Aerografy firmy Harder&Steenbeck

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Re: Aerografy firmy Harder&Steenbeck

Postprzez Pafko » piątek, 9 sierpnia 2013, 12:07

W moich rękach gości stara Hansa Aero Pro 302 /0,3 mm/ i Ultra /0,2 mm/. Poprzednio miałem chińczyka. Oba zmodyfikowałem szlifując iglicę. Mogę spokojnie malować cieniutkie kreski przy małym ciśnieniu. Nie zamienię je na nic innego. Aha...nie zamierzałem płacić ponad 20 zeta za dekielek zbiorniczka w Ultrze. Dorobiłem go z zamknięcia po jakiś tabletkach. I gra gitara ;o) .
Pozdrawiam, Paweł.
Pafko

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez szymony » piątek, 9 sierpnia 2013, 18:55

Pafko napisał(a):Oba zmodyfikowałem szlifując iglicę. Mogę spokojnie malować cieniutkie kreski przy małym ciśnieniu.

Moze jakas instrukcja tej modyfikacji? Czy moze to zastrzezony patent.
pzdr
szymony
prawy alt padl :-(
szymony

Postprzez Pafko » piątek, 9 sierpnia 2013, 19:17

szymony napisał(a):
Pafko napisał(a):Oba zmodyfikowałem szlifując iglicę. Mogę spokojnie malować cieniutkie kreski przy małym ciśnieniu.

Moze jakas instrukcja tej modyfikacji? Czy moze to zastrzezony patent.
pzdr
szymony

Żadna to tajemnica. Instrukcja jest gdzieś w sieci. Szlifuje się iglicę, żeby miała mniejszy kąt. Czyli była "ostrzejsza". W stanie spoczynku w hansie wystaje z dyszy na około 3,5 mm, a w ultrze 2,5 mm. To typowy "tuning" pIwat. Efektem jest zwiększenie precyzji malowania.
Pozdrawiam, Paweł.
Pafko

Postprzez Jiloo » sobota, 10 sierpnia 2013, 09:28

szymony napisał(a):Harder&Steenbeck to fajny sprzęt jest. Jakość wykonania, bardzo przyzwoita. A w porównaniu z chinczykiem, to cosmos jest. Niestety po lekturze tego forum i doświadczeń z moim egzemplarzem, wnioskuję że montaż kuleje. Poszczególne elementy są solidne i precyzyjnie zrobione, ale razem poskładane tak sobie. (...)

No to widzę, że pozostaje mi się cieszyć, że nie zainwestowałem w Infinity (miałem Ultra i Evolution, i mi nie podeszły). W tej samej cenie kupiłem 3 aerografy (używaną Iwatę i dwa Gunze). Moich nie muszę rozkręcać do mycia i wszystko śmiga jak trzeba. Raz na rok techniczny przegląd z ogólnym czyszczeniem i nie trzeba nic więcej.
| keep-disco-evil |
Jiloo

Postprzez szymony » sobota, 10 sierpnia 2013, 10:33

Jiloo napisał(a):No to widzę, że pozostaje mi się cieszyć, że nie zainwestowałem w Infinity (miałem Ultra i Evolution, i mi nie podeszły). W tej samej cenie kupiłem 3 aerografy (używaną Iwatę i dwa Gunze). Moich nie muszę rozkręcać do mycia i wszystko śmiga jak trzeba. Raz na rok techniczny przegląd z ogólnym czyszczeniem i nie trzeba nic więcej.

To tak samo jak ja. Tylko na poczatek trzeba przeglad "0" zrobic.
Jeden lubi ogorki,a drugi ogrodnika corki :) Mnie bardziej evo pasi niz iwata. Choc musze przyznac z przesiadka z brandowanego bagera, troche mi zajela, ale to raczej moje przyzwyczajenia niz wada sprzetu.
pzdr
szymony
prawy alt padl :-(
szymony

Postprzez Czesio » środa, 9 października 2013, 20:21

Witam
Niedawno w łapska wpada mi gazetka reklamowa HS. Uwagę przykuły 2 produkty, właściwie tylko wspomniane, a dokładnie Air Blower Micro. Zacząłem googlować i znalazłem to :
Obrazek
Jest to przyrząd do rysowania cienkich linii rzędu 0,5mm, za "jedyne" 30 ojro... Ciekawe, u mnie w aptece taka igła kosztuje 10gr, jutro postaram się ją ożenić z aerografem i napiszę co wyszło :mrgreen:
Pozdrawiam Daniel
Czesio

Postprzez Solo » środa, 9 października 2013, 20:23

Kupiłbym natychmiast, bo takie cienkie linie u mnie to problem.
Solo

Postprzez Czesio » środa, 9 października 2013, 21:02

Wrzuciłem w translator to szwabskie litery, wychodzi na to że sprzęt służy do wydmuchiwania pyłu, ale w Infinity jest taka końcówka z małym otworkiem na końcu, trzeba coś wykombinować :mrgreen: Wypróbuję rzadką farbę, na niskim ciśineniu (maks do 1 bar) i różne igły 0.5 0.8 i 1.2.
Pozdrawiam Daniel
Czesio

Postprzez Czesio » niedziela, 13 października 2013, 12:47

No cóż szału niet. Kreski namalować się da, ale po jakimś czasie nagromadzona wewnątrz farba spluwa na model.
Pozdrawiam Daniel
Czesio

Postprzez toled » sobota, 9 listopada 2013, 11:49

Koledzy modelarze, jako, że od ponad 4 lat siedzę na PseudoIwacie, postanowiłem sobie na święta sprawić coś nowego. Co polecacie w zakresie 600zł od H&S do modeli pojazdów cywilnych 1:24?
Pozdrawiam - Wojtek Bryński
toled

Postprzez Dorotka » sobota, 9 listopada 2013, 13:04

:)

Ten: http://allegro.pl/aerograf-harder-steen ... 53942.html Upewnij się tylko czy ma dyszę i igłę 0,2 i 0,4. O tutaj jest: http://allegro.pl/aerograf-harder-steen ... 53931.html

:)
Skończyć nie mogę :)
Obrazek
Dorotka

Postprzez Patryk » czwartek, 21 listopada 2013, 19:21

Stary aero już pomału woła wymień mnie. Pora więc kupić coś nowego. Przeczytałem wątek o H&S i jeśli miałbym coś brać z tej firmy to byłby model evolution 2 in 1. Ze względu na 2 dysze w komplecie ale i tak mamy tam 0,2 i 0,4 a ja bym chciał 0,3. :-> No ale takiej opcji nie ma. Czy zamawiał ktoś H&S i może polecić dobre i tanie źródło bo w naszym kraju-raju cena 6 zielonych odstrasza i to mocno. Wziąłem tą firmę pod uwagę bo ma niewkręcane dysze a tylko takiego aero szukam. Mam paasche z takim rozwiązaniem i nie chcę nic innego. Co ew. oprócz H&S jest jeszcze godne uwagi ?
Obrazek
KLIKNIJ
Patryk Krupiński
Patryk

Postprzez Macio4ever » czwartek, 21 listopada 2013, 20:02

Iwata Eclipse ma taką dyszę o średnicy 0,35mm.
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez Patryk » czwartek, 21 listopada 2013, 20:11

O fajny sprzęt. Nie wiem czemu ale kompletnie olałem iwatę bo większość modeli jakie kiedyś patrzyłem miała wkręcane dysze.
Obrazek
KLIKNIJ
Patryk Krupiński
Patryk

Postprzez dziabik » niedziela, 15 grudnia 2013, 15:37

Cześć :)
Jako że i u mnie przyszedł czas na przesiadkę z najtańszej "piwaty" nabyłem Ultrę.I mam pytanie do użytkowników tegoż sprzętu-po odciągnięciu spustu (bez najmniejszego wciskania) z dyszy leciutko uchodzi powietrze.Czyżby jakaś wada czy też wystarczy coś podokręcać?No chyba że tak ma być ? Z góry dzięki za poradę.
Pozdrawiam Grzegorz.
dziabik

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje