Nareszcie znalazłem trochę czasu na dodanie kilku zdjęć z postępu prac.
To są zdjęcia sprzed kilku dni:
W kanistrach były uchwyty z dwoma "drucikami". Przeglądając zdjęcia w internecie znalazłem tylko z trzema, więc postanowiłem dorobić je z drucika odpowiedniej grubości:

Na tych skrzyneczkach były straszne przesunięcia form. Pionowe słupki z drewna nie nadawały się do obróbki. Zeszlifowałem je całkiem i dorobiłem je z pleksi z jakiegoś pudełka:

Osłonka wlotu paska amunicyjnego z zestawu była strasznie grubaśna, dorobiłem ją z blaszki aluminiowej:

Skrzyneczkę amunicyjną również wziąłem z zestawu dodatkowego z akcesoriami. Ma znacznie lepszy wygląd niż ta, którą chciałem przerabiać:

Dla większej wygody malowania, poszczególne elementy przykleiłem do zapałek:

Od czasu zrobienia powyższych zdjęć minęło kilka dni. W tym czasie praca poszła troszkę do przodu. Tak wygląda model na chwilę obecną:
Model pomalowany podstawowymi kolorami:

Deska rozdzielcza:

Chłodnica pomalowana farbą Vallejo Natural Steel. Światła malowane kilkoma odcieniami szarej farby metalicznej. Wężyk wychodzący z chłodnicy zrobiony jest z drucika miedzianego:

Jeszcze kilka drobnych elementów wstępnie pomalowanych:

Pasek spinający dwie rynienki wykonałem z tekturki, klamra zrobiona z drucika:

Przeglądając zdjęcia brytyjskich pojazdów z Afryki, zauważyłem, że wszystkie karabiny M2 mają długą chłodnicę na lufie. Postanowiłem ją jednak zmienić. Wykonałem ją z kawałka patyczka higienicznego. Otworki zrobiłem przy pomocy szpilki:

Większość części została pomalowana farbą Humbrol 93 (kolor piaskowy). Jest to jednocześnie farba podkładowa i kolor podstawowy.
W międzyczasie myślałem też nad przedstawieniem rysu historycznego danej jednostki i pojazdu. Postanowiłem opisać to po skończeniu dioramki w galerii jako podsumowanie całości.