U-552 SBS Revell 1/72

Zestawy, relacje z budowy, galerie ukończonych modeli, porady i problematyka modelarstwa szkutniczego.

Re: U-552 SBS

Postprzez siara1939 » piątek, 9 stycznia 2009, 19:51

Dziekuje bardzo za wszystkie komentarze panowie! Cieszy mnie, ze Wam sie efekt mojej pracy podoba. :->
Wojtku- pojechalem go Tamiy`a, ale nie mysl, ze poszly mi Twoje rady mimo uszu- ja z rogoly slucham co ludzie do mnie mowia, a dobre rady przyjmuje do siebie i doceniam jak ktos sie nimi ze mna dzieli.
Poczynie starania i zakupie ten specyfik- nie jest to moj ostatni model na tym forum i nie jest na pewno ostatni ktory waloryzuje blaszkami wszelkiego typu. Skoro mowisz, ze ten podklad Cytadeli jest dobry to ja Ci wierze, bo kto sie na tym forum lepiej zna na malowaniu blaszek niz Ty.
Dziekuje za rade.

mr.jaro napisał(a):
siara1939 napisał(a):Chcialem uchwycic delikatny efekt "oil canning" kadluba.

Wlasnie od tych wgiec trudno oczy oderwac.

Mnie dreczy jednak jedno pytanie. Tyle bylo zachodu z drewnianym pokladem, jak mniemam, wlasnie ze wzgledu na strukture drewna. Natomiast teraz caly poklad zostal jednolicie pokryty podkladowka. Czy teraz struktura drewna nadal jest wyraznie widoczna, czy tez bez zbednych ceregieli mozna zastosowac poklad z blaszki?

To ze chcialem aby poklad mial fakture drewna, w pewnym sensie sie zatracilo pod warstwa podkladowki. To prawda. Jest jeszcze jedna rzecz ktora przemawia za tym, ze postanowilem uzyc kombinacji obu- blaszanego i drewnianego. Revellowski odpada od razu bo nie ma zadnego detalu, szczeliny miedzy listewkami nie sa otwarte.....
Poklad drewniany jest o tyle lepszy / jak to mowia u nas- customer friendly / poniewaz posiada odpowiednia grubosc. Jezeli spojzysz na grubosc blaszanego pokladu i porownasz z wycieciami w bokach kadluba- gdzie ma byc wpasowany, przekonasz sie, ze poklad drewniany oferuje lepsza opcje. Pozatym jego sztywnosc przemawia na kozysc. Poklad blaszany z Modelbrass natomiast oferuje lepszy detal i jest bardziej dokladny- w porownaniu z prawdziwym u-bootem.
Dlatego w moim modelu wiekszosc elementow ktore posiadaly lepszy, lub wogole posiadaly detal zostaly zapozyczone z blaszanego pokladu i wszczepione w drewniany. W ten sposob uzyskalem odpowiedniej grubosci poklad, z licznymi detalami, oraz w miare sztywny. W polaczeniu z dolna czescia kiosku, ktora wykonalem ze scratch- a ktory stanowi podpore pokladu w tym miejscu, oraz belkami w czesci dziobowej i rufowej jest naprawde solidny, a zarazem wyglada kozystnie. Decyzja co zastosujesz i jak zalezy od Ciebie- dobrze przemysl sprawe, bo jest to wazny element modelu. Widzialem wiele modeli tego U-Boota, gdzie jedyna rzecza ktora rzuca sie w oko na niekozysc, jest wlasnie zle spasowany poklad.

Jeszcze raz dziekuje wszystkim za dobre slowo. ;o)
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Reklama

Postprzez siara1939 » piątek, 9 stycznia 2009, 22:12

Zapomnialem sie pochwalic, ze zakupilem dzisiaj 4 rolki drutu miedzianego, w grubosciach 0,31mm, 0,45mm, 0,56mm, oraz 0,71mm.
Zabieram sie jutro za barierki na pokladzie i tylnie popory olinowania. ;o)
Obrazek
Obrazek
Obrazek

CDN...
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez mr.jaro » sobota, 10 stycznia 2009, 10:35

siara1939 napisał(a):Poklad drewniany jest o tyle lepszy / jak to mowia u nas- customer friendly / poniewaz posiada odpowiednia grubosc. Jezeli spojzysz na grubosc blaszanego pokladu i porownasz z wycieciami w bokach kadluba- gdzie ma byc wpasowany, przekonasz sie, ze poklad drewniany oferuje lepsza opcje. Pozatym jego sztywnosc przemawia na kozysc. Poklad blaszany z Modelbrass natomiast oferuje lepszy detal i jest bardziej dokladny- w porownaniu z prawdziwym u-bootem.
Dlatego w moim modelu wiekszosc elementow ktore posiadaly lepszy, lub wogole posiadaly detal zostaly zapozyczone z blaszanego pokladu i wszczepione w drewniany. W ten sposob uzyskalem odpowiedniej grubosci poklad, z licznymi detalami, oraz w miare sztywny. W polaczeniu z dolna czescia kiosku, ktora wykonalem ze scratch- a ktory stanowi podpore pokladu w tym miejscu, oraz belkami w czesci dziobowej i rufowej jest naprawde solidny, a zarazem wyglada kozystnie. Decyzja co zastosujesz i jak zalezy od Ciebie- dobrze przemysl sprawe, bo jest to wazny element modelu. Widzialem wiele modeli tego U-Boota, gdzie jedyna rzecza ktora rzuca sie w oko na niekozysc, jest wlasnie zle spasowany poklad.

Dzieki za informacje. Fakt, plastikowy poklad robi wrazenie zabawki. Wprawdzie zanim ja sie za ten model zabiore, uplynie jeszcze troche czasu, ale dokladnie to stanowilo moj dylemat - czym go zastapic i dlaczego. Teraz wszystko jasne.
Jarek M
mr.jaro

Postprzez siara1939 » sobota, 10 stycznia 2009, 14:46

mr.jaro napisał(a):Dzieki za informacje. Teraz wszystko jasne.

Prosze bardzo- przyjemnosc po mojej stronie. ;o)

Zabralem sie za barierki na pokladzie.
Uzylem drucika 0,45mm. Oczka na zaczepy liny z blaszki miedzianej. Lutowane jak zwykle pasta Koki i Dremelkiem.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

CDN...
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez siara1939 » sobota, 10 stycznia 2009, 17:14

Skonczylem 2 tylnie- zrobic jedna nie jest problemem, ale zrobic 2 takie same to juz sztuka. :mrgreen:
Obrazek
Obrazek

CDN...
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez CzarekB » sobota, 10 stycznia 2009, 17:28

Siara, jak zwykle, odjazdowa robota.
Ale ja mam pytanko co do nastepnych etapow malowania.
Jakie masz do tego przygotowane farby ? Kolory i producent ?
TIA,
Czarek.
Czarek.
CzarekB

Postprzez siara1939 » sobota, 10 stycznia 2009, 17:56

CzarekB napisał(a):Siara, jak zwykle, odjazdowa robota.
Ale ja mam pytanko co do nastepnych etapow malowania.
Jakie masz do tego przygotowane farby ? Kolory i producent ?
TIA,
Czarek.

Dzieki Czarek.
Bede go malowal farbkami akrylowymi Tamiya. Nie zddecydowalem sie jeszcze co do koloru, albowiem mam wszystkie odcienie niebieskich,oraz szarych i patrzac na nie dochodze do wniosku. ze lepiej bedzie zmieszac.
Poklad bedzie prawddopodobnie malowany mieszanka 60% XF24 Dark Grey i 40% XF64 Red Brown.
Burty i sciany kiosku bede malowane kombinacja X2- bialy w 80% z dodatkami XF-12/ J.N. Grey / XF-19 /Sky Grey / oraz XF-66 / Light grey /
Pewnie po zmieszaniu dodam jeszcze krople blekitu, ale to sie jescze okaze jak zaczne mieszac.
Ponizej linii wodnej kadlub bedzie malowany XF- 24 Dark Grey.
Niektore panele beda rozjasniane i kolor modulacja wykonana na wszystkich bardziej naswietlonych powierzchniach.
Fadeing wykonam Abtailungami 502.
Zacieki rdzawe- kombinacja produktow MIG oraz CMK.

Planowalem przed tym wszystkim wykonac preshading, ale nie moge sie zecydowac gdzie go polozyc. :->
Chodzi o to, ze nie wiem jakiego koloru uzyc- mialem na mysli czarny- tradycyjnie, ale przyszedl mi do glowy Red-Brown- w miejscach gdzie beda zacieki. Moze uzyje obu.
Druga sprawa to jezeli uzyje czarnego- to w sumie jak na statek wypadaloby go polozyc w zaglebieniach miedzy liniami nitowania, a nie na nitach jak to robia modelarze lotniczy. :lol:
Wasze opinie?
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez CzarekB » sobota, 10 stycznia 2009, 18:04

Aha, czyli partyzantka ;o)
Myslalem, ze moze zlapiesz sie za jakies "autentyki", tam u Ciebie jest WEM pod reka.
Czarek.
CzarekB

Postprzez siara1939 » sobota, 10 stycznia 2009, 18:15

CzarekB napisał(a):Aha, czyli partyzantka ;o)
Myslalem, ze moze zlapiesz sie za jakies "autentyki", tam u Ciebie jest WEM pod reka.

Dziekuje za WEM- mam cala serie kolorow kriegsmarine i wiecej ich na tym modelu nie uzyje. Nie wiem czy pamietasz jak malowalem wnetrze kiosku :oops:
Kosztowaly mnie 40 £ i leza.
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez mr.jaro » sobota, 10 stycznia 2009, 19:21

siara1939 napisał(a):Planowalem przed tym wszystkim wykonac preshading, ale nie moge sie zecydowac gdzie go polozyc.
Chodzi o to, ze nie wiem jakiego koloru uzyc- mialem na mysli czarny- tradycyjnie, ale przyszedl mi do glowy Red-Brown- w miejscach gdzie beda zacieki. Moze uzyje obu.
Druga sprawa to jezeli uzyje czarnego- to w sumie jak na statek wypadaloby go polozyc w zaglebieniach miedzy liniami nitowania, a nie na nitach jak to robia modelarze lotniczy.

Proponuje pozostac przy czarnym badz ciemnoszarym preshadingu. Neutralna barwa preshadingu nie przyczyni sie do zmiany tonacji kladzionych pozniej barw, co ulatwi ich wlasciwa ocene i pozniejsze malowanie. Po polozeniu barw podstawowych, w charakterystycznych miejscach (na przyklad tam, gdzie wystepowala rdza) zawsze mozesz to uzupelnic poprzez nalozenie delikatnego, barwnego postshadingu i pigmentow, zatem nic straconego. Moim zdaniem tak jest latwiej, a wiecej ("wiecej" nie musi oznaczac "grubiej") laserunkowych (czyli cienkich, przeswitujacych) warstw farby daje ciekawszy efekt koncowy. Do tego zacieki, odpryski farby i co tam jeszcze.
Pomimo najnowszych technik malowania, nie odsylalbym calkiem do lamusa na przyklad suchego pedzla, ktorym mozna w latwy sposob delikatnie uwydatnic nity i sruby. Ale z tym nie wolno przesadzic, by nie wygladalo sztucznie.
Jarek M
mr.jaro

Postprzez CzarekB » sobota, 10 stycznia 2009, 20:15

Siara, no tak, WEM sa trudne w malowaniu ale kolory sa znakomite. Ja osobiscie robie sobie z nich wzorniki i mieszam inne, latwiejsze farby zeby uzyskac podobne kolory.
Hmm, jak nie bedziesz juz malowal tymi WEMami to moze uskutecznumy jakis handelek.... no ale to na priva.
Na Twoje pytania o preshading nie odpowiadam bo sie nie znam ale bede czytal i obserwowal, to swietna nauka.
Czarek.
Czarek.
CzarekB

Postprzez siara1939 » sobota, 10 stycznia 2009, 22:27

Spoko- mozemy sie dogadac na PM. Napisze Ci jakie mam kolory i ile- bo niektorych mam po pare puszek.

Zaczalem prace nad przednimi barierkami, ale sprawa jest bardziej skomplikowana. Wiecej lutowania. :D
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Edit:
Przymierzylem do pokladu:

Obrazek

CDN...
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez siara1939 » niedziela, 11 stycznia 2009, 16:29

Druga barierka dokonczona. Oczka na lancuchy zrobione.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

CDN...
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez Paweł Leszczyński » niedziela, 11 stycznia 2009, 19:14

Siara mnie normalnie rozwala ;o) Świetny model! Szkutnicze omijam szerokim łukiem, ale ten wątek sledze na bieżąco, wspaniała praca :shock: ! Gratulacje :!: :D
Ostatnio edytowano poniedziałek, 12 stycznia 2009, 20:08 przez Paweł Leszczyński, łącznie edytowano 1 raz
Paweł Leszczyński

Postprzez siara1939 » poniedziałek, 12 stycznia 2009, 01:17

Dziekuje Pawel! ;o)

Przez wiele miesiecy nie moglem znalezc dobrego zdjecia Kabestanu / czy jak to sie po Polsku nazywa /, wlasciwie to nie moglem znalezc zadnego zdjecia tej czesci.
I w koncu otrzymalem te dwie fotki od znajomego z Nowej Zelandii- Simona.
Obrazek
Obrazek

Tak wyglada ta czesc w zestawie:
Obrazek

A tu nowa, wytoczona z zywicy i upiekszona detalami:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Wiem, ze nie najlepsze fotki, ale robilem wieczorem.

CDN...
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Szkutnicze