Cromwell Tamiya 1/48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Re: Cromwell Tamiya 1/48

Postprzez Michal » poniedziałek, 5 stycznia 2009, 13:46

Super Ci idzie!
Pewnie sam na to wpadłeś, ale tak dla porządku - gąsienice są trochę za bardzo "srebrno - stalowe", aż tak się nie wycierały. Zwłaszcza od wewnętrznej strony, Cromwell w końcu ma bandaże. Chyba że jeszcze w ogóle gąsienic nie malowałeś?
Michal

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez gzt » poniedziałek, 5 stycznia 2009, 14:24

Michal napisał(a):Super Ci idzie!
Pewnie sam na to wpadłeś, ale tak dla porządku - gąsienice są trochę za bardzo "srebrno - stalowe", aż tak się nie wycierały. Zwłaszcza od wewnętrznej strony, Cromwell w końcu ma bandaże. Chyba że jeszcze w ogóle gąsienic nie malowałeś?

O malowaniu gasienic to doczytalem sie dopiero wczoraj w nocy :). Na te chwile sa pomalowane metalicznym szarym (Tamiya XF-56). Zastanawialem sie w jaki sposob malowac "gaski" aby wygladaly bardziej realistycznie :)
Mysle ze nastepny egzemplarz bede malowac gasienice przed ich sklejeniem bo prawde mowiac od poczatku zadaje sobie to pytanie: jak i kiedy to robic :)
Grzegorz
gzt

Postprzez Tomasz Mańkowski » poniedziałek, 5 stycznia 2009, 19:44

gzt napisał(a):Na te chwile sa pomalowane metalicznym szarym (Tamiya XF-56). Zastanawialem sie w jaki sposob malowac "gaski" aby wygladaly bardziej realistycznie :)

Grzegorz, połóż na te gąski jakiegoś ciemnego / czarnego washa - tak aby błyszczące pozostały tylko grzebienie ( te miejsca w których gąska styka się z podłożem ). Możesz to zrobić jeszcze teraz ( no troszkę gimnastyki będzie przy górnym biegu gąski, ale to wykonalne )

gzt napisał(a):Mysle ze nastepny egzemplarz bede malowac gasienice przed ich sklejeniem bo prawde mowiac od poczatku zadaje sobie to pytanie: jak i kiedy to robic :)

Ja maluję gąski jeszcze w ramkach - przed sklejeniem.
Potem montuję wannę, koła etc. - a osobno górę kadłuba.
Nie skręcam góry z dołem - a raczej, skręcam "tymczasowo". Staram się dopasować dół z górą ( no w przypadku Shermanów z Tamki akurat takich szpar jak przy Crusaiderze / Cromwellu nie ma ) bez użycia szpachli. Po malowaniu rozkręcam górę i dół, dopiero teraz montuję gąski, robię ewentualne podmalówki. Po skończeniu gąsek, składam górę z dołem, i maluję dalej ( washe, kalki, brudzing itd. )

edit :arrow: kilka fotek moich czteryósemek, w których gąski montowałem według powyższego opisu
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam TM
Obrazek
Tomasz Mańkowski

Postprzez gzt » środa, 7 stycznia 2009, 02:12

Dzieki za info. Sproboje tak zrobic, czarny "wash" moze cos pomoze :)
W sumie malowanie jeszcze w ramkach do dobry pomysl :)

Ja w miedyzczasie poprawilem lufke :)
Obrazek

Teraz pora na jakies maski. Pewnie zajmie mi to pare dni ... o ile sie skonczy sukcesem :(.
Grzegorz
gzt

Postprzez Kuba P. » środa, 7 stycznia 2009, 14:12

gzt napisał(a):Zastanawialem sie w jaki sposob malowac "gaski" aby wygladaly bardziej realistycznie :)
Mysle ze nastepny egzemplarz bede malowac gasienice przed ich sklejeniem bo prawde mowiac od poczatku zadaje sobie to pytanie: jak i kiedy to robic :)

W skrócie opiszę Ci mój sposób:

[1] Sklejam gąsienice na kołach założonych na model do przymiarki.
[2] Zdejmuję gąsienicę razem z kołami, mam uformowaną, sklejoną gąsienicę.
[3] Maluję całość na kolor podłoża, po którym poruszał się pojazd. Po prostu kolor ziemi, kurzu - jaki sobie wybierzesz.
[4] Wystające grzebienie gąsienic, zęby i ewentualnie elementy ogniw stykające się z kołami maluję farbami w kolorze metalu. Zewn. elementy ogniw jaśniejsze, miejsca styku z kołami ciemniejsze i np. poprawiam ołówkiem. Zęby też raczej jasne.
[5] Nakładam pigmenty bądź same (na mokro) bądź z jakimś wypełniaczem i zywicą (imitują wgniecioną ziemię czy błoto).
[6] Z pomalowanymi osobno kołami całość zakładam do modelu.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Kuba P.

Postprzez gzt » środa, 7 stycznia 2009, 15:29

Wielkie dzieki za tak dokladny opis.
Napisales:
[5] Nakładam pigmenty bądź same (na mokro) bądź z jakimś wypełniaczem i zywicą (imitują wgniecioną ziemię czy błoto).

co to za "pigmenty" ?
Grzegorz
gzt

Postprzez Kuba P. » środa, 7 stycznia 2009, 15:56

Ja używam pigmentów MIG ale jest kilka innych firm produkujących takie rzeczy.
Pigmenty (nie mylić ze startą pastelą) możesz nakładać bądź na sucho wcierając bądź na mokro rozpuszczając np. w white spirit. Zresztą, sposobów jest wiele.
Do utrwalania pigmentów jest specjalny firmowy Fixer MIG (bezbarwna ciecz, spaja pigmenty że są nie do starcia) choć pewnie jest jakiś jego ekwiwalent pod inną nazwą.

Te pigmenty MIG są bardzo dobrej jakości, mają fajne kolory i nie są specjalnie drogie.
Kuba P.

Postprzez gzt » czwartek, 8 stycznia 2009, 05:28

No wlasnie o to chodzi :) Musze poszukac takich pigmentow bo jak pokazalem mojej malzonce to cudo zapytala : "czemu on taki jak z fabryki " :)
Obrazek
Grzegorz
gzt

Postprzez Kabanos » czwartek, 8 stycznia 2009, 08:47

Ładny Cromwell:) Co to za farba? w sensie zielony:P
Kabanos

Postprzez gzt » czwartek, 8 stycznia 2009, 18:21

Kabanos napisał(a):Ładny Cromwell:) Co to za farba? w sensie zielony:P

To Tamiya XF-61 (Dark green) pokryta lakierem Gloss (MM). Lakier dobrze przyciemnil ten zielony :)
Musze poszukac pigmentow o ktorych pisal Kuba co wcale nie jest takie latwe :) , aby dodac nieco zycia do tego zielonego "blobu"
Grzegorz
gzt

Postprzez kicus » czwartek, 8 stycznia 2009, 19:45

U mnie ten kolor wygląda raczej na dark grey, ale ja na tej hamerykanskiej pancerce sie nie wyznaję, może taki ma być.
kicus

Postprzez gzt » niedziela, 18 stycznia 2009, 16:06

Probowalem wyciagnac jak najwiecej ale nie sadze aby mi sie to udalo na zadowalajacym poziomie.
Niemniej jednak postanowilem podzielic sie w Wami czego udalo mi sie "dokonac"

Obrazek
Obrazek
Grzegorz
gzt

Postprzez Daniel-Martola » niedziela, 18 stycznia 2009, 16:52

A na co narzekasz Grzesiu? Wygląda dobrze, nie za mocno uświniony, jest ok.
Może troszkę oskrobań farby....
pozdrawiam
Obrazek
Daniel-Martola

Postprzez gzt » niedziela, 18 stycznia 2009, 17:15

Wydaje mi sie ze kolory sa zbyt zlewanajce sie. Nie zrobilem zbyt dobrego malowania bazowego; brakuje roznicy tonacji. Probowalem to jakos wyciagnac farbami olejnymi ale nie sadze aby mi sie to udalo.
Zaraz zrobie fotke z wieza - nie jestem zbyt zadowolony z tego projektu (moze za duzo wymagalem od siebie jak na poczatek :) )
Grzegorz
gzt

Postprzez gzt » niedziela, 18 stycznia 2009, 19:47

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Grzegorz
gzt

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat