Czym przyklejacie film do blaszek?

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Czym przyklejacie film do blaszek?

Postprzez JanuszG » piątek, 19 kwietnia 2013, 19:37

Witam i mam krótkie pytanie. Jaki klej jest najlepszy do przyklejenia filmu z "zegarami" do blaszki fototrawionej? Chodzi mi o fototrawione panele instrumentów do samolotów jak np. Eduard. Normalnie używam "Superglue" ale kruszy się. Może jest coś bardziej elastycznego? Co polecacie?

Pozdrawiam,

Janusz Głowacki
JanuszG

Reklama

Re: Czym przyklejacie film do blaszek?

Postprzez piotr dmitruk » piątek, 19 kwietnia 2013, 21:50

Micro Kristal Clear, lub zwykły lakier bezbarwny, a po bokach odrobina CA dla lepszego trzymania.
Chociaż- po co elastyczny? To nie jest element pracujący.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez JanuszG » sobota, 20 kwietnia 2013, 04:25

Dzięki Piotrek.

Spróbuję na lakier bezbarwny.

Nie chcę wielkiej elastyczności ale kiedy tablica jest dość ciasno dopasowana między połówkami kadłuba, to czasem spoiwo się kruszy. Tak mi się raz zdarzyło w przeszłości i nie chcę powtórki :roll: . Niby głupia sprawa ale jak już połówki sklejone to trzeba sie namęczyć żeby poprawić.
JanuszG

Postprzez Marcin Kuźniar » sobota, 20 kwietnia 2013, 07:32

MJ-199 Mr.Clear Glue II - to silikonowy klej do elementów przezroczystych, bardzo elastyczny, bezbarwny, błyszczący, dosyć długo schnie. Producentem jest Gunze. Zamiennikiem moze byc klej MS Polimer - Extreme Adhesive firmy Technicqll do kupienia np. w Castoramie.
pozdrawiam Marcin
----------------------
PZL-26 od podstaw - zaczynam
Marcin Kuźniar

Postprzez Pafko » sobota, 20 kwietnia 2013, 08:43

Nie wiem jaki jest najlepszy, ale ja przyklejam takie elementy przezroczystym dwuskładnikowym poxipolem. I nie tylko te elementy ;o) .
Pozdrawiam, Paweł.
Pafko

Postprzez HK » poniedziałek, 22 kwietnia 2013, 19:23

Tak jak mówi Piotr, lakier bezbarwny jest ok. Dodatkową zaletą jest to, że po przyciśnięciu filmu do blaszki, jego nadmiar unosi się w otworach na zegary, nieźle symulując szkło zegarów.
A jeśli chodzi o przyklejanie elementów fototrawionych tam gdzie stykają się powierzchniowo ("na płask"), to dobrym rozwiązaniem jest klej fotograficzny 3M w aerozolu. Dostępny w sklepach papierniczych. Łatwo nanieść cienką warstwę, pozostaje cały czas lepki, umożliwia wielokrotne rozłączanie spoiny jak coś nie wyjdzie z pasowaniem i trzyma wystarczająco mocno. Samoprzylepne blaszki Eduarda działają na tej samej zasadzie. Podobny klej w aerozolu oferuje UHU, ale tego nie polecam, gdyż potrafi pluć większymi kroplami zamiast "mgiełką" jak 3M
Hendryk
HK

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje