F-16C block 40 1:32 Academy

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Re: F-16C block 40 1:32 Academy

Postprzez Alex976 » sobota, 12 października 2013, 13:15

Naprawdę świetny model!
Aczkolwiek chociażby delikatny weathering by się przydał tej dyszy, jest taka dziewicza, nijak ma się do przybrudzonej powierzchni płatowca.
Niemniej jednak - super praca.
A co do owiewki to w tym zestawie była chyba też przydymiona, mam rację?
nie lubię pigwy i malin
Obrazek
Alex976

Reklama

Postprzez nobie1973 » sobota, 12 października 2013, 13:26

Alex976 napisał(a):A co do owiewki to w tym zestawie była chyba też przydymiona, mam rację?

Była, faktycznie… :( ale jak opisałem wcześniej pękła na pół podczas polerowania. Jest dosyć delikatna i trzeba się z nią obchodzić bardzo ostrożnie.
nobie1973

Postprzez Alex976 » sobota, 12 października 2013, 15:20

nobie1973 napisał(a):
Alex976 napisał(a):A co do owiewki to w tym zestawie była chyba też przydymiona, mam rację?

Była, faktycznie… :( ale jak opisałem wcześniej pękła na pół podczas polerowania. Jest dosyć delikatna i trzeba się z nią obchodzić bardzo ostrożnie.

Fakt, nie doczytałem ;o)
nie lubię pigwy i malin
Obrazek
Alex976

Postprzez Solo » niedziela, 13 października 2013, 15:12

Piękny samolot i pięknie zrobiony.
Niestety, zniechęciłeś mnie po raz kolejny do zrobienia mojego Falcona, bo jak widzę takie wykonanie to ciągle przed oczami pojawia mi się napis "jeszcze nie czas".
Solo

Postprzez nobie1973 » poniedziałek, 14 października 2013, 20:26

I jeszcze jako ciekawostka, kilka fotek z różnych etapów budowy… ;o) .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
nobie1973

Postprzez Alex976 » poniedziałek, 14 października 2013, 20:35

O kurka!
Podziwiam precyzję w malowaniu, zwłaszcza kabiny i fotela. Wygląda nieziemsko! I jeszcze to dorabianie elementów, kocham takie modele. Ehh, może kiedyś osiągnę taki poziom :roll:
nie lubię pigwy i malin
Obrazek
Alex976

Postprzez nobie1973 » poniedziałek, 14 października 2013, 21:10

Alex976 napisał(a):O kurka!
Podziwiam precyzję w malowaniu, zwłaszcza kabiny i fotela. Wygląda nieziemsko! I jeszcze to dorabianie elementów, kocham takie modele. Ehh, może kiedyś osiągnę taki poziom :roll:

Dziękuję za dobre słowo !
Ja ten model zrobiłem po prawie 20 - latach mojej zabawy w modelarstwo, nie przejmuj się wszystko przed tobą… :mrgreen: !!! Jak mówią moi koledzy z językiem Szekspira „The Sky is open”… :roll: i mają dużo racji w tym stwierdzeniu !
Ale niestety na razie to był mój ostatni model… :( wiele innych spraw angażuje mnie zbyt mocno… :roll: ale takie jest życie coś trzeba poświęcić, kosztem czegoś innego... ;o) , ale dzięki temu modelarze mają sporo ciekawych materiałów... :lol: .
nobie1973

Postprzez BOMI21 » wtorek, 15 października 2013, 17:35

nobie1973 napisał(a):[...] ale dzięki temu modelarze mają sporo ciekawych materiałów... :lol: .

BEZ-CEN-NYCH!!! :D

Model bardzo się podoba - czyste wykonanie, tak jak powinno być w modelach lotniczych ;o) .
BOMI21

Postprzez siara1939 » wtorek, 15 października 2013, 17:50

nobie1973 napisał(a):Jak mówią moi koledzy z językiem Szekspira „The Sky is open”…

A nie "Sky is the limit"? :P
BTW- ladne modelarstwo.
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez nobie1973 » wtorek, 15 października 2013, 19:28

siara1939 napisał(a):
nobie1973 napisał(a):Jak mówią moi koledzy z językiem Szekspira „The Sky is open”…

A nie "Sky is the limit"? :P
BTW- ladne modelarstwo.

Siara1939 oczywiście masz rację "Sky is the limit", pomyłka z innym cytatem... :-/ . "Mea culpa"... ;o) .
nobie1973

Postprzez Czarny » środa, 16 października 2013, 00:14

nobie1973 napisał(a):Czarny, masz trochę racji… :-/ ale sporo już opisałem wcześniej dlaczego tak, a nie inaczej i ponadto, ja F-16 to smakowałem od wewnątrz, zewnątrz… i specjalnie dla ciebie kilka moich fotek dyszy wylotowej… ;o) ...

Fotki jakie przytoczyłeś pokazują tylko jak zepsułes malowanie dyszy, podpierając się teraz badziewnym argumentem że silnik nowy.

nobie1973 napisał(a):Co do praw fizyki to mam je gdzieś… :mrgreen: ja odwzorowuję realny sprzęt, a nie fikcję… :roll: . Prawa fizyki zostawmy specjalistom od pancerki i figurek… tam to ma rację bytu.

Wytłumacz mi proszę dlaczego na realnym sprzęcie niema cieni np w odstępach między blachami poszycia? Ja tam trochę sprzętu widziałem i takie chece na min zauważam ;) Czemu akurat w pancerce czy figurkach ma to rację bytu a w lotnictwie nie? Jeśli tak to co ma rację bytu? Odwzorowujesz realny sprzęt, smakujesz F-16 od wewnątrz i zewnątrz a nawet nie zadajesz sobie dość trudu żeby kamuflaż dobrze pomalować - pisałem o tym w poprzednim poście, granica nie powinna być tak rozmyta.
Jak rozumiem jako specjalista ktory szuka tylko realnego spojrzenia na przedmiot w miniaturze dysponuje fotografiami pokazującymi F-16 z podwieszeniami, ze zdjętymi RBFami otwarta osłona radaru i zdjętymi osłonami z działka?

Jak szukasz realnosci to bądź konsekwentny...
Czarny

Postprzez nobie1973 » środa, 16 października 2013, 12:07

Czarny napisał(a):
Fotki jakie przytoczyłeś pokazują tylko jak zepsułes malowanie dyszy, podpierając się teraz badziewnym argumentem że silnik nowy.

Czarny… czemu taki agresywny ton… :shock: ? Troche luzu… :mrgreen: modelarstwo jest tylko hobby ktore ma sprawiac przyjemnosc i frajde !

Czarny napisał(a):
Jak rozumiem jako specjalista ktory szuka tylko realnego spojrzenia na przedmiot w miniaturze dysponuje fotografiami pokazującymi F-16 z podwieszeniami, ze zdjętymi RBFami otwarta osłona radaru i zdjętymi osłonami z działka?

Jest to oczywiscie dopuszczalne w okreslonych wypadkach np. na wypadek W, ale w takich sytuacjach musi byc zabezpieczony glowny wlacznik systemow uzbrojenia samolotu. Szczegoly takiego postepowania opisuje manual kazdego typu samolotu. Nie jest to sytuacja typowa dlatego o zdjecie jest niezwykle trudno… :-/ albo sie nie pozwala tego fotografowac… :roll: . Najczesciej to drugie... ;o) .
nobie1973

Postprzez Czarny » środa, 16 października 2013, 12:31

Noobie może powiem prosto z mostu: Gratuluje wejścia w temat i znajomości z zewnątrz i wewnątrz Vipera, zdetalowanie budzi respekt jednak malowanie psuje zupełnie odbiór twojej pracy szczególnie u osób które troszkę o rurach wiedzą. W moich oczach pogrąża twoja pracę dodatkowo tlumaczenie się z niedostatków malarskich w stylu że dysza była nowa czy ze cienie to widać na czołgach a nie na samolotach więc nie ma co zapuścić lini podziałów czy zagłebień w kabinie, wnekach kół o uzbrojeniu nie wspominając. Gdybys tak suptelnie smakował Vipera bardzo ważne byłyby dla ciebie ślady przebawień czy zużycia platowca nie mówiąc już o tym że pomalował bys to jakże proste kamo poprawnie. W moich oczach zyskal byś duży szacunek gdybyś po prostu powiedział - to jest mój model, starałem się oddać go najwierniej jak potrafię, dorobiłem dużo rzeczy a pomalowałem najlepiej jak umiem, lepiej niepotrafię.

Nie lubie kiedy taka wspaniała praca jak Twoja niszczona jest kiepskim malowaniem (chociaż dla wielu uzytkownikow tego forum może ono wyglądać dobrze bo sana niższym poziome malarskim niż ty).

Dla mnie zworem do jakiego bym dążył w pracy nad F-16 w tej skali są modele Tadka Wrońskiego z Krakowa- całosc jego pracy ma logiczny sens a model nie jest ukazany w przypadkowej sytuacji możliwej jedynie na niefotografowanych okazach z godziny W kiedy nagle ktos sobie przypomina że przed startem trzeba jeszcze zaladowa camunicje i sprawdzic radar.
Ostatnio edytowano środa, 16 października 2013, 12:56 przez Czarny, łącznie edytowano 1 raz
Czarny

Postprzez Solo » środa, 16 października 2013, 12:44

Możesz dać linka do galerii tego modelu?
Solo

Postprzez Czarny » środa, 16 października 2013, 12:53

Solo napisał(a):Możesz dać linka do galerii tego modelu?

Nie wiem czy Tadek cos na forach publikuje ale bardzo często jego prace nagradzane są na róznych wystawach. Bardzo dobra jest tez "16" jaka można zobaczyc w MLP w Krakowie wykonana przez Daniela Pacha.
Czarny

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli