Mig-21SMT Eduard Weekend 1:48

Re: Mig-21SMT Eduard Weekend 1:48

Postprzez greatgonzo » niedziela, 30 czerwca 2013, 00:24

Hmm, i jak to ma pomóc przy różnym rozstawie otworów?

Też często ufam Augenmass, ale i coraz częściej dochodzę do wniosku, że trzeba by robić to rzadziej. Mimo, że oko mam jakby urzędowo dość wytrenowane.
greatgonzo

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez spiton » niedziela, 30 czerwca 2013, 00:53

W różnych nic, ale te które są obok siebie wyglądałyby....porządniej ,-))
spiton

Postprzez Tomasz Ś. » niedziela, 30 czerwca 2013, 05:41

Żal mi dupe ściska...
No ja tego opisać nie umiem :!:
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Tomasz Ś.

Postprzez Czesio » środa, 10 lipca 2013, 21:08

No to kamuflaż nałożony nie obyło się oczywiście bez przeszkód... Najpierw wywaliłem 6 dych na farby gunze, i właściwie użyłem jedynie emerald green na osłony dielektryczne. Kolory są do d***, nie zgadza się nic od piaskowego po szarość, a farby same w sobie są błyszczące i nie nadają się do efektu zużycia jaki chciałem uzyskać. Zmyłem całość cleanluxem i pomalowałem w końcu pactami, uzyskałem ładną matową powierzchnię i zacząłem się nad nią znęcać papierem ściernym. Zamówiłem też podstawki, oraz roślinność tj. dwie paczki listowia Naturex (polak), trawę elektrostatyczną 6mm i trawkę 12mm (jakaś kolejkowa zobaczymy co to z tego będzie) Fotki postaram się wrzucić już jutro bo sąsiad pożyczył aparat..
Pozdrawiam Daniel
Czesio

Postprzez mnak24 » środa, 10 lipca 2013, 21:28

Stara, niezawodna pactra :) lepsza od gunze :lol: Jutro kupuję plakatówki i pomaluję nimi spitfajera :mrgreen:
"Ja mogę powiedzieć coś na ten temat, że po prostu, że ja na ten temat nic za bardzo nie mogę powiedzieć"

KW-1 zimowy|Tarpon mk. 1|Panther ausf. A|Schwimmwagen|Ju-87 G1|F4F-4 Wildcat|
MiG-21 "Latający ołówek"
mnak24

Postprzez kub » środa, 10 lipca 2013, 21:40

Podziwiam jaką prace wykonujesz w swoi... w naszym wieku ;o)
Nie mogę się doczekać tego co uda ci się wymalować .
kub

Postprzez Czesio » środa, 10 lipca 2013, 21:42

mnak24 napisał(a):Stara, niezawodna pactra :) lepsza od gunze :lol: Jutro kupuję plakatówki i pomaluję nimi spitfajera :mrgreen:

Sie śmiej, po 7 latach malowania Pactrą mogę nią pomalować praktycznie wszystko :D
Pozdrawiam Daniel
Czesio

Postprzez Maciej Gruca » czwartek, 11 lipca 2013, 06:54

Dziś pierwszy raz wszedłem na ten wątek. Jestem pod wrażeniem! Świetna robota.
Mam jednak zapytację: nie obawiasz się zabawy papierem ściernym? Tak sobie pomyślałem na szybko, że może lepiej byłoby na metaliczny podkład nałożyć lakier do włosów, potem dopiero kamuflaż, tyle że zwracając uwagę na to by miejscami był transparentny. Wtedy delikatnie i selektywnie zrywać zwilżoną farbę?
Choć w sumie myślę, że i tak swoim sposobem zrobisz to świetnie.

Powodzenie. Teraz będę stałym bywalcem! :)
Maciej Gruca

Postprzez Worius » czwartek, 11 lipca 2013, 18:39

Czesio napisał(a):No to kamuflaż nałożony nie obyło się oczywiście bez przeszkód... Najpierw wywaliłem 6 dych na farby gunze, i właściwie użyłem jedynie emerald green na osłony dielektryczne. Kolory są do d***, nie zgadza się nic od piaskowego po szarość, a farby same w sobie są błyszczące i nie nadają się do efektu zużycia jaki chciałem uzyskać. Zmyłem całość cleanluxem i pomalowałem w końcu pactami, uzyskałem ładną matową powierzchnię i zacząłem się nad nią znęcać papierem ściernym. Zamówiłem też podstawki, oraz roślinność tj. dwie paczki listowia Naturex (polak), trawę elektrostatyczną 6mm i trawkę 12mm (jakaś kolejkowa zobaczymy co to z tego będzie) Fotki postaram się wrzucić już jutro bo sąsiad pożyczył aparat..

Czy z tymi kolorami u eduarda jest tak tragicznie ? Będę robił min. albatrosa L-39 C i staram się dobrać farby vallejo air.
Podane kolory wnętrza kokpitu w kolorach gunze i tamiy są całkiem inne... czy jest jakiś dobry sposób na dobieranie farb ?
Pozdrawiam Szymon :)
Worius

Postprzez mnak24 » czwartek, 11 lipca 2013, 19:19

Rlm, F.S, Ral i strony poświęcone sprzętu danego typu/ kraju, powiązane z modelarstwem oraz ogzywiście wzory i proporcje mieszania. Do tego dochodzi to, że farba o tym samym numerze w innym słoiczku może mieć inny odcień.
"Ja mogę powiedzieć coś na ten temat, że po prostu, że ja na ten temat nic za bardzo nie mogę powiedzieć"

MiG-21 "Latający ołówek"
mnak24

Postprzez Czesio » czwartek, 11 lipca 2013, 20:20

Worius napisał(a):Czy z tymi kolorami u eduarda jest tak tragicznie ? Będę robił min. albatrosa L-39 C i staram się dobrać farby vallejo air.
Podane kolory wnętrza kokpitu w kolorach gunze i tamiy są całkiem inne... czy jest jakiś dobry sposób na dobieranie farb ?

No cóż jest to mój drugi model z Eduarda, wcześniej kleiłem właśnie Albatrosa w 1:72 i co do kolorów się nie wypowiem bo mieszałem sam z Pactr ale w przypadku tego konkretnego malowania miga wygląda to tak :
- piaskowy (instrukcja Light Sand / na tubce Flesh ) do wywalenia nie przypomina koloru w ogóle
- jasny brąz, ujdzie trzeba malować białym z małym dodatkiem tej farbki
- ciemny brąz jest za jasny, trzeba go przyciemnić czarną i ujdzie
- jasna zieleń w buteleczce jest z ciemna, jak się chce to da się to w miarę wyprowadzić
- ciemna zieleń tylko w palecie Gunze C, brak zamienników, mieszałem sam
- szary na spód jest zbyt ciemny
Kolory i plamy w instrukcji są źle narysowane w szczególności na dziobie z lewej strony, zielony głównie, niedługo wrzucę skan instrukcji i odpowiednią fotkę dla zobrazowania. Co do doboru farb to zbieram koło aerografu farbki i zdjęcia/instrukcję/pudełko i mieszam aż będzie ok :twisted:
To tak w skrócie, zdjęcia niebawem, najprawdopodobniej w weekend bo teraz chodzę do pracy i jak wracam to nie mam ani sił ani chęci do robienia zdjęć...
Pozdrawiam Daniel
Czesio

Postprzez Worius » czwartek, 11 lipca 2013, 20:31

Dzięki :mrgreen: .
Tylko nie dodałem że robię go w szarym malowaniu czechosłowackim (ProfiPack)
W sklepie będzie ten model dopiero za tydzień ale rozpocznę wątek, i może jakoś uda mi się dobrać farbki...
Znalazłem coś takiego

http://scalemodeldb.com/paint
ale czy kolory z próbników nie są oszukane :-/

Czekam na foty mig-a :mrgreen:
Pozdrawiam Szymon :)
Worius

Postprzez mnak24 » czwartek, 11 lipca 2013, 20:37

Worius napisał(a):Dzięki :mrgreen: .
Tylko nie dodałem że robię go w szarym malowaniu czechosłowackim (ProfiPack)
W sklepie będzie ten model dopiero za tydzień ale rozpocznę wątek, i może jakoś uda mi się dobrać farbki...
Znalazłem coś takiego

http://scalemodeldb.com/paint
ale czy kolory z próbników nie są oszukane :-/

Czekam na foty mig-a :mrgreen:

W SM był spis barw lotnictwa i pojazdów róźnych państw z 2WŚ i po.

MiG-21 "Latający ołówek"
mnak24

Postprzez K_Mazur » piątek, 12 lipca 2013, 10:04

Cholera, a ja w sobote wyjeżdzam :) ale nie mogę się doczekać fotek :)
Pozdrawiam Kacper.
K_Mazur

Postprzez Czesio » poniedziałek, 15 lipca 2013, 18:32

No to byłem porobiłem parę zdjęć. Było ze 100 sztuk wybrałem te zdatne do oglądania :) Oczywiście malowanie jeszcze nie skończone, bo wystapił deficyt taśmy maskującej 8-) Wszystkie przetarcia kamuflażu wykonywałem lekko pocierając papierem wodnym bodaj 1500 z bardzo dużą ilością wody. Model dostał też już pierwsze ślady brudu za pomocą pactry Weathering. Szybka celowo nie maskowana, bo były w zestawie 3 to przykleiłem tą nie używaną na blu taka bo oglądałem film i nie miałem ochoty na maskowanie :twisted: Maski do oznaczeń zrobiłem sam, podklejając skserowany arkusz kalek taśmą dwustronną i wycinając. Czerwień w gwiazdach to olejna nałożona pędzlem. Gdzieniegdzie przytarłem za bardzo ale to nic a nawet i lepiej :D Pomysł z metalikiem i lakierem do włosów raczej odpada bo po takim czasie aluminium jest już utlenione, szare i stosowanie błyszczącego metalizera mija się z celem
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
I moje ulubione :D
Obrazek

A tu diler dostarczył 200g najlepszego zielska :D

Obrazek

Oczekuję jeszcze na podstawkę. W wolnej chwili coś podłubię ale raczej niezbyt dużo bo chodzę do roboty, i ściągnąłem ostatnio Farcry 3 :twisted:
Pozdrawiam Daniel
Czesio

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo