Konkurs lotniczy 2014 - ustalenia regulaminu

Konkurs lotniczy organizowany przez użytkowników PWM

Re: Konkurs lotniczy 2014 -propozycja

Postprzez Solo » niedziela, 19 stycznia 2014, 21:34

sebmalinowski napisał(a):Wyjątkowo się zgodzę, kto chce ten fotkę z gazetą/zrzutem ekranu zamieści kto nie chce ten nie da. Proste.
Koniec kropka z tym bo wejdziemy w aurę absurdu i urojeń wszelakich.
W regulaminie jak już powinny się znaleźć takie zapisy: kategoria (tutaj skale), ile można wystawić modeli na kategorię, ile można oddać głosów w danej kategorii - jednocześnie zastrzegając, że 3 pierwsze miejsca zajmują modele z największą liczbą głosów (koniec kropka), oraz ramy czasowe konkursu.
W relacji warsztatowej obowiązkowo in-box w dniu przystąpienia do konkursu (zdjęcia zamieszczone żeby było jasne) oraz relacja z prac. I tyle

I to są bardzo rozsądne propozycje.
Solo

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez malinowski » niedziela, 19 stycznia 2014, 21:35

Jako administrator powiem tak:
Ponieważ inicjatywa konkursu wyszła od użytkowników to Wy dogadajcie się co do formy terminu i zasad. Chciałbym najpóźniej 3 dni przed rozpoczęciem konkursu otrzymać na PW regulamin. Ze swej strony gwarantuję ze konkurs zostanie przerowadzony zgodnie z tym regulaminem którego bedziemy pilnować. Jako forum też przeznaczymy kilka nagrod.
na warsztacie:
Obrazek
malinowski

Postprzez Solo » niedziela, 19 stycznia 2014, 21:38

Sugeruję propozycje do regulaminu sebmalinowskiego, uzupełnione o regulamin z poprzedniego roku, z uwzględnieniem zmian wynikających z nieco innych kategorii i sposobów oceny.
Solo

Postprzez sebmalinowski » niedziela, 19 stycznia 2014, 21:45

Moja propozycja regulaminu brzmi tak:
1. W konkursie może wziąć udział każdy zarejestrowany użytkownik forum.
2. Rozegrane zostaną następujące kategorie konkursowe :
I. Skala 1/144
II. Skala 1/72
III. Skala 1/48
IV. Skala 1/32
V. Skala 1/24 i większe
3. Nie ma znaczenia czy model jest waloryzowany czy budowany prosto z pudła.
4. Każdy uczestnik może zgłosić po jednym modelu w każdej kategorii.
5. Uczestnik zgłasza model według schematu: [Skala] Nazwa modelu i producenta. Skala oznacza przypisanie do kategorii wymienionych w punkcie 2.
6. Uczestnik rozpoczynając wątek warsztatowy zobowiązany jest do zamieszczenia in-boxa modelu jaki chce przedstawić.
7. Zdjęcie z gazetą / zrzut ekranu komputera z widoczną datą nie jest obowiązkowe - to dobra wola uczestnika.
8. Konkurs rozpoczyna się 1 lutego i trwa przez 4 miesiące.
9. Zdjęcia w galerii można umieszczać do godziny 24:00 ostatniego dnia trwania konkursu.
10. Wyłonienie zwycięzców w danej kategorii odbywa się poprzez głosowanie użytkowników forum.
11. Każdy uczestnik może oddać jeden głos na jeden model w danej kategorii.
12. O miejscu decyduje liczba zdobytych punktów w głosowaniu.
13. Głosowanie rozpoczyna się następnego dnia po zamknięciu galerii konkursowej (zamieszczania zdjęć).
14. Jeśli zgłoszą się sponsorzy dodatkowych nagród to sponsorzy decydują o przyznaniu nagrody.
15. Nagrody od sponsorów zostaną wpisane w regulamin po zamknięciu listy sponsorów.
16. Głosowanie trwa przez 7 dni od momentu zakończenia konkursu. Głosowanie zostanie zamknięte o godzinie 24:00 ostatniego dnia głosowania.

Tyle z mojej strony.
Ostatnio edytowano niedziela, 19 stycznia 2014, 22:57 przez sebmalinowski, łącznie edytowano 4 razy
sebmalinowski

Postprzez Boogeyman » niedziela, 19 stycznia 2014, 21:48

O i to jest już dobry konkret. Teraz tylko coś ewentualnie pozmieniać i voila, mamy regulamin :D Może warto jeszcze dopisać czas trwania głosowania(np. tydzień).
MDK Świdnica - Grupa Trzymająca Władzę - Królowie Lenistwa - Przerzeczyn
Boogeyman

Postprzez sebmalinowski » niedziela, 19 stycznia 2014, 21:50

Punk 2.IV to oczywiście 1/32
sebmalinowski

Postprzez Solo » niedziela, 19 stycznia 2014, 21:52

Czysto, jasno i na temat.
Nie mam uwag.
Solo

Postprzez Siema » niedziela, 19 stycznia 2014, 22:47

Miło, że jednak konkurs lotniczy się odbędzie. Byłem delikatnie zawiedziony, gdy przeczytałem wątek o konkursie PWM-owym bo mój model nijak nie pasuje do tamtej tematyki, a bardzo chciałem wystartować ze względu na to, że model leży u mnie już jakiś czas, pozbierałem do niego dokumentację, zdecydowałem się na wersję, zamówiłem dodatki i do tego wszystkiego nie był jeszcze prezentowany na PWM-ie- zarówno w warsztacie jak i w galerii (Alex, nie zdradzaj :P )
.
Jeśli chodzi o regulamin- kwestia zdjęcia z gazetą jest chyba umowna- można równie dobrze zrobić zdjęcie z ekranem kompa, na którym widać datę, w tle (jeśli boimy się pokazywania gazet, które czytamy, aby nie było nawiązań politycznych :) )
Co do kategorii- mi odpowiada brak podziału na open i standard.

Jeśli chodzi o ocenę- może jednak powołać sędziów- osoby, które nie startują w konkursie, mają doświadczenie, są ogólnie szanowane na forum, z tym, że np 30% oceny to Ich głosy a pozostałe 70% to głosy publiczności- takie łączone oceny. Dodatkowo ocena publiki jako najlepszy model konkursu niezależnie od skali i nagroda np. dla najlepszego juniora- najmłodszego uczestnika, ale nie za sam wiek, a za jakość modelu. Robi się wtedy kilka ankiet- skale, najlepszy model i najlepszy model np. autora do 16 lat. Do tej ostatniej kategorii, jeśli nie będzie chętnych, to mogę zasponsorować nagrodę- miałem dużo do czynienia z młodymi modelarzami i bardzo lubię ideę propagowania modelarstwa wśród Nich, a promowanie postępów to chyba najlepsza mobilizacja i zachęta.

Jeśli organizatorzy i moderatorzy będą potrzebowali pomocy technicznej to też zgłaszam się :) Mam trochę czasu wolnego ostatnio i mogę pomóc.
Pozdrawiam!
Paweł Siemaszko
Siema

Postprzez piotr dmitruk » niedziela, 19 stycznia 2014, 22:53

Siema napisał(a):
Jeśli chodzi o ocenę- może jednak powołać sędziów- osoby, które nie startują w konkursie, mają doświadczenie, są ogólnie szanowane na forum, z tym, że np 30% oceny to Ich głosy a pozostałe 70% to głosy publiczności- takie łączone oceny. Dodatkowo ocena publiki jako najlepszy model konkursu niezależnie od skali i nagroda np. dla najlepszego juniora- najmłodszego uczestnika, ale nie za sam wiek, a za jakość modelu. Robi się wtedy kilka ankiet- skale, najlepszy model i najlepszy model np. autora do 16 lat.

To już jest minimum siedem ankiet + ocena sędziowska. Nie widzę tego- za skomplikowane.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez Alex976 » niedziela, 19 stycznia 2014, 22:54

Siema napisał(a):(Alex, nie zdradzaj :P )

Spokojnie, nic nie zdradzę :mrgreen: Powiem tylko, że będzie się działo!
nie lubię pigwy i malin
Obrazek
Alex976

Postprzez sebmalinowski » niedziela, 19 stycznia 2014, 22:56

Pytanie czy będą chętni do sędziowania. Mamy już duży konkurs i tam będą sędziowie na bank. Tu jest to inicjatywa forumowiczów więc ankieta jest najlepszym rozwiązaniem. Forumowicze wyszli z inicjatywą i to oni powinni wybrać zwycięzców. Co do nagród specjalnych - jeśli będzie pełna lista osób chcących dać nagrody to wpisuje się te nagrody w regulamin . Osoba taka zgłasza chęć dania nagrody i wtedy pisze się np. Nagroda specjalna dla [ w tym miejscu wstawiamy za co ta nagroda] od ...
A wyróżnienia mogłyby być nagradzane rzeczowo, ale wtedy stałyby się w sumie nagrodami specjalnymi. A jeśli nie nagrodami to w stylu wyróżnienie od użytkowników forum za model...otrzymuje...
Wystarczy stworzyć listę osób, które chcą ufundować wspomniane nagrody i wpisać to w regulamin.
sebmalinowski

Postprzez piotr dmitruk » niedziela, 19 stycznia 2014, 22:57

Na początku miało być jak najprościej, robi się bardzo skomplikowane.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez sebmalinowski » niedziela, 19 stycznia 2014, 22:58

Regulamin jaki zaproponowałem jest prosty. Nie komplikuje sprawy i jasno mówi jak ocenia się modele.
sebmalinowski

Postprzez Alex976 » niedziela, 19 stycznia 2014, 23:02

A ja proponuję zrobić to jeszcze inaczej, bez komplikacji. Nagrody od sponsorów, na ich warunkach. Jeżeli któryś z nich chciałby zrobić ankietę dla userów, proszę bardzo. Jeżeli sam będzie chciał wybrać, nie ma problemu. Jasno i przejrzyście.
nie lubię pigwy i malin
Obrazek
Alex976

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » niedziela, 19 stycznia 2014, 23:02

Sebastian dokładnie o czymś takim myślałem. Przejrzyste i proste. Mam obiekcje co do pkt.4 t.j " Każdy uczestnik może zgłosić po jednym modelu w każdej kategorii". Jak zauważyłeś w większości trzymamy się swoich ulubionych skal więc ja nie widzę problemu by kogoś ograniczać kto ma moce przerobowe- bynajmniej nie myslę o sobie :mrgreen: Raczej nie zauważam problemu jeżeli ktoś wykona dowolną ilość modeli w jednej skali. Oceniane są modele a nie modelarz wiec najwyżej będzie oceniona jego najciekawsza praca. Z tą gazetą to była luźna propozycja dla uatrakcyjnienia startu (i zapobieżeniu falstartu w dłubaniu przy modelu kolegi Solo, który już jak widzimy przygotował wcześniej na tą okoliczność inboxa :mrgreen: * )
* - uwaga żart.
Mariusz Jarzyna ze Szczec

100-lecie Niepodległości

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotniczy konkurs modelarski 2014