Konkurs lotniczy 2014 - ustalenia regulaminu

Konkurs lotniczy organizowany przez użytkowników PWM

Re: Konkurs lotniczy 2014 -propozycja

Postprzez Daniel-Martola » niedziela, 19 stycznia 2014, 18:36

Ty nie melduj tylko pracuj :lol:
Niedziela dziś, dzień pracy a nie wolne i przyjemności :mrgreen:
Obrazek
Daniel-Martola

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » niedziela, 19 stycznia 2014, 18:41

Jako dzisiejszy solenizant mam propozycję uatrakcyjnienia otwarcia. Każdy rozpoczynający wątek warsztatowy robi fotkę wyprasek w ramkach z tłem gazety z datą jej wydania (łopatologicznie- zaczynający 01 lutego fotografuje sie z gazetą z tego dnia a np. 13.03 ma do wyboru gazety wydanych po terminie 01 luty - pełna przejrzystość nieposzlakowanej uczciwości zawodników -tak aby podkręcić atmosferę rywalizacji ;o)
Mariusz Jarzyna ze Szczec

100-lecie Niepodległości

Postprzez Arcturus » niedziela, 19 stycznia 2014, 18:46

Mariusz Jarzyna ze Szczec napisał(a):Jako dzisiejszy solenizant mam propozycję uatrakcyjnienia otwarcia. Każdy rozpoczynający wątek warsztatowy robi fotkę wyprasek w ramkach z tłem gazety z datą jej wydania (łopatologicznie- zaczynający 01 lutego fotografuje sie z gazetą z tego dnia a np. 13.03 ma do wyboru gazety wydanych po terminie 01 luty - pełna przejrzystość nieposzlakowanej uczciwości zawodników -tak aby podkręcić atmosferę rywalizacji ;o)

Idea moim zdaniem ryzykowna i doprowadzi do wojny na tle poglądów politycznych - jeden zrobi na tle Wyborczej, inny Naszego Dziennika, i forum znowu spłynie krwią ;)
A tak na poważnie to ciesze się, że jednak będzie otwarty konkurs i ja w niego wchodzę. Model miałem obmyślony i zakupiony już jakiś czas temu, dlatego zawężenie tematyczne mnie rozczarowało. Liczę jednak że sporo fajnych szmatopłatów powstanie, ja jednak pozostanę przy swoim wyborze tematu.
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Postprzez Solo » niedziela, 19 stycznia 2014, 18:50

Mariusz Jarzyna ze Szczec napisał(a):Jako dzisiejszy solenizant mam propozycję uatrakcyjnienia otwarcia. Każdy rozpoczynający wątek warsztatowy robi fotkę wyprasek w ramkach z tłem gazety z datą jej wydania (łopatologicznie- zaczynający 01 lutego fotografuje sie z gazetą z tego dnia a np. 13.03 ma do wyboru gazety wydanych po terminie 01 luty - pełna przejrzystość nieposzlakowanej uczciwości zawodników -tak aby podkręcić atmosferę rywalizacji ;o)

A czy nie lepiej miast takiej partyzantki z pomysłami zrobić normalny regulamin co i jak?
Piotr Dmitriuk mam nadzieję, że jak zwykle stanie na wysokości zadania.
Tak na marginesie, po co to zdjęcie z gazetą?
Solo

Postprzez Sherman » niedziela, 19 stycznia 2014, 18:58

Solo, żeby było wiadomo że nikt nie zaczął prze konkursem. A jak ktoś nie kupuje gazet? :lol:
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Postprzez Solo » niedziela, 19 stycznia 2014, 19:03

A nie prościej dać wcześniejszy termin rozpoczęcia konkursu i dłuższy czas na zrobienie modelu?
W zeszłym roku było to 6 miesięcy i nikt nie zadawał dziwnych pytań.
Solo

Postprzez Sherman » niedziela, 19 stycznia 2014, 19:10

Prościej poczekać do 1go i uznać że wszyscy uczciwie zaczną nie wcześniej niż w tym dniu ;o)
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Postprzez sebmalinowski » niedziela, 19 stycznia 2014, 19:11

Z tą gazetą to ryzykowny pomysł. Jeszcze pójdą, niektórzy na noże, że się czyta, a nie tamto. Ja np mało prasy czytam większość newsów czerpię z neta.
Sugerowałem już termin wcześniejszy to jest 27 stycznia. Solo powinien być kontent . Ewentualnie przyszły weekend.
Wprowadzić podział na skale bez bawienia się czy waloryzowany czy nie.
Solo do 1szego nie wytrzyma
sebmalinowski

Postprzez Solo » niedziela, 19 stycznia 2014, 19:19

Solo wytrzyma tyle ile trzeba, o ile Solo weźmie udział, bo jak pisałem, nie jestem zbytni zachwycony metodą oceny prac, którą uważam za ryzykowną i budzącą uzasadnione obawy. Ale to jest sprawa drugorzędna, wierzę że Piotr sobie z tym problemem poradzi jakoś.

Pomysł z gazeta jest trochę śmieszny, kojarzy mi się z filmami ("mamy twojego kota..."), ale jeśli tak ma być to nie ma problemu.

Co do podziału na kategorie, to tez jestem zwolennikiem tylko podziału na skale. Ewentualnie może przedziały wiekowe, ale to już tylko taki luźny pomysł.

Ważne żeby konkurs dawał luksus spokojnego zrobienia modelu i żeby regulamin dokładnie precyzował za co modele są oceniane. Proste głosowanie na model wydaje mi się zbyt proste, może jednak oddawać głosy w podziale na punkty za ogólne wrażenie, malowanie, czystość, warsztat itp.?

Takie są moje propozycje.
Solo

Postprzez Sherman » niedziela, 19 stycznia 2014, 19:21

sebmalinowski napisał(a):Solo do 1szego nie wytrzyma

to bardzo silny argument w dyskusji o terminie rozpoczęcia konkursu ;o)
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Postprzez sebmalinowski » niedziela, 19 stycznia 2014, 19:23

Takie punktowanie wprowadza zamieszanie bo dajmy na to za model można dostać maksymalnie 20 punktów i potem trzeba się tłumaczyć tyle punktów za to, bo..
Ilość głosów od użytkowników forum jest dobrym wyznacznikiem. Każdy mógłby oddać głos na maks. 3 modele - po jednym jeśli jeden z uczestników wystawił więcej, lub 1 głos na 1 model.
Tłumaczenie się za co te punkty to czysta biurokracja.
Głosowanie najlepiej zacząć po zamknięciu zgłaszania konkursowych galerii czyli na drugi dzień po zamknięciu ostatecznego terminu.
sebmalinowski

Postprzez Solo » niedziela, 19 stycznia 2014, 19:27

Nie chodzi o tłumaczenie się. Przykładowo: każdy głosujący może oddać 30 punktów maksymalnie na dany model, w tym maksymalnie 10 za czystość wykonania, maksymalnie 10 za warsztat i maksymalnie 10 za ogólne wrażenia. I w sumie na przykład głosujesz za modelem X i dajesz mu w sumie 17 punktów.
Solo

Postprzez Sherman » niedziela, 19 stycznia 2014, 19:29

Solo się boi że dostanie mało głosów bo go nikt nie lubi :P
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Postprzez Solo » niedziela, 19 stycznia 2014, 19:31

Dostanę mało głosów bo zrobię słaby model, tylko tyle. :)
Solo

Postprzez sebmalinowski » niedziela, 19 stycznia 2014, 19:34

Tylko taki system punktowy nie jest do końca idealny. Podoba mi się dany model (w tym jego wykonanie itp) więc na niego głosuje, a nie bawię się w punktowanie. Miejsca dostają 3 modele, które zebrały najwięcej głosów. Koniec kropka, a nie bawienie się w liczenie punktów.
Warto też pomyśleć nad blokadą głosowania na samego siebie.
sebmalinowski

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotniczy konkurs modelarski 2014