tak na wstępie w ogóle ta relacja nie miała powstać, ale zdecydowałem pokazać co sobie dłubię po cichu, aby dodać sobie trochę motywacji oraz w razie czego mogę wspomóc się wiedzą o tej konstrukcji od lepszych.
Co do samego śmigłowca, powiem wprost Mi-2 nawet mi się nie podoba jakoś nie czuję do niego mięty, ale jak zobaczyłem model w pudełku postanowiłem go zakupić , zrobić i zmieniłem zdanie. Zestaw jest dobrze wykonany, dokupiłem do niego blaszkę zrobioną przez Pepsi_Adama z modelworka i reszta będzie dodana od siebie. Nie planuję spektakularnych przeróbek, miniatura będzie prosto z pudła plus ............silnik i otwarte pokrywy. Dziwię się że po takim oczekiwaniu i nikt go nie buduje na forum.
Silnik ( na razie korpus) zrobiony całkowicie od podstaw, ilość elementów na ten czas ok. 90, także wszystko zostało zrobione ręcznie. Obiektyw wyciąga wszelkie niedoskonałości jednak na żywo gołym okiem nawet z bliska jest naprawdę fajnie i czysto to zrobione. Zostało jeszcze dużo do zrobienia: agregaty, rurki itp, jednak to chyba zostawię na później i skupię się na wnętrzu i bryle. Tymczasem to co mam na dzień dzisiejszy:

.jpg)