Ki-44 Hasegawa 1/72

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Ki-44 Hasegawa 1/72

Postprzez spiton » środa, 10 kwietnia 2013, 02:59

Tak sobie dłubie czasem jakiś model, ale nie chciało mi się ostatnio robić fotek. Ale się przełamałem.
Dzisiaj sobie zacząłem robić Ki-44. Parę rzeczy trzeba przerobić, żeby lepiej przypominał oryginał. Mam kabinkę vacu i zamierzam przerobić statecznik pionowy. A może i poziomy ,-))
Mam też blaszkę edka. Kupiłem ją dla klap. Bo lubię klapy. A w tym samolocie klapy są szczególnie fajne.
Przerobiłem też rury wydechowe, żeby sobie popiłować ,-))
Obrazek
Wnęki klap i podwozia :
Obrazek

Zawsze miałem ochotę zrobić ten samolot z działkami 40 mm. Ale chyba sobie odpuszczę. Chyba, że ma ktoś jakieś materiały na ten temat. Bawiłoby mnie zrobienie w skrzydle czegoś takiego :
Obrazek

Jak nie zdecyduje się na te 40mm armatki, to zrobię go chyba w takim malowanku :
Obrazek
spiton

Reklama

Re: Ki-44 Hasegawa 1/72

Postprzez Marcin_Matejko » środa, 10 kwietnia 2013, 06:22

Z takimi armatami wyglądał by jeszcze bardziej interesująco :idea:
Powodzenia w budowie.
Per Aspera ad Astra
IPMS Polska / IPMS Świdnica / IPMS Air-race / RCtank.pl / RC-trial.pl
Marcin_Matejko

Postprzez witek613 » środa, 10 kwietnia 2013, 07:19

O moje ulubione klimaty :) Zasiadam w pierwszym rzędzie.
witek613

Postprzez Voltan » środa, 10 kwietnia 2013, 07:33

Zapowiada sie świetnie, zasiadam w drugim rzędzie :)
Fajnie będzie jak się zdecydujesz na te armaty :)
Voltan

Postprzez Muśtax » środa, 10 kwietnia 2013, 09:12

Git maszynę sobie wybrałeś do budowy, rób demona z dużymi działkami. Bardzo lubię ten samolot więc będę podglądał postępy z prac :)
Pozdrawiam
Paweł
Muśtax

Postprzez spiton » środa, 10 kwietnia 2013, 11:09

No to robię z dużymi działami ,-))
Dzięki za zachętę w sprawie armat. Była mi potrzebna.
To jeszcze podpytam o malowanko. Hasa zrobiła model z działkami 40 mm. Ale nie jestem pewien, czy jest to ten sam typ działka co ten na zdjęciu , które wrzuciłem. I hasa daje dwa malowania oba z obrony wysp macierzystych. Srebrne.
Na fotce z działkiem, jest ewidentnie "maziany" kamuflaż. Który w sumie by mi odpowiadał. Czy ktoś ma jakieś informacje, które mogły by mi pomóc w ustalenie detali tego działka na zdjęciu ( kształt osłon) i malowania maszyny z takim działkiem ?
spiton

Postprzez piotr dmitruk » środa, 10 kwietnia 2013, 11:44

Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez zegeye » środa, 10 kwietnia 2013, 12:50

Świetnie źe wziąłeś TOJO z Hasegawy... u mnie na półce czeka ten z 40 mm gunami właśnie. Teraz jak są już Swordowe modele to myślałem że nie zobaczę już warsztatu z Hasegawą ;o) Zastanawiam się jak bardzo on odbiega od pierwowzoru....bo jakbym na niego nie patrzył to przypomina mi on dość dobrze Ki44....i czaję się właśnie dlatego że wiem że coś trzeba przerobić ale nie do końca wiem co... i w jakim zakresie:P Co do samych działek to nie różnią się one wcale. Na fotkach są tylko z osłonami lub bez. Załączam szkic który będzie pomocny:

Obrazek

Ja swojego zamierzam zrobić srebrnego (jak daje Hasegawa) poza tym twoim zdjęciem (i tym z linka Piotrowego które widzę pierwszy raz) nie widziałem Tojo kamuflowanego z tymi działkami niestety.
pozdrawiam
Zbych

Obrazek
zegeye

Animal Planet

Postprzez spiton » środa, 10 kwietnia 2013, 13:13

Świetny rysunek !!
Nie wiesz jaka jest różnica pomiędzy 1 i 2, a 3 i 4. Bo 1 i dwa wygląda na jedną wersje, tylko z osłona lub zez, podobnie 3 i 4, ale osłony 1,2, i 34, się różnią.
Hasegawe porównywałem z planami. Ale plany też są różne.
Na jednych , hasa, na za wąski statecznik poziomy i pionowy, i za duże "bule" na skrzydłach koło kadłuba(te koło wnęk na koła).
Ale według innych planów, juz jest lepiej i tylko ogonek należałoby lekko przerobić.Czy w ogóle tylko ster kierunku. No i kabinka ma trochę zły kształt, ale nam vacu, tak, że powinno być OK.
spiton

Postprzez zegeye » środa, 10 kwietnia 2013, 13:35

Myślę że nie ma co się specjalnie zastanawiać nad tymi różnicami. Wg mnie (choć oczywiście nie potrafię czytać po japońsku 8-) to są różne warianty... z osłoną lub bez. 3 i 4 dla mnie wygląda jak jedna osłona w wersji pełnej i ze zdjętą końcówką. W tojo jest naprawdę sporo wariantów uzbrojenia i jego wyglądu. Nawet podstawowe karabiny 12.7 mogły być gołe albo w osłonach, albo i bez skrzydłowych karabinów ;o)
pozdrawiam
Zbych

Obrazek
zegeye

Animal Planet

Postprzez spiton » środa, 10 kwietnia 2013, 14:15

Robię wariant 2 ,-))
spiton

Postprzez szymony » środa, 10 kwietnia 2013, 18:16

spiton napisał(a):Robię wariant 2 ,-))

E tam. Nie idź na łatwiznę zrób 3. :P
prawy alt padl :-(
szymony

Postprzez piotr dmitruk » środa, 10 kwietnia 2013, 18:31

Jeszcze foteczka
Obrazek
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez spiton » środa, 10 kwietnia 2013, 20:30

Dzięki chłopaki za ciekawe materiały.

A tym czasem
dorobiłem działka, i dosztukowałem trochę plastiku do steru kierunku, żeby poprawić jego kształt.
Kadłub jest osobno względem osłony silnika i skrzydeł, ale trzeba było przymierzyć, żeby nacieszyć oko ,-))
Obrazek

Chłodnice przykleiłem nie do silnika, tylko do pierścienia. Tak może nie jest najpoprawniej, ale przynajmniej mocno się trzyma ,-))
Obrazek

Działka robiłem tak, ze na gruba igłe 1,1mm nałożyłem izolacje termokurczliwą(to białe). Pod spodem nieco cofnięta, ale nie więcej niż 1,5mm jest igła 1,1mm. A w nią włożona jest igła cieńsza. W ten sposób uzyskałem charakterystyczna przestrzeń pomiędzy obudowa działka i lufa a lufa względem osłony jest dobrze "wyśrodkowana".
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wielkość działka złapałem z rysunków. Ale wyszło mi o 0,5mm a długie, co mnie cieszy. Starałem się, żeby nie było za małe broń Boże ,-))
spiton

Postprzez Aleksander » środa, 10 kwietnia 2013, 21:42

No witaj znów na pokładzie - bałem się, że Twoja niechęć do modelowania będzie bardzo długa, a tu proszę - ciekawy temat i na dodatek "ze smaczkiem"! Fajnie - dawaj dalej!
Będę kibicował, bo Japończycy, a złaszcza Tojo i Oscar, to jedne z moich ulubionych samolotów!
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat