LRDG - Obserwacja - 1:35

Relacje z budowy, porady, zestawy, nowości dotyczące dioram - to właśnie tutaj.

Re: LRDG - Obserwacja - 1:35

Postprzez skoto » niedziela, 24 sierpnia 2008, 10:51

Witam Jarku! Właśnie trafiłem na ten wątek i będę z ciekawością obserwował postęp prac. Na płytkach które Ci wysłałem (i mam nadzieję że dotarły lub dotrą) były jakieś materiały dotyczące właśnie tego tematu. Oby pomogły. Pozdrawiam i powodzenia
Pozdrawiam Tomek
skoto

Reklama

Postprzez Xar » poniedziałek, 1 września 2008, 20:53

Nareszcie znalazłem trochę czasu na dodanie kilku zdjęć z postępu prac.
To są zdjęcia sprzed kilku dni:

W kanistrach były uchwyty z dwoma "drucikami". Przeglądając zdjęcia w internecie znalazłem tylko z trzema, więc postanowiłem dorobić je z drucika odpowiedniej grubości:

Obrazek

Na tych skrzyneczkach były straszne przesunięcia form. Pionowe słupki z drewna nie nadawały się do obróbki. Zeszlifowałem je całkiem i dorobiłem je z pleksi z jakiegoś pudełka:

Obrazek

Osłonka wlotu paska amunicyjnego z zestawu była strasznie grubaśna, dorobiłem ją z blaszki aluminiowej:

Obrazek

Skrzyneczkę amunicyjną również wziąłem z zestawu dodatkowego z akcesoriami. Ma znacznie lepszy wygląd niż ta, którą chciałem przerabiać:

Obrazek

Dla większej wygody malowania, poszczególne elementy przykleiłem do zapałek:

Obrazek

Obrazek

Od czasu zrobienia powyższych zdjęć minęło kilka dni. W tym czasie praca poszła troszkę do przodu. Tak wygląda model na chwilę obecną:

Model pomalowany podstawowymi kolorami:

Obrazek

Obrazek

Deska rozdzielcza:

Obrazek

Chłodnica pomalowana farbą Vallejo Natural Steel. Światła malowane kilkoma odcieniami szarej farby metalicznej. Wężyk wychodzący z chłodnicy zrobiony jest z drucika miedzianego:

Obrazek

Jeszcze kilka drobnych elementów wstępnie pomalowanych:

Obrazek

Pasek spinający dwie rynienki wykonałem z tekturki, klamra zrobiona z drucika:

Obrazek

Przeglądając zdjęcia brytyjskich pojazdów z Afryki, zauważyłem, że wszystkie karabiny M2 mają długą chłodnicę na lufie. Postanowiłem ją jednak zmienić. Wykonałem ją z kawałka patyczka higienicznego. Otworki zrobiłem przy pomocy szpilki:

Obrazek

Większość części została pomalowana farbą Humbrol 93 (kolor piaskowy). Jest to jednocześnie farba podkładowa i kolor podstawowy.

W międzyczasie myślałem też nad przedstawieniem rysu historycznego danej jednostki i pojazdu. Postanowiłem opisać to po skończeniu dioramki w galerii jako podsumowanie całości.
Pozdrawiam
Jarek Słaby
Xar

Postprzez Xar » czwartek, 18 września 2008, 20:40

Troszkę udało mi się podgonić pracę. Powklejałem kilka elementów do pojazdu, poprawiłem kolorem podstawowym (Humbrol 93). Na całość nałożyłem wash z olejnej farby dla plastyków brąz Van Dyke. Dzięki temu model nabrał troszkę życia. Dodałem też dużą ilość obić:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Statyw pod karabiny pomiędzy siedzeniami dorobiłem z kawałka ramki. Teraz biorę się za zrobienie przebarwień. Na całość jeszcze raz nałożę wash.

Tutaj jeszcze kilka drobnych elementów (w M2 wymieniona lufa):

Obrazek

Figurkom pomalowałem elementy cieliste. Jeszcze kilka drobnych poprawek (wyraźniejsze cienie, malowanie oczu i ust) i biorę się za malowanie mundurów.
Za podstawkę wezmę się końcem tygodnia, bo dopiero wtedy będę miał drewnianą bazę od stolarza. :mrgreen:
Pozdrawiam
Jarek Słaby
Xar

Postprzez siara1939 » czwartek, 18 września 2008, 20:56

Xar napisał(a): Dodałem też dużą ilość obić:

Przepraszam, ale wyszlo kiepsko. Myslalem ze to drugi kolor. :?
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez Maciek » czwartek, 18 września 2008, 21:12

trochę przesadzone te obicia. Faktycznie wygląda jak drugi kolor. Teraz to są cętki jak na jakiejś panterze.;p
Maciek

Postprzez Xar » czwartek, 18 września 2008, 21:35

Nad obiciami pracuję. To jest baza. Częściowo te "cętki" będą zamalowane rozrzedzoną farbą piaskową. Daje to ciekawy efekt przetarć. W niektórych miejscach będą przetarcia do gołej blachy. Jeszcze dużo pracy przede mną. Większość detali nie jest jeszcze pomalowana.
Pozdrawiam
Jarek Słaby
Xar

Postprzez Pan_Cerny » czwartek, 18 września 2008, 22:55

Dremel z wałkiem giętkim, karuzela tamiyi do malowania, fikuśna mata, żywiczne figurki, surfacery, podstawka na zamówienie, samodzielna waloryzacja... zapowiadała się bomba. A wyszła Jola Rutowicz. Taaak, to prawdziwa Jola wśród modeli.
Tymcza!
Marek
Mam zmienne IP i się tego nie wstydzę.
Pan_Cerny

Postprzez Pedros » piątek, 19 września 2008, 08:10

Chciałbym zauważyć, że do malowania używasz kolorów podstawowych lecz aby uzyskać efekt "rzeczywisty" należy łamać barwy podstawowe. Najprościej mówiąc można np. lekko rozjaśnić środek dużej powierzchni bądź przyciemnić zakamarki. Kolor opon też nigdy nie jest 100% czarny. Wystaczy spojrzeć na własny samochód (szary?)
Jesli chodzi o obicia to proponuję udać sie na najbliższą budowę i przyjrzeć sie np. koparce. Obicia to nie są równomierne centki jak u geparda.

Pozdrawiam
Pedros

Postprzez Xar » piątek, 19 września 2008, 17:42

Jeśli chodzi o kolory podstawowe, o których pisałem, to chodzi mi o kolor-bazę do dalszego malowania (rozjaśnianie, przyciemnianie, brudzenie). Co do opon, to pomalowałem je czarnym i nic więcej przy nich na razie nie robiłem. Na ten czarny mają iść pigmenty piaskowe i przykurzenie aerografem. Obicia wczoraj malowałem i teraz wyglądają znacznie lepiej. Te czarne plamy na zdjęciach to baza. Kolejne zdjęcia powinny wyjaśnić co nieco z tego co planuję.
Pozdrawiam
Jarek Słaby
Xar

Postprzez matejson » piątek, 19 września 2008, 19:29

a ten szew po formach na km M2 usunąłeś prawda :?: :)
Mateusz Mathea
http://matejson.blogspot.com
"Wyobraźnia bez wiedzy może stworzyć rzeczy piękne.
Wiedza bez wyobraźni najwyżej doskonałe." A.E.
matejson

Postprzez Xar » piątek, 19 września 2008, 21:33

Co się dało, to raczej usunąłem. Przed przyklejeniem będę jeszcze sprawdzał wszystkie części, czy coś nie zostało...
Pozdrawiam
Jarek Słaby
Xar

Postprzez Xar » poniedziałek, 6 października 2008, 22:45

Po długiej przerwie kolejna aktualizacja. Efekt końcowy robienia obić na pojeździe:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na fotelach zrobiłem pseudo imitację materiału. Co z tego wyszło oceńcie sami:

Obrazek

Tak wygląda podstawka w stosunku do modelu. Na chwile obecną w stanie surowym...

Obrazek
Pozdrawiam
Jarek Słaby
Xar

Postprzez Boozy » poniedziałek, 6 października 2008, 23:18

No wreszcie ktoś ruszył, ale niestety nie tak jak się tego spodziewałem. Jeśli możesz zmyj farbe z modelu (kret lub cleanlux lecz uważaj i używaj rękawiczek) i pomaluj jeszcze raz na bazowy/kammo, bo odpryski wyglądają fatalnie. Pooglądaj na forach jak się to robi i rób to z umiarkowaniem. Zrób kilka odprysków i wstaw zdjęcia. Jeśli wyjdzie ok, to będziesz mógł kontynuować. Ja też nie mam za dużego doświadczenia w modelarstwie, ale akurat to co zrobiłeś uważam za nie zachwycające.
Obrazek
Pozdrawiam
Boozy

Postprzez Krystian Ciechowicz » wtorek, 7 października 2008, 08:49

Witam

Do robienia delikatnych obić proponuję :

Obrazek

efekt może i nie jest powalający ale chyba znośnie to wygląda.

Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam
K.
Krystian Ciechowicz

BoB 2 miejsce

Postprzez Xar » wtorek, 7 października 2008, 16:36

Jeszcze troszkę zmodyfikuję te obicia. Większość znajduje się pod elementami wyposażenia, i ma naśladować przetarcia. Jak na obicia, mają zbyt dużą powierzchnię. Na samym początku prac z nimi, źle je nazwałem. Zdjęcia są niedoświetlone, co też wypacza rzeczywisty efekt. Niestety na chwilę obecną nie jestem w stanie zrobić lepszych. Model nabierze wyglądu po obwieszeniu go plecakami i załadowaniu sprzętu. Całość będzie przykurzona delikatnie kolorem piaskowym.
Pozdrawiam
Jarek Słaby
Xar

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Dioramy - warsztat