I-16 typ 24 ICM 1/72

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: I-16 typ 24 ICM 1/72

Postprzez jarek38 » wtorek, 7 maja 2013, 09:31

Do pomysłu shivadoga dorzucę jeszcze dwa;
- rozciągnij ramkę nad świecą, wybierz odpowiedni odcinek pręcika i rozwierć go wiertłem 0,5mm, może 0,7mm bądź igłą iniekcyjną na głębokości załóżmy 10mm i odcinaj później plasterki, któryś pewnie będzie dobry, zrób krzyż z nici-łapiąc klejem na końcach i pod miejsce przecięcia podsuń kółko, kropelką przeciągnij po obwodzie, odetnij od reszty, doklej "stopkę" dłuższą którą po np. malowaniu przytniesz i celownik gotowy.
- na igle np. 0,8mm owiń wyciągnięty z przewodu drut skręć i zlutuj końcówki, doklej do krzyża, odetnij, pomaluj i celownik będzie jak ta lala :)
Powodzenia!
jarek38

Reklama

Postprzez zegeye » wtorek, 7 maja 2013, 09:38

Voltan napisał(a):Nie mam pomysłu jak zrobic taki male kółko :(

Podpowiadam taki sposób: na igłę lekarską odpowiedniej średnicy nawijasz pętlę cienkiego drucika. Ja w załączonym przykładzie ograniczyłem się do pętli nie domkniętej, ty jako że robisz celownik po zwinięciu na igłę możesz końcówki drucika skręcić spiralnie wokół siebie co da ci nóżkę celownika. Można całkiem spokojnie zrobić w ten sposób małe kółeczka... 1 mm to naprawdę spora średnica :D

Obrazek

Obrazek

O ...spóźniłem się :D
pozdrawiam
Zbych

Obrazek
zegeye

Animal Planet

Postprzez Voltan » środa, 8 maja 2013, 13:16

shivadog napisał(a):Jest taki patent na śruby rzymskie, polegający na tym, że wyciąga się nad płomieniem patyczki do uszu, masz wtedy ultracienką plastikową rurkę, myślę, że dałoby radę wyciąć z tego plasterek - kółko. Trzeba by coś do środka rurki włożyć, żeby się podczas cięcia nie zgniotła. Nie wszystkie patyczki do uszu się nadają, muszą być gładkie, o ile pamiętam świetne były belli.
Możesz spróbować.

W ten sposób robiłem te kółka, ale mi wychodzily własnie ok 1,5 mm i patyczek sie rwał. Istotna uwaga jest o tych belli, może z nich mi sie uda. Na pewno spróbuję.

zegeye dzieki, wygląda to obiecująco szczególnie, że mam dość cienkie druciki i igły, spróbuję z 0,6 mm.

jarek38 z nawiercaniem ramki też chyba sprobuję, ostatnio tak robiłem obręcze do zegarów w Fw190, ale w tedy nie mialem wiertał 0,5mm a teraz już mam :)

Dzieki Panowie za podpowiedzi, od razu chce mi sie ten celownik poprawiać. Na pewno sie uda.
Voltan

Postprzez Voltan » niedziela, 12 maja 2013, 22:04

To już chyba ostatnie zdjęcia w warsztacie. Celownik poprawiony, udało się dopiero za piątym razem, drut 0,1mm nawinięty na igłę 0,6mm. Jeszce do podmalowania. Został do zrobienia pitot (był ale odpadł w trakcie lakierowania), linki chowania podwozia, doklejenie oszklenia, pomalowanie kółka ogonowego.
Obrazek
Obrazek
Voltan

Postprzez spiton » niedziela, 12 maja 2013, 22:18

O kochany. Wyszło kapitalnie. To jeden z najładniejszych iszaków w tej skali jakie widziałem !!
spiton

Postprzez Voltan » poniedziałek, 13 maja 2013, 08:18

Cieszę się, że się podoba. Choć nie uniknąłem błędów jestem z niego bardzo zadowolony. Cieniowanie zrobiłem gunze SMOKE GRAY, wygląda na to, że to coś podobnego do Tamiya smoke. Bardzo fajnie się tym pracuje i jest duża kontrola. Na zbliżeniach szpetnie wygląda litera "SZ" z prawej strony, ale gołym okiem jest ok. Mam nadzieje go dzisiaj skończyć i rozgrzebać coś nowego. Jeszcze nie wiem czy będzie to MBR2, Ta-183 czy jakiś Fiacik.

Myślałem że skończe już w weekend, ale plany pokrzyżował wrocławski festiwal piwa :)
Voltan

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat