T-34/85 [Trumpeter, 1/16]

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Re: T-34/85 [Trumpeter, 1/16]

Postprzez spiton » poniedziałek, 2 marca 2009, 12:36

Kolejna relacja z cyklu super monografia !!!!!
Był U-Boot, teraz "teciak"!!!
Extra :-))
Pozdrawiam
spiton

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez PiterATS » poniedziałek, 2 marca 2009, 21:16

Dzięki za komentarze, fajnie że moje wypociny podobają się Wam :)

Kolejnym elementem, za jaki się zabrałem jest kadłub wieży. W kwestii merytorycznej nie można tutaj nic zarzucić- kolejny pozytyw ze strony Trumpka. Mamy więc tutaj wszystko co powinna mieć wieża, produkowana pod koniec 1944r. w fabryce nr 183. Ale jak to bywa nie ma tak łatwo i trzeba nieco popracować nad fakturą, która jest za słaba. Fakturę wykonałem za pomocą szpachli, w którą, zaraz po nałożeniu, uderzałem twardym pędzlem, pod kątem prostym. Potem położyłem podkład z gęstego Humbrola. Kolejnym etapem będzie wykonanie faktury odlewu, ale we wnętrzu wieży. By ułatwić sobie prace na montażem wnętrza odciąłem jej strop, który przykleję na sam koniec.
Na zdjęciach może się wydawać, że faktura odlewu jest za mocna, ale to wina zdjęć Macro. W realu jest ok. Poza tym na fotkach farba jest jeszcze miejscami mokra.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Pozdrawiam
PiterATS

Postprzez PiterATS » niedziela, 8 marca 2009, 20:21

Witam

Kolejny etap budowy, czyli faktura odlewu we wnętrzu wieży:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

…oraz na masce jarzma armaty:

Obrazek

I całość próbnie zmontowana na sucho:

Pozdrawiam
PiterATS

Postprzez spiton » niedziela, 8 marca 2009, 20:38

Świetna faktura wieży.
Pozdrawiam
spiton

Postprzez PiterATS » środa, 11 marca 2009, 21:48

Witam

Ponieważ nie mam obecnie odpowiednie zielonej farby do pomalowania armaty, postanowiłem wziąć się za silnik.

Najpierw, z elementów łoża silnika, które mi zostały przygotowałem sobie taką podstawkę montażową:

Obrazek

Potem zabrałem się za pomalowanie karteru silnika i bloków cylindrów na kolor aluminium. Na początek silnik pomalowałem Surfacerem 1000, a potem nałożyłem szarą Pactrę. Na to, metodą suchego pędzla, a właściwie półsuchego wtarłem jasno-szarą Pactrę, z domieszką koloru aluminium, uzyskując w ten sposób efekt utlenionej wierzchniej warstwy stopu aluminium. Całość malowałem pędzlem, aby uzyskać delikatną fakturę odlewu. Następnie zabrałem się za malowanie detali, montaż prądnicy oraz montaż instalacji smarowania silnika, która jeszcze wymaga dokończenia:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Na razie wygląda to badziewnie, ale po że washu i dokładnym ubrudzeniu, silnik zyska ciekawy makijaż.

Widoki ogólne:

Obrazek Obrazek

…i jeszcze schemat samej instalacji smarowania silnika:

Obrazek

Pozdrawiam
PiterATS

Postprzez siara1939 » środa, 11 marca 2009, 21:52

Blok silnika wyglada jak pomalowany na blekitno- a nie na kolor aluminium.
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez PiterATS » środa, 11 marca 2009, 21:57

Siara, to wina sztucznego światła-kolor jest jasno-szary. Poza tym to tylko baza pod dalsze prace.
PiterATS

Postprzez PiterATS » sobota, 11 czerwca 2011, 20:45

Witam w relacji po długiej przerwie, którą trzeba wreszcie odkurzyć, podobnie jak model, ze sporej warstwy kurzu i pajęczyn :)

Jako, że kadłub uzupełniłem na tym etapie, o wszystko co chciałem, a było to już bardzo dawno temu, zabrałem się więc za malowanie. Tak wygląda pomalowana goła wanna:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

W dalszym etapie zajmę się dorobieniem brakująych zbiorników paliwa, podstaw akumulatorów i chłodnic, uzupełnieniem układu sterowania i wstawieniem już na stałe skrzyni biegów.
To na razie tyle, pozdrawiam.
PiterATS

Postprzez spiton » niedziela, 12 czerwca 2011, 01:24

Dla mnie rewelacja. Piękny-realistyczny malunek !!
spiton

Postprzez Dumo » niedziela, 12 czerwca 2011, 10:18

Super
Dumo

Postprzez PiterATS » poniedziałek, 20 czerwca 2011, 16:59

Witam ponownie.
Uzupełniłem brakujące zbiorniki paliwa, których Trumpeter w ogóle nie przewidział:

Obrazek

…i wykonałem też podstawy chłodnic, mające formę rynienek:

Obrazek

Tak to ogólnie wygląda w modelu:

Obrazek Obrazek

Dalej zabrałem się za doprowadzenie do porządku skrzyni biegów. Najpierw dorobiłem brakujący nadlew pod śrubę w tylnej części skrzyni wraz z uszami do jej podnoszenia oraz nowy kołnierz przedniej podstawy:

Obrazek Obrazek Obrazek

Następnie dorobiłem brakujący układ dźwigienek sterowania biegami. Trumpek wykonał tylko to co widać na wierzchu. Mamy więc korek wlewu oleju, odwietrznik i skrzynki przesuwkowe biegów I, IV, V i wstecznego, wraz z dźwigienkami. Nie uświadczymy natomiast wałka, zmiany biegów II i III, który znajduje się z boku, nieco głębiej:
Obrazek

Poza tym trzeba było uzupełnić skrzynię o cały układ wałków, łączący cięgna biegnące z lewarka zmiany biegów, z dźwigienkami na skrzyni:

Obrazek Obrazek Obrazek

No i tak wygląda gotowa skrzynia, czekająca już na malowanie:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Czas zabrać się za sprzęgła boczne, które w połowie i tak trzeba zrobić od podstaw :)
Pozdrawiam
PiterATS

Postprzez PiterATS » niedziela, 21 sierpnia 2011, 14:24

Witam ponownie

Pomału udało mi się skończyć skrzynię biegów. Przed malowaniem musiałem dokonać jeszcze nieznacznej przeróbki połączenia skrzyni biegów, ze sprzęgłem, ponieważ ma to związek z wyjmowanym silnikiem, jaki przewiduję w modelu. Trzeba było usunąć krążek, oznaczony w instrukcji, jako element C6 i zastąpić go odpowiednio przygotowaną zębatką.
Po pomalowaniu skrzyni, poprowadziłem również główne przewody elektryczne w obiegu: włącznik rozrusznika - włącznik mech. przeniesieniowego - rozrusznik elektryczny. Z włącznika rozrusznika będą biegły jeszcze trzy przewody do kadłuba, odpowiednio do tablicy bezpieczników, znajdującej się na ścianie działowej kadłuba, oraz do regulatora prądnicy i przycisku rozrusznika, znajdujących się na lewo od kierowcy. Te kabelki, jednak wkleję później, żeby teraz mi się nie plątały. Na razie zdjęcia samej skrzyni:

Pozdrawiam
PiterATS

Poprzednia strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat