Konkurs lotniczy 2014 - ustalenia regulaminu

Konkurs lotniczy organizowany przez użytkowników PWM

Re: Konkurs lotniczy 2014 -propozycja

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » niedziela, 19 stycznia 2014, 16:58

Cieszę się z pozytywnego odzewu również Administracji forum :) fajnie by było zachować tą naszą coroczna "świecką tradycję" aby ten konkurs się odbył. Wielkie PODZIĘKOWANIA dla Daniela za wsparcie. Jak dopiszą uczestnicy to będzie większy dreszcz emocji w fazie końcowej. Myslę, że dołożenie tego miesiąca sprawi, że modele zyskają na dokładności wykonania no i znając życie będzie ich więcej do oceny. Myślę Solo, ze można zaufać Forumowiczom i pozostawić im ocenę modelu (jury zostawmy na konkursy typu Bytom i inne- potem sa dyskusje co do jakości ocen itp. a tak będzie można pisać do.... :D Takie głosowanie końcowe też "ożywi" i wciągnie w zabawę pozostałych przeglądaczy forum a im jest nas więcej tym większa przygoda (no i prestiż dla ocenianych). To co zaczynamy za 10 dni ? :)
Mariusz Jarzyna ze Szczec

100-lecie Niepodległości

Reklama

Postprzez piotr dmitruk » niedziela, 19 stycznia 2014, 17:09

Z rozmowy z Mariuszem wynikało, że przyjmuje naszą propozycję i jest za głosowaniem ogólnym.
Obie metody mają swoje zady i walety.
Nie jest łatwo wybrać członków jury, co do których nie byłoby większych zastrzeżeń, którzy mieliby czas i ochotę sędziować (konkurs ogólny to dość dużo prac, a każdą trzeba ocenić i to uzasadnić) i jednocześnie nie startowaliby w konkursie.
Ja bym widział to w ten sposób: Ponieważ w nieco bardziej specjalistycznym konkursie Wielkiej Wojny przewidujemy udział sędziów, w konkursie ogólnym proponowałbym głosowanie ogólne.
Termin jest jeszcze do ustalenia, wrzucajcie swoje propozycje, ale raczej tak, żeby była szansa ukończenia modelu, bez sprintów w ostatnią noc- sztywnego terminu ukończenia będziemy bronić jak lwy.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez sebmalinowski » niedziela, 19 stycznia 2014, 17:09

Czyli decyduje głosowanie użytkowników forum. Dzielimy samoloty na skalę ?
Rozumiem też termin to 4 m-ce.
A może start 27 stycznia ? Jakieś województwa mają ferie tylko nie wiem akurat jakie. Rozpoczęcie w środkowym okresie ferii chyba jest w porządku.
sebmalinowski

Postprzez piotr dmitruk » niedziela, 19 stycznia 2014, 17:11

Przy 3-4 miesiącach te 3 dni na początku nie mają znaczenia.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez sebmalinowski » niedziela, 19 stycznia 2014, 17:14

W sumie racja.
Jeśli mogę coś zasugerować to podział na skalę tylko : 1/144, 1/72. 1/48 i większe. Chyba, że zrobi się dodatkowy rozdział na waloryzowane i nie-waloryzowane.
sebmalinowski

Postprzez BOMI21 » niedziela, 19 stycznia 2014, 17:15

Rozważania odnośnie sędziowania zostawiam innym - ja tu tylko sprzątam :D
Co do terminu - jestem za nieco (33%) dłuższym terminem z powodów właściwie podanych już przez kolegę Mariusz Jarzyna ze Szczec - więcej czasu to więcej modeli (nie każdy ma te 2 godzinki dziennie na szlifowanie plastiku :-/ ), mniej pośpiechu, bardziej spokojna atmosfera w samym konkursie i przede wszystkim więcej czasu = możliwość wystartowania z bardziej ambitnym modelem :lol:
BOMI21

Postprzez bartek33365 » niedziela, 19 stycznia 2014, 17:16

Mi pasuje. A można wystartować w dwóch konkursach?
Pozdrawiam Bartek Stawski :)
Warsztat: Wszystko po trochu
Zapraszam na My Models
bartek33365

Postprzez BOMI21 » niedziela, 19 stycznia 2014, 17:16

sebmalinowski napisał(a):Czyli decyduje głosowanie użytkowników forum. Dzielimy samoloty na skalę ?
Rozumiem też termin to 4 m-ce.
A może start 27 stycznia ? Jakieś województwa mają ferie tylko nie wiem akurat jakie. Rozpoczęcie w środkowym okresie ferii chyba jest w porządku.

Niektóre województwa mają ferie pod koniec lutego ;o)
BOMI21

Postprzez sebmalinowski » niedziela, 19 stycznia 2014, 17:19

Nie wiem jak to jest z feriami. Moją edukację zakończyłem z grubsza 9 lat temu..jak ten czas leci...mniejsza oto. Rozsądny termin to 4 m-ce. Wtedy przy założeniu, że konkurs rozpoczyna się w lutym to kończyłby się w maju. Można wydłużyć do końca czerwca z uwagi na matury.
sebmalinowski

Postprzez piotr dmitruk » niedziela, 19 stycznia 2014, 17:24

bartek33365 napisał(a):Mi pasuje. A można wystartować w dwóch konkursach?

Można.
Pozdrawiam
Piotrek
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » niedziela, 19 stycznia 2014, 17:27

Jestem też za tym aby darować sobie podział na open i standard bo jak przy pierwszej edycji było to czytelne (czyli to co w pudełku z modelem standard a z doróbkami open) przy następnych edycjach gumowy regulamin był już nieczytelny. Pod ocenę Forumowiczów nie poddajemy nakładu pracy, czystości złożenia itp. tylko finalne wrażenie w odbiorze (tutaj myślę, że się sam wybroni model waloryzowany choć przy niektórych talentach malarskich może być różnie). Pozostawmy tylko podział na skalę bo z oczywistych powodów siedemdwójkowiec nie wyciśnie z materii tyle co trzydwójkowiec. Poza tym i tak do oceny w poszczególnych kategoriach były pojedyncze sztuki więc w ten oto sposób będzie ich więcej do oceny. Liczy się zabawa przy robieniu i późniejsze emocje przy ocenie (dla uczestników jak i oceniających - uczestnikom też bym pozostawił prawo głosu dając wiarę w zwycięstwo subiektywności nad megalomanią :D ). Do tego ocena "pokątnego sprzedawcy" jako w pełni Profesjonalisty też dodaje dreszczyku emocji ;o)
Mariusz Jarzyna ze Szczec

100-lecie Niepodległości

Postprzez Boogeyman » niedziela, 19 stycznia 2014, 17:30

Ja mam ferie od 17 lutego, ale zacząć można od 1, przynajmniej ja problemu nie widzę :) . I dalej nalegam na konkurs pancerny i szkutniczy(ponieważ mam takie 2 modele w stanie gotowym do sklejania :mrgreen: )
MDK Świdnica - Grupa Trzymająca Władzę - Królowie Lenistwa - Przerzeczyn
Boogeyman

Postprzez Sherman » niedziela, 19 stycznia 2014, 17:46

Boogeyman napisał(a):I dalej nalegam na konkurs pancerny i szkutniczy(ponieważ mam takie 2 modele w stanie gotowym do sklejania :mrgreen: )

Sponsor jest więc na pewno znajdzie się też ktoś kto ten konkurs poprowadzi, spokojnie ;o)
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Postprzez Daniel-Martola » niedziela, 19 stycznia 2014, 17:49

Mariusz Jarzyna ze Szczecina napisał(a):Do tego ocena "pokątnego sprzedawcy" jako w pełni Profesjonalisty też dodaje dreszczyku emocji ;o)

:lol: :lol: :lol:
Sherman napisał(a):Sponsor jest więc na pewno znajdzie się też ktoś kto ten konkurs poprowadzi, spokojnie ;o)

Podtrzymuję ofertę. Niech ktoś się zgłosi i weźmie za robotę :P
Obrazek
Daniel-Martola

Postprzez piotr dmitruk » niedziela, 19 stycznia 2014, 18:15

Obecny.
Pozdrawiam
Piotrek
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotniczy konkurs modelarski 2014