Nissan GT-R

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Nissan GT-R

Postprzez kdz » sobota, 6 grudnia 2008, 00:59

Jakiś czas temu kupiłem taki o to zestaw, model Tamiyi i do tego blaszki HobbyDesign:

Obrazek

Model zacząłem robić przeszło miesiąc temu zaraz po tym jak skończyłem Mercedesa SEL, ale dopiero teraz pokazuje efekty pracy... jakoś nie było czasu albo chęci zrobić zdjęcia...
Model robiony na serie, żadnych przeróbek ani dodatków tuningowych, jedynie zmieniłem opony na trochę niższy profil, żeby się ładniej z nadkolami zgrywały.
Do tego czasu złożyłem podwozie, wszystko pomalowane i sklejone, jedynie brakuje tarcz hamulcowych, nie mogę się jakoś za nie zabrać :?
Felgi zostaną również psiknięte X-19 na koniec.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Dziś pomalowałem cienie szyb.

Obrazek
Obrazek

Wnętrze też już złożone i pomalowane w 100%, niestety pierścieni aluminiowych we wnętrzu nie dałem rady zrobić :?

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Aktualnie mecze nadwozie, jestem w trakcie lakierowania, trochę mi z tym schodzi, gdyż nadwozie ma kilka kolorów na sobie... czarny półmatt X-18, czarny połysk X-1, gunmetal X-10 oraz w moim przypadku kolor nadwozia czyli srebrny XF-16.
Ostatnio edytowano sobota, 6 grudnia 2008, 11:35 przez kdz, łącznie edytowano 1 raz
kdz

Reklama

Re: Nissan GT-R

Postprzez michal.s » sobota, 6 grudnia 2008, 03:26

XF-16 na karoserie to nie jest najlepszy pomysł, troszkę grube ziarno ma, lepszy byłby X-11 niewiele się różni od XF-16 a ma zdecydowanie mniejszy pigment ;o)

Poza tym, strasznie malutkie te fotki, niewiele na nich widać zachęcam do prezentowania zdjęć o szerokości 800px, dobrze wykadrowane dobrze pokazują szczegóły :)
Na Twoim miejscu zmieniłbym zdjęcia w pierwszym poście.
Pozdrawiam - Michał Słonczyński
michal.s

Ojciec założyciel

Postprzez kdz » sobota, 6 grudnia 2008, 10:56

michal.s napisał(a):lepszy byłby X-11 niewiele się różni od XF-16 a ma zdecydowanie mniejszy pigment

może posłucham Ciebie i dam X-11 na budę, bo właśnie jestem na etapie maskowania i zaraz pójdzie ostatni kolor czyli właśnie kolor karoserii ;o) Dzięki za rade ;o)

michal.s napisał(a):Poza tym, strasznie malutkie te fotki, niewiele na nich widać zachęcam do prezentowania zdjęć o szerokości 800px, dobrze wykadrowane dobrze pokazują szczegóły :)
Na Twoim miejscu zmieniłbym zdjęcia w pierwszym poście.

Zdjęcia są w 800px, ale to wina serwisu do wrzucania zdjęć, zmienili linki i teraz pełny obrazy są w 500px :roll: Musze to poprawić bo rzeczywiście małe są te zdjęcia :?
kdz

Postprzez michal.s » sobota, 6 grudnia 2008, 15:25

kdz napisał(a):może posłucham Ciebie i dam X-11 na budę,

Napisz później czy było warto ;o)
michal.s

Ojciec założyciel

Postprzez kdz » sobota, 6 grudnia 2008, 18:22

michal.s napisał(a):Napisz później czy było warto ;o)

Sam też zobaczysz jak dam zdjęcia nadwozia przy następnym odcinku relacji ;o)
kdz

Postprzez michal.s » sobota, 6 grudnia 2008, 19:06

Najważniejsze byś Ty był zadowolony, w końcu Tobie model ma się najbardziej podobać :D
michal.s

Ojciec założyciel

Postprzez kdz » sobota, 6 grudnia 2008, 20:39

michal.s napisał(a):Najważniejsze byś Ty był zadowolony, w końcu Tobie model ma się najbardziej podobać :D

Wiem o tym, zawsze się tym kieruje... ale Wasze porady są bezcenne, bo jak by nie patrzeć macie znacznie większe doświadczenie od mnie w tej materii, a w szczególności w farbkach i malowaniu przy pomocy aerografu, ja się w to dopiero zaczynam bawić ;o)

Właśnie skończyłem kłaść kolory, buda wyszła całkiem fajnie w tym X-11... Jedynie do poprawki mam maskę i tylny spoiler.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
kdz

Postprzez michal.s » sobota, 6 grudnia 2008, 20:43

No i całkiem przyzwoicie wyszło, po werniksie powinno być elegancko :D

Na przyszłość proponuje mocno rozcieńczyć metalizer po czym malować mgiełkami kilka razy, da to delikatniejszy efekt :)
michal.s

Ojciec założyciel

Postprzez kdz » sobota, 6 grudnia 2008, 20:54

michal.s napisał(a):Na przyszłość proponuje mocno rozcieńczyć metalizer po czym malować mgiełkami kilka razy, da to delikatniejszy efekt :)

rozcieńczyłem 2:1, ale przy malowaniu już zauważyłem ze trochę za mało rozcieńczyłem ;o)
kdz

Postprzez michal.s » sobota, 6 grudnia 2008, 20:59

Metalizery zawsze trzeba mocniej rozcieńczyć.

Na zdjęciach też widać że trochę za mało rozcieńczyłeś ;o) na przyszłość będziesz pamiętał :)
michal.s

Ojciec założyciel

Postprzez WestBikers » niedziela, 7 grudnia 2008, 15:27

no nieźle, nieźle - noszę się z zamiarem kupna tego modelu, więc będę oglądał z ogromnym zainteresowaniem
WestBikers

Postprzez kdz » poniedziałek, 15 grudnia 2008, 22:11

Ostatnio nie było czasu na Nissana, wiec postęp nie wielki.
Skończyłem malować model bazami, buda dostała miedzy czasie tez 2 warstwy klaru Gunze.
Dziś po poprawkach nie mogłem się powstrzymać i złożyć sobie trochę Nissana, i tak tez zrobiłem parę zdjęć, w ramach ćwiczeń nad polepszeniem jakości zdjęć...
Oto efekt:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
kdz

Postprzez kdz » wtorek, 23 grudnia 2008, 22:55

To już będzie ostatni odcinek zmagań warsztatowych. W końcu znalazło się trochę czasu na Nissana to i sporo się posunęło do przodu.
Nadwozie zostało zwerniksowane, potem wypolerowane. Następnie zabrałem się za silnik, który został pomalowany zgodnie z instrukcja. Zamontowałem siatki wlotów, boczne listwy, podszybie z wycieraczkami, oraz szyby. Założyłem również spoiler na klapie oraz w końcu udało mi się zamontować tarcze hamulcowe i zaciski.
Zostały jedynie światła, pomalować X-19 felgi, oznaczenia modelu, założyć lusterka i potem tylko woskowanie i polerowanie i sesyjka końcowa :P

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
kdz

Postprzez koksik750 » środa, 24 grudnia 2008, 00:17

Wszystko pięknie, cacy....tylko mogłeś usunąć te ślady po wewnętrznej stronie maski - razi w oczy gdy jest otwierana maska, poza tym super. Swojego Chyba też pomaluje na srebrno ;o)
Obrazek
koksik750

Postprzez kdz » środa, 24 grudnia 2008, 00:52

koksik750 napisał(a):tylko mogłeś usunąć te ślady po wewnętrznej stronie maski - razi w oczy gdy jest otwierana maska

racja... :oops: przeoczenie z mojej strony :?
kdz

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat