Wojtku- pojechalem go Tamiy`a, ale nie mysl, ze poszly mi Twoje rady mimo uszu- ja z rogoly slucham co ludzie do mnie mowia, a dobre rady przyjmuje do siebie i doceniam jak ktos sie nimi ze mna dzieli.
Poczynie starania i zakupie ten specyfik- nie jest to moj ostatni model na tym forum i nie jest na pewno ostatni ktory waloryzuje blaszkami wszelkiego typu. Skoro mowisz, ze ten podklad Cytadeli jest dobry to ja Ci wierze, bo kto sie na tym forum lepiej zna na malowaniu blaszek niz Ty.
Dziekuje za rade.
mr.jaro napisał(a):siara1939 napisał(a):Chcialem uchwycic delikatny efekt "oil canning" kadluba.
Wlasnie od tych wgiec trudno oczy oderwac.
Mnie dreczy jednak jedno pytanie. Tyle bylo zachodu z drewnianym pokladem, jak mniemam, wlasnie ze wzgledu na strukture drewna. Natomiast teraz caly poklad zostal jednolicie pokryty podkladowka. Czy teraz struktura drewna nadal jest wyraznie widoczna, czy tez bez zbednych ceregieli mozna zastosowac poklad z blaszki?
To ze chcialem aby poklad mial fakture drewna, w pewnym sensie sie zatracilo pod warstwa podkladowki. To prawda. Jest jeszcze jedna rzecz ktora przemawia za tym, ze postanowilem uzyc kombinacji obu- blaszanego i drewnianego. Revellowski odpada od razu bo nie ma zadnego detalu, szczeliny miedzy listewkami nie sa otwarte.....
Poklad drewniany jest o tyle lepszy / jak to mowia u nas- customer friendly / poniewaz posiada odpowiednia grubosc. Jezeli spojzysz na grubosc blaszanego pokladu i porownasz z wycieciami w bokach kadluba- gdzie ma byc wpasowany, przekonasz sie, ze poklad drewniany oferuje lepsza opcje. Pozatym jego sztywnosc przemawia na kozysc. Poklad blaszany z Modelbrass natomiast oferuje lepszy detal i jest bardziej dokladny- w porownaniu z prawdziwym u-bootem.
Dlatego w moim modelu wiekszosc elementow ktore posiadaly lepszy, lub wogole posiadaly detal zostaly zapozyczone z blaszanego pokladu i wszczepione w drewniany. W ten sposob uzyskalem odpowiedniej grubosci poklad, z licznymi detalami, oraz w miare sztywny. W polaczeniu z dolna czescia kiosku, ktora wykonalem ze scratch- a ktory stanowi podpore pokladu w tym miejscu, oraz belkami w czesci dziobowej i rufowej jest naprawde solidny, a zarazem wyglada kozystnie. Decyzja co zastosujesz i jak zalezy od Ciebie- dobrze przemysl sprawe, bo jest to wazny element modelu. Widzialem wiele modeli tego U-Boota, gdzie jedyna rzecza ktora rzuca sie w oko na niekozysc, jest wlasnie zle spasowany poklad.
Jeszcze raz dziekuje wszystkim za dobre slowo.