Konkurs lotniczy 2014 - ustalenia regulaminu

Konkurs lotniczy organizowany przez użytkowników PWM

Re: Konkurs lotniczy 2014 -propozycja

Postprzez sebmalinowski » poniedziałek, 20 stycznia 2014, 10:19

Poprawiłem punkt 4 oraz dotyczący głosowania. Każdy może oddać 2 głosy na kategorie. Po słusznej sugestii połączyłem 1/32 z 1/24. W największymi skalami mógłby być problem ze startem 3 modeli więc kategorie są połączone.
sebmalinowski

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez Dominik » poniedziałek, 20 stycznia 2014, 10:29

Regulamin prosty i przejrzysty. Podoba mi się także sposób głosowania (tak/nie). Chyba i ja się zdecyduję wystartować. Byle by tylko żonę przekonać do zwiększonej ilości zapachu zmywacza Wamodu w mieszkaniu.
"Build what you want, the way you want to and, above all, have fun"* (Al Superczynski)
Honour Thy Tamiya for their kits are idiotproof.

IPMS Świdnica
Dominik

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » poniedziałek, 20 stycznia 2014, 12:45

Panowie spisany przez Sebastiana regulamin jest tak czytelny, że można się zgiąć nad kolejnymi interpretacjami. Wystarczy raz przeczytać ze zrozumieniem i nie bić więcej piany. Ostateczny zapis proponowanego regulaminu poniżej. Poproszę Administrację o zamkniecie wątku aby "ręki" nie opadały do 01.02.2014 i otworzenie konkursowego. Życzę szczęścia i dobrej zabawy WSZYSTKIM uczestnikom i przyjemności oceny kibicom oraz sponsorom :)
1. W konkursie może wziąć udział każdy zarejestrowany użytkownik forum.
2. Rozegrane zostaną następujące kategorie konkursowe :
I. Skala 1/144
II. Skala 1/72
III. Skala 1/48
IV. Skala 1/32 i 1/24
3. Nie ma znaczenia czy model jest waloryzowany czy budowany prosto z pudła.
4. Każdy uczestnik może zgłosić dowolną liczbę modeli w każdej kategorii. Ocenione zostaną tylko te, który zostaną ukończone w regulaminowym terminie.
5. Uczestnik zgłasza model według schematu: [Skala] Nazwa modelu i producenta. Skala oznacza przypisanie do kategorii wymienionych w punkcie 2.
6. Uczestnik rozpoczynając wątek warsztatowy zobowiązany jest do zamieszczenia in-boxa modelu jaki chce przedstawić.
Forma in-boxu dowolnie wybrana przez uczestnika. In-box nie może pokazywać modelu już zaczętego (pomalowane, czy sklejone elementy).
7. Zdjęcie z gazetą / zrzut ekranu komputera z widoczną datą nie jest obowiązkowe - to dobra wola uczestnika.
8. Konkurs rozpoczyna się 1 lutego i trwa przez 4 miesiące.
9. Zdjęcia w galerii można umieszczać do godziny 24:00 ostatniego dnia trwania konkursu.
10. Wyłonienie zwycięzców w danej kategorii odbywa się poprzez głosowanie użytkowników forum.
11. Każdy zarejestrowany użytkownik forum może oddać dwa głosy w danej kategorii.
12. O miejscu decyduje liczba zdobytych punktów w głosowaniu.
13. Głosowanie rozpoczyna się następnego dnia po zamknięciu galerii konkursowej (zamieszczania zdjęć).
14. Jeśli zgłoszą się sponsorzy dodatkowych nagród to sponsorzy decydują o przyznaniu nagrody.
15. Nagrody od sponsorów zostaną wpisane w regulamin po zamknięciu listy sponsorów.
16. Głosowanie trwa przez 7 dni od momentu zakończenia konkursu. Głosowanie zostanie zamknięte o godzinie 24:00 ostatniego dnia głosowania.
Mariusz Jarzyna ze Szczec

100-lecie Niepodległości

Postprzez sebmalinowski » poniedziałek, 20 stycznia 2014, 12:52

Cieszy mnie, że to co wymyśliłem na poczekaniu spotkało się z uznaniem. Czyli ogólnie regulamin mamy już gotowy i nie modyfikujemy go więcej.
Teraz czekamy, aż zgłoszą się sponsorzy.
sebmalinowski

Postprzez greatgonzo » poniedziałek, 20 stycznia 2014, 13:05

Sugeruję jednoznaczne określenie daty zakończenia.

Ujmowanie w regulaminie, rzeczy, do których uczestnicy nie są zobowiązani jest dziwne (pkt 7). Szczególnie, że treść punktu ma podtekst moralny. Jest pierdylion rzeczy, które są wolną wolą uczestnika. Zasad to nie zmienia, ale wygląda dziwnie i budzi wątpliwości. W końcu mogą pojawić się uczestnicy, którzy przeczytają tylko regulamin, bez całej poprzedzającej jego powstanie dyskusji i moim zdaniem będą mieli pełne prawo nieco zgłupieć i zamęczać organizatora zbędnymi pytaniami.

Jak dla mnie ankietę można już publikować. Ja już wiem, na jaki model zagłosuję :mrgreen: .
greatgonzo

Postprzez malinowski » poniedziałek, 20 stycznia 2014, 13:09

Dobrze regulamin przyjąłem ale muszę doprecyzować parę szczegółów technicznych:

Mariusz Jarzyna ze Szczec napisał(a):5. Uczestnik zgłasza model według schematu: [Skala] Nazwa modelu i producenta. Skala oznacza przypisanie do kategorii wymienionych w punkcie 2.

Wystarczy podanie Nazwa modelu i producenta. Każda skala będzie miała swój dział.

Mariusz Jarzyna ze Szczec napisał(a):9. Zdjęcia w galerii można umieszczać do godziny 24:00 ostatniego dnia trwania konkursu.

Tu jest nieścisłość - konkurs kończy się 31.V (proponuję wpisać dokładną datę). I teraz godzina nie ma czegoś takiego jak godzina 24. Jest 0:00. Dla pewności proopnuję 31.V 23:59

Mariusz Jarzyna ze Szczec napisał(a):13. Głosowanie rozpoczyna się następnego dnia po zamknięciu galerii konkursowej (zamieszczania zdjęć).

Można prosić o dwa - trzy dni na wystawienie tych ankiet? To nie jest 5 minut.

Mariusz Jarzyna ze Szczec napisał(a):16. Głosowanie trwa przez 7 dni od momentu zakończenia konkursu. Głosowanie zostanie zamknięte o godzinie 24:00 ostatniego dnia głosowania.

Głosowanie może trwać 7 dni (czyli 7 dób) od chwili jego uruchomienia. Powiedzmy że ankietę wystwimy 1 czerwca o 12:56 to głosowanie będzie trwało do 8 czerwca 12:56. Nie ma technicznej możliwości ograniczania daty - można tylko podać ilość dni a nie będę siedział w w nocy i dokładnie o północy odpalał ankiet.

PS prośba o nazwę konkursu
na warsztacie:
Obrazek
malinowski

Postprzez sebmalinowski » poniedziałek, 20 stycznia 2014, 13:16

Ok w sumie racja co do punktu numer 5. Punkt 9 również zgoda.
Z ankietami jasne nie ma problemu może być kilka dni po zakończeniu. I trwa siedem dni .
Czas konkursu to od 1 lutego do 31 maja.
Proponowana nazwa : Lotniczy konkurs modelarski 2014

Regulamin po zmianach :
1. W konkursie może wziąć udział każdy zarejestrowany użytkownik forum.
2. Rozegrane zostaną następujące kategorie konkursowe :
I. Skala 1/144
II. Skala 1/72
III. Skala 1/48
IV. Skala 1/32 i 1/24
3. Nie ma znaczenia czy model jest waloryzowany czy budowany prosto z pudła.
4. Każdy uczestnik może zgłosić dowolną liczbę modeli w każdej kategorii. Ocenione zostaną tylko te, który zostaną ukończone w regulaminowym terminie.
5. Uczestnik zgłasza model według schematu: Nazwa modelu i producenta. Skala oznacza przypisanie do kategorii wymienionych w punkcie 2.
6. Uczestnik rozpoczynając wątek warsztatowy zobowiązany jest do zamieszczenia in-boxa modelu jaki chce przedstawić.
Forma in-boxu dowolnie wybrana przez uczestnika. In-box nie może pokazywać modelu już zaczętego (pomalowane, czy sklejone elementy).
7. Zdjęcie z gazetą / zrzut ekranu komputera z widoczną datą nie jest obowiązkowe - to dobra wola uczestnika.
8. Konkurs rozpoczyna się 1 lutego i trwa do 31 maja (4 miesiące)
9. Zdjęcia w galerii można umieszczać do godziny 23:59 ostatniego dnia trwania konkursu.
10. Wyłonienie zwycięzców w danej kategorii odbywa się poprzez głosowanie użytkowników forum.
11. Każdy zarejestrowany użytkownik forum może oddać dwa głosy w danej kategorii.
12. O miejscu decyduje liczba zdobytych punktów w głosowaniu.
13. Głosowanie rozpoczyna się po przygotowaniu i opublikowaniu ankiet dla każdej kategorii.
14. Jeśli zgłoszą się sponsorzy dodatkowych nagród to sponsorzy decydują o przyznaniu nagrody.
15. Nagrody od sponsorów zostaną wpisane w regulamin po zamknięciu listy sponsorów.
16. Głosowanie trwa przez 7 dni od momentu opublikowania ankiet konkursowych.
sebmalinowski

Re: Konkurs lotniczy 2014 - ustalenia regulaminu

Postprzez malinowski » poniedziałek, 20 stycznia 2014, 13:44

Przeniosłem Was do nowego działu. Regulamin umieszczam taki jak dostałem na PW. Mariusza (jako pomysłodawcę) uważam za osobę kompetentną do rozwiązywania wszlekich sporów itp. czyli zostaje mianowany "Koordynatorem konkrusu"
na warsztacie:
Obrazek
malinowski

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » poniedziałek, 20 stycznia 2014, 16:23

Ło matko. Poniosę ten "krzyż" z dumą ;o) I tak mamy (mam nadzieję) Naszą forumową nową "Świecką tradycję". Naprawdę cieszę się, że wypaliło :) :) :) Pudło z modelem wyciągnięte z szafy tyka... :D
Mariusz Jarzyna ze Szczec

100-lecie Niepodległości

Postprzez dewertus » poniedziałek, 20 stycznia 2014, 18:21

Nie wiem czy wystartuję w konkursie (kruca bomba mało casu) - ale chętnie zostanę sponsorem.

Dla najlepiej "utytłanego" czyli pre, pos, wash i jak tam jeszcze szajdigowanego modelu funduję ten oto zestaw do weatheringu:

Obrazek
Pzdr. Hubert
Jeśli istnieje rozwiązanie martwić się nie ma po co,
jeśli nie ma rozwiązania martwić się nie ma sensu
dewertus

Postprzez Solo » poniedziałek, 20 stycznia 2014, 19:47

Ja mam pytanie: gdybym ufundował nagrodę, czy mogłaby zostać przyznana przez jakieś jury, nie przeze mnie?
Po prostu wiem, że nie potrafiłbym być bezstronny.
Solo

Postprzez rotpol13 » poniedziałek, 20 stycznia 2014, 20:03

Patrz punk 14 regulaminu - ''jeśli zgłoszą się sponsorzy dodatkowych nagród to sponsorzy decydują o przyznaniu nagrody''.
Pozdrawiam,
Kamil
rotpol13

Postprzez Arcturus » poniedziałek, 20 stycznia 2014, 20:23

dewertus napisał(a):Nie wiem czy wystartuję w konkursie (kruca bomba mało casu) ...

Nie wymiękaj, wybierz najwyżej jakiegoś samoskładaka, żeby mniej czasu zmitrężyć...
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Postprzez Solo » poniedziałek, 20 stycznia 2014, 20:40

rotpol13 napisał(a):Patrz punk 14 regulaminu - ''jeśli zgłoszą się sponsorzy dodatkowych nagród to sponsorzy decydują o przyznaniu nagrody''.

Jak napisałem, sam nie potrafię zdobyć się na dystans, więc nie chciałbym nagrody przyznawać.
Jeśli jakieś jury się nie znajdzie (np. administracja), to zapominamy o sprawie.
Solo

Postprzez rotpol13 » poniedziałek, 20 stycznia 2014, 20:45

To co chcesz zrobić wymaga zmiany regulaminu - kumasz!*
*to nie jest żart
Pozdrawiam,
Kamil
rotpol13

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotniczy konkurs modelarski 2014