Spitfire Vb Zumbach 1/72 Airfix

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Re: Spitfire Vb Zumbach 1/72 Airfix

Postprzez GrzeM » poniedziałek, 6 maja 2013, 12:19

Stopień dewastacji dwóch Spitów jest... hmm... niekonsekwentny. Jednemu brakuje zagłówka, a drugiemu osłony kabiny! To raczej nie jest ten sam samolot.
GrzeM

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez RAV » poniedziałek, 6 maja 2013, 16:34

pik napisał(a):No nie może być. Wiem, że jest jakiś tekst z tym zdjęciem podpisany w ten sposób, ale to zmyła. W tym czasie Geisshardt był w składzie JG77 na froncie wschodnim (zresztą dwa dni wcześniej, 25 kwietnia wyróżnił się niezłym wyczynem zaliczając 7 zestrzeleń w ciągu dnia!).

To chyba ten tekst:
Obrazek
Nie wiem, skąd mam ten obrazek.
Pozdrawiam
RAV
Obrazek
RAV

Postprzez quest » wtorek, 7 maja 2013, 09:05

Cześć
Dzięki Kolego RAV za wklejenie zdjęcia z podpisem

Parę zdań ode mnie:

Jeśli to Geisshardt to zdjęcie musiało być zrobione podczas jego bytu w III/JG 26 a zatem w 1943 roku. A zatem jeśli miał by byc Spit Kołodyńskiego to musiało by być cyknięte na złomowisku bo przecież ten na polu rok nie leżał. Tyle smarów, aluminium i innych dóbr. Tymczasem patrząc na tło za siedzącym Niemiaszkiem (coś zresztą nisko siedzi) widać jakby pole. W sumie ma to potwierdzenie w tradycji: Myśliwcy jechali na sesje do (swoich) ofiar w teren, a nie na złomowiska. No ale w sumie w końcu to 303-ci, takie godło, każdy chciał zdjęcie;-)) Inna sprawa czy Spit Kołodyńskiego nie był w już zutylizowany w 1943.
Do czego zmierzam:
Tak patrzę na te fotki z wątku, szczególnie na wiatrochron i płytę pancernego szkła z niemieckiej foty i zastanawiam się czy (ewentualnie) Geisshardt nie siedzi w Mk IX. W sumie jak pamiętam W. Matusiak wskazywał, iż wszystkie dziewiątki miały wewnętrzną płytę szkła z przodu w odróżnieniu od piątek co ładnie widać choćby na zamieszczonych zdjęciach maszyny Zumbacha a i oprofilowanie też jest inne.
No chyba, że jest to Spit V z 303 Sqn zestrzelony w 1943 roku. Może kiedyś poszukam. Nie wiem czy pomiędzy swastykami nie ma napisu/daty "V....."

Ps. W sumie wątek jest o modelu a wstępniak dodatkiem, więc jeśli kolega uważa że za dużo to proszę śmiało mówić.

Pzdr.
quest

Postprzez macias13_84 » wtorek, 7 maja 2013, 11:39

Późne V miały wiatrochrony takie same jak IX czyli z integralną szybą pancerną. Źródło anglojęzyczne podaje, iż ten typ wiatrochronu pojawił się wraz z wersją Vc i Vc/Trop, czyli typem 349 i 352/6 według nomenklatury Vickers-Supermarine
macias13_84

Postprzez Pawel Burchard » wtorek, 7 maja 2013, 12:41

RAV napisał(a):Nie wiem, skąd mam ten obrazek.

Bf 109 at war

p.
Pawel Burchard

Postprzez greatgonzo » wtorek, 7 maja 2013, 13:13

Co to jest źródło anglojęzyczne i dlaczego utożsamia montaż wiatrochronu z rodzajem skrzydła?

Utożsamia bez sensu, naturalnie.
greatgonzo

Postprzez macias13_84 » wtorek, 7 maja 2013, 14:55

Masz rzecz jasna rację, jest to bzdura przypisywać wiatriochron do skrzydła, Mea culpa źle doczytałem nie przemyślałem, źródło to anglojęzyczna wiki z odnośnikiem bibliograficznym do pozycji Spitfire V W. Matusiaka z Mushrom Model Publications. Wiem, wiem wiki żadne źródło lecz jeżeli ma odniesienie w bibliografii, raczej do przyjęcia.

Matusiak, Wojtek. Supermarine Spitfire Mk V. Sandomierz, Poland: Mushroom Model Publications, 2004. ISBN 83-917178-3-6
Morgan, Eric B and Edward Shacklady. Spitfire: The History. Stamford: Key Books Ltd, 2000. ISBN 0-946219-48-6.

Faktem natomiast pozostaje że późne piątki miały wiatrochrony z integralną szybą pancerną takie jak w dziewiątkach, i na podstawie wiatrochronu, owiewki, celownika czy obecności bądź braku zagłówka na płycie pancernej za głową pilota nie można rozróżnić późnego V od wczesnego IX. Przynajmniej tak uważam
macias13_84

Postprzez greatgonzo » wtorek, 7 maja 2013, 16:16

Na tej podstawie można nie mieć pewności między I, a XVI. Jednak drzwi kabiny bez łomu są mało prawdopodobne dla MkIX.
Za to ciekawostką jest wyjątkowo pokraczna i niestaranna, jak na standardy 303go , oznaka dywizjonu.
greatgonzo

Postprzez LazyCat » wtorek, 7 maja 2013, 17:17

Voltan napisał(a):...Te wypukłe linie zrobiłeś świetnie...

Widac nawet bardzo leciwy zestaw mozna zrobic bardzo ladnie. Lubie go bo ma porawna sylwetke, dodanie lusterka wstecznego bardzo poprawilo wyglad oslony kabiny.
Obrazek
LazyCat

Postprzez Aleksander » środa, 8 maja 2013, 20:11

LazyCat napisał(a):
Voltan napisał(a):...Te wypukłe linie zrobiłeś świetnie...

Widac nawet bardzo leciwy zestaw mozna zrobic bardzo ladnie. Lubie go bo ma porawna sylwetke, dodanie lusterka wstecznego bardzo poprawilo wyglad oslony kabiny.

Czyli ponownie - Airfix rules! :lol:
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli