechałem z nim (modelem) na kwalifikacje do reprezentacji kraju - gdzie model został najlepiej oceniony z całej polskiej ekipy. Na samych mistrzostwach św. zdobyłem nim 95,67 punktów (na 100 możliwych) i złoty medal w klasie C6. Oprócz tego zdobyłem nim srebro na mistrzostwach św. w Belgii w 2000r., złoty medal na mistrzostwach Europy w Czechach w 2001 r., złoty medal na mistrzostwach świata w Niemczech w 2002 r., oraz wiele na różnego rodzaju zawodach w kraju.
kridi

Postprzez merlin_PL » czwartek, 21 marca 2013, 19:06

OK . Jak chodzi Navigę to wszystko jasne :)
Robią się różne rzeczy
merlin_PL

Postprzez Thor » piątek, 22 marca 2013, 08:51

@kridi No to faktycznie nie musisz się tłumaczyć żonie z pieniędzy wydawanych "na zabawki". Ja nie mam takiego komfortu, bo stawiam w modelarstwie dopiero pierwsze kroki a i nie mam specjalnych aspiracji, aby wygrywać konkursy. Staram się traktować to jako sposób na czas wolny i dobrą zabawę.

No i jest coś w tym, że nie trzeba się nikomu tłumaczyć z czegoś, co robi się naprawdę dobrze. Dla odmiany ja nie muszę się tłumaczyć z programowania (zarówno w godzinach pracy jak i po godzinach) :P Co prawda nie mam za to medali (choć kilka różnych dyplomów by się znalazło), ale dobrze płacą, więc chyba jakoś wychodzi :lol:
Thor

Postprzez Aleksander » piątek, 22 marca 2013, 19:17

kridi - moje szczere gratulacje za ten medal. Pokaż tego "Enterprise'a" na forum, jeżeli masz fotki!
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez kridi » sobota, 23 marca 2013, 20:12

Za kilka dni postaram się o więcej zdjęć.
Obrazek
Obrazek

kridi napisał(a):Jak pisałem - nigdy nie publikowałem w internecie żadnych zdjęć w internecie i nie wiem, czy chcę to zrobić. Nie jestem fanatykiem modelarstwa. Sklejanie ma mi sprawiać przyjemność , więc nie dociekam miesiącami skąd czy dokąd biegnie jakiś przewód , nie sprawdzam wymiarów modeli itp. Nie buduję też "sekcji zwłok" tylko samoloty (chociaż nie tylko) Wśród samolotów mój nr 1 to nie Spitfire a F-14. Ten Spitfire - jak pisałem- jest elementem większej całości a nie osobnym modelem. Za chwilę "zdradzę" mały "kulisik" tej produkcji.

Obrazek
Obrazek

Mój fotel w 1:24 i ten z TRUMPETERA:

Obrazek
kridi

Postprzez xenomorph » sobota, 23 marca 2013, 20:27

Tym razem, edytowałem i posklejałem, co trzeba.
Następny post, pod postem, będzie usunięty.

Pozdrawiam 8-)
Obrazek
Jarosław Rzemiński
xenomorph

Postprzez Aleksander » sobota, 23 marca 2013, 22:31

"Enterprise" świetny, takie maleństwa, a widać, że coś się dzieje na pokładzie! Gratulacje!
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez kridi » niedziela, 24 marca 2013, 00:41

Chętnie bym go sprzedał. Już zapracował na siebie.
kridi

Postprzez kridi » niedziela, 24 marca 2013, 21:30

Mam pytanie do wszystkich "samolociarzy" : czy ktoś zna w miarę szybki i dobry sposób na wykonanie wręgi np. w miejscu pokazanym na zdjęciu ? Oczywiście chodzi o pełną wręgę a nie połówkę.

Obrazek
kridi

Postprzez Grzegorz2107 » niedziela, 24 marca 2013, 21:52

Wymyślili taki przyrząd, chociaż nie jest on niestety dość filigranowy, żeby ten kształt skopiować idealnie:
http://www.dluta.pl/product/przyrzad-do ... alowy.html

Mam nadzieję, że zaraz będzie tu ciekawa dyskusja o metodach przenoszenia takiego kształtu na płytkę plastiku.
Grzegorz2107

Postprzez RAV » niedziela, 24 marca 2013, 22:00

Grzegorz2107 napisał(a):Wymyślili taki przyrząd, chociaż nie jest on niestety dość filigranowy, żeby ten kształt skopiować idealnie

Skoro się nie nadaje, to po co o nim wspominasz?

Na podobnej zasadzie, tylko lepiej, działa kawałek blaszki lub drutu, plastelina, gips itp. Ewentualnie metoda prób i błędów.
Pozdrawiam
RAV
Obrazek
RAV

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje