[OPG1]- Nissan 350Z tuning by koksik - Aktualizacja - 05.12.

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: [OPG1]- Nissan 350Z tuning by koksik - Aktualizacja - 05.12.

Postprzez TomekWnęk » niedziela, 28 października 2007, 18:38

koksik750 napisał(a):Nissan 350Z, który będzie wyglądał tak:

koksik750 napisał(a):Pasy...nie muszą byc symetryczne, nie będzie też tych logo firm, które widac na zdjęciu.

No więc nie będzie wyglądał jak ten na zdjęciu. :roll:
Będzie mat? Czy 'wybłyszczać' będziesz werniksem? Ciągle się zastanawiam jak wychodzi malowanie matem a na to błyszczącym bezbarwnym.
'Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy.'
TomekWnęk

Reklama

Postprzez koksik750 » niedziela, 28 października 2007, 18:54

TomekWnęk napisał(a):
koksik750 napisał(a):Nissan 350Z, który będzie wyglądał tak:

koksik750 napisał(a):Pasy...nie muszą byc symetryczne, nie będzie też tych logo firm, które widac na zdjęciu.

No więc nie będzie wyglądał jak ten na zdjęciu. :roll:
Będzie mat? Czy 'wybłyszczać' będziesz werniksem? Ciągle się zastanawiam jak wychodzi malowanie matem a na to błyszczącym bezbarwnym.

Będzie tak jak na zdjęciu prócz naklejek Jada Toys - w zamian będą jakieś tuningowe, lub żadnych, pasy tygrysie są odwzorowane na tych ze zdjęcia, lecz nie w 100% (poza tym nie mam zdjęć tyłu )

Czarny pozostaje taki, na to położę teraz pomarańcz i na to wszystko lakier błyszczący. Więc zobaczymy jak wyjdzie, mam nadzieję ze dobrze.
Ostatnio edytowano niedziela, 28 października 2007, 19:25 przez koksik750, łącznie edytowano 1 raz
koksik750

Postprzez draz » niedziela, 28 października 2007, 19:10

Spoko wiara, nie najeżdżać na chłopaka. Jego model, jego sprawa. Czy będzie miał symetryczne pasy i logo Jada czy nie, co za różnica. To tylko wzór.

Ja jestem bardzo ciekaw jak to wyjdzie, raz, że malowanie mi się podoba, dwa, że model AMT i koszmar straszny. No i ciekawi mnie jak wyjdzie pomarańczowy na czarnym. Chyba jednak lepiej byłoby w drugą stronę. Pamiętaj jednak żeby nałożyć kilka cieniutkich warstw, a niech Cię ręka Boska broni przed chlapnięciem jakiejś grubszej, podejdzie pod maski i będzie katastrofa.
Bartosz Obara
Obrazek
draz

Ojciec chrzestny

Postprzez koksik750 » niedziela, 28 października 2007, 19:21

Dokładnie.. to tylko wzór, ale czy AMT to koszmar ? Nie jest tragicznie - choć musiałem sie pozbyć łączeń zderzaków bo wyglądało to tragicznie. Co do malowania to taki mam zamiar - kilka cieniutkich warstw - jest dużo maskowania - farba nie może polepić się taśmą - niezbyt ładnie to potem wygląda.
Kolejność kolorów może była by lepsza -ale wtedy o wiele trudniej byłoby zrobić maskowanie, także musi być tak :P a co by było gdyby leciutko prysnąć to białym a potem pomarańcz? chyba było by za grubo?? :-/

Kolejne Twoje posty i kolejne błędy.
Ostrzegam że kolejny taki post i dostaniesz kolejne, już drugie, ostrzeżenie.
Administrator - michal.s
Ostatnio edytowano niedziela, 28 października 2007, 19:29 przez koksik750, łącznie edytowano 2 razy
koksik750

Postprzez TomekWnęk » niedziela, 28 października 2007, 19:44

Jasne że jego model i jego sprawa. Ale albo będzie jak na zdjęciu albo będzie coś na wzór tego ze zdjęcia - jakaś abstrakcja. Wyobraźcie sobie że ktoś w latadłach pisze relacje z warszatu i w pierwszym poście informuje, że spitfire będzie miał malowanie Zumbacha z dyw.kościuszkowskiego a później maluje 'spita' tak
Obrazek
:roll: Przecież lincz murowany ;o) Tu robota łatwiejsza bo można założyć że malowanie jest fantazją moelarza i nikt nie powie że tak pomalowanego nissana nie ma bo to jest nie do udowodnienia, budujący w innych dziedzinach modelarstwa mają trudniej ;o)
TomekWnęk

Postprzez draz » niedziela, 28 października 2007, 20:03

Tomku - dokładnie. Robiąc modele cywilne - można zrobić sobie dowolne malowanie jakie się chce. Tak jak można zabrać prawdziwe auto do lakierni i powiedzieć "chce taki" i taki będzie. Ja nie wiedzę natomiast żadnego problemu, że ten akurat samochód będzie inny niż ten na zdjęciu. Osobiście też by mi się nie widziała naklejka z Jada Toys na modelu, czy co to tam jest. Dlatego zakładamy, że kolega wzoruje się na tym samochodzie, choć może wzorowanie to za dużo, a poprostu jest to jego natchnieniem.

Koksik - kufa, chłopie, pisz po polsku. Psiknięcie białym podkładem - myśl dobra, ale musisz się do tego przyłożyć i zrobic tak, aby biały na brzegach nie wystawał spod pomarańczowego.
Bartosz Obara
Obrazek
draz

Ojciec chrzestny

Postprzez koksik750 » niedziela, 28 października 2007, 20:14

Draz myślalem o psiknięciu poprostu jednej warstwy białego zwykłego koloru a następnie już końcowego pomarańczowego. Oczywiście, że trzeba dokładnie położyc ostatni kolor.
Obrazek
koksik750

Postprzez frugoman » niedziela, 28 października 2007, 20:28

TomekWnęk napisał(a):Ciągle się zastanawiam jak wychodzi malowanie matem a na to błyszczącym bezbarwnym.

Akurat to że koksik dał czarny matowy a nie błyszczący uważam za plus-kolor bazowy będzie się lepiej trzymał. Kiedyś z powodu niemożności znalezienia TS-14 w żadnym sklepie psiknąłem porszaka czarnym półmatem, potem polerka i bezbarwny Tamiya. Wyszło naprawdę ok:
Obrazek
skoro nie widać różnicy to po co przepłacać ;o)
Ostatnio edytowano sobota, 21 czerwca 2008, 22:45 przez frugoman, łącznie edytowano 1 raz
frugoman

Postprzez TomekWnęk » niedziela, 28 października 2007, 20:45

Bartek - zgadzam się całkowicie i w sumie racja, troche się czepiam :oops:
Bartek frugo - w sumie nie wiem czy ma znaczenie dla trzymania się lakieru czy ten pod nim jest matowy czy błyszczący. Poprostu ciekaw jestem jaki będzie efekt, sam takich eksperymentów nie robiłem nigdy.
koksik - pisz bez błędów bo zaraz sie nam Michał wkurzy na dobre i zamknie temat albo da Ci dziesięć ostrzeżeń :o) Biały może być sensownym wyjściem z sytuacji, bo tak to mi sie nie widzi krycie pomarańczowym czarnego.
TomekWnęk

Postprzez koksik750 » niedziela, 28 października 2007, 21:06

Pożyjemy, zobaczymy :) wstrzymuje się z malowaniem do czasu, gdy przyjdą mi zamówione stojaki tamiyi - ułatwią mi malowanie. Myślę, że do końca tygodnia przyjadą :D jak dużo innych rzeczy :D

Kolejny błąd kolego, ale już tylko jeden.
Mam nadzieje że następnym razem już nie będzie żadnego.
michal.s
Ostatnio edytowano niedziela, 28 października 2007, 21:22 przez koksik750, łącznie edytowano 1 raz
koksik750

Postprzez wuen » niedziela, 28 października 2007, 21:21

A może potraktować model "koksika" jako wkład do "Pierwszy Ogólnoforumowy Projekt Grupowy - Dziwadła, prototypy i przeróbki" i będzie OK...
człowiek bez pasji to producent g...
wuen

Postprzez portalus » niedziela, 28 października 2007, 21:36

wuen napisał(a):A może potraktować model "koksika" jako wkład do "Pierwszy Ogólnoforumowy Projekt Grupowy - Dziwadła, prototypy i przeróbki" i będzie OK...

To On musi o tym zdecydować.
portalus

Postprzez koksik750 » niedziela, 28 października 2007, 22:55

A czemu chcecie umieścić tam mój model??
koksik750

Postprzez wuen » niedziela, 28 października 2007, 23:26

Punkt trzeci tematu - przeróbki - przynajmniej takie odniosłem wrażenie, że nie jest to wierna kopia wersji ogólnodostępnej a stuningowanej czyli de facto przerobionej.

Ale tak jak napisał Maciej - Ty decydujesz
człowiek bez pasji to producent g...
wuen

Postprzez fliper_nx » niedziela, 28 października 2007, 23:30

Bo zawsze to jakaś dodatkowa atrakcja w Projekcie grupowym, a poza tym dziwadło to jest, Twoje 350Zet :).
"I gotta thank the Lord !!" :)
"Gdy Subaru slajdem tnie dzika chuć ogarnia mnie, a gdy Misiek zatnie bok orgazm jest o krok" :D
fliper_nx

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat