IŁ-14 1:72

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: IŁ-14 1:72

Postprzez Nacktgeboren » sobota, 25 stycznia 2014, 15:10

Używam skalpeli chirurgicznych - głównie 6, 11 i 15. Do tego ekierka i ołówek ;o) Tam gdzie się da wykorzystuję szablony, ale poszycie docinam pod konkretne wymiary powiększone o ok. 0,5 mm. Potem doszlifowuję tak, by weszło na delikatny wcisk.
Zło zawsze zwycięża, bo dobro jest głupie.
http://grim-jester.deviantart.com/
Nacktgeboren

Reklama

Postprzez Marcin Witkowski » sobota, 25 stycznia 2014, 15:17

Ernest, a napisz dlaczego wybrałeś metodę wklejania fragmentów poszycia pomiędzy wręgi i dźwigary, a nie naklejanie większych arkuszy styrenu na odpowiednio pomniejszonych o grubość poszycia elementach konstrukcji?
Marcin Witkowski

Postprzez Nacktgeboren » sobota, 25 stycznia 2014, 15:51

Początkowo miałem naklejać poszycie na konstrukcję, ale po przeanalizowaniu stwierdziłem, że wklejanie poszycia między żebra i dźwigary będzie dużo lepsze z punktu widzenia dokładności wymiarowej. Poza tym pomniejszanie części konstrukcji o grubość poszycia (użyłem tworzywa 0,75 mm) bardzo utrudniłoby mi dokładne wycięcie dźwigarów bez ryzyka ich wygięcia.
Nacktgeboren

Postprzez dewertus » sobota, 25 stycznia 2014, 16:58

Nacktgeboren napisał(a):oni są po prostu niewolnikami. Nie należą do żadnej z interesujących mniejszości, więc nie ma ryzyka, że jakiś rzecznik się za nimi ujmie.

Rzecznik może nie, ale organa ścigania to i owszem - w naszym cudnym kraju niewolnictwo jest prawnie zakazane :mrgreen:

Co do modelu to po pojawieniu się kolejnej aktualizacji w Twoich wątkach zawsze mam dylemat - zajrzeć i podziwiać kolejne odsłony (dowody jednoznacznie wskazują na to że korzystasz z technologi i wiedzy obcych cywilizacji) "nieziemskiego" warsztatu i potem przechodzić załamanie nerwowe i deprechę że samemu się tak nie potrafi; czy też nie zaglądać i nie mieć problemów psychicznych ale pozbawić się prawdziwej uczty modelarskiej... :mrgreen:
Pzdr. Hubert
Jeśli istnieje rozwiązanie martwić się nie ma po co,
jeśli nie ma rozwiązania martwić się nie ma sensu
dewertus

Postprzez Sherman » sobota, 25 stycznia 2014, 19:23

Nacktgeboren napisał(a):Używam skalpeli chirurgicznych - głównie 6, 11 i 15. Do tego ekierka i ołówek ;o)

A w rzeczywistości jest to, obok domowej tokarki, własnej roboty ploter laserowy zrobiony ze starej drukarki atramentowej i lasera "od ruskiego" z bazaru :P
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Postprzez Nacktgeboren » sobota, 25 stycznia 2014, 20:02

Jeśli chodzi o tokarkę, to na półce stoi już piękny, lśniący nowością Proxxon. Szatan przyniósł mi pod choinkę :)
Nacktgeboren

Postprzez Kuba P. » sobota, 25 stycznia 2014, 20:35

Ponieważ nie potrafię z należytym wdziękiem rytmicznie oddawać pokłonów pozwalam sobie wyłamać się z konwencji i zamiast czołem o ziemię wyrażać zachwyt pragnę przekazać ten oto wiecheć laurowy łącząc słowa podziwu:

Obrazek

A do rzeczy wracając - jakiej mniej więcej grubości "poszycie" wklejasz w skrzyło? Czy kształtujesz je przed wpasowaniem w konstrukcję czy zakładasz wstępne zgrubne pasowanie i późniejsze szlifowanie do wymaganego kształtu?
Ił 14 ma bardzo ładnie wywinięte i duże oprofilowanie łączenia skrzydeł z kadłubem i jestem bardzo ciekaw jak z tym podziałasz.

Drugie pytanie to wykończenie powierzchni - zakładasz pokrycie skrzydeł jakąś szpachlą i na tym potem rysowanie linii blach czy może jakieś oklejenie cienką folią aluminiową?

Bardzo inspirujący wątek, powodzenia dalej :)
Kuba P.

Postprzez Nacktgeboren » sobota, 25 stycznia 2014, 20:57

Poszycie ma grubość 0,75 mm, konstrukcja tzn, dźwigary i żebra 1,0 mm. Poszycie dopiłowuję do wymaganego kształtu i doginam by dobrze pasowało. Oprofilowanie przejścia skrzydło-kadłub w oryginale wygląda bardzo ładnie, ale walczę z tym już drugi tydzień. Jak na razie mam wrażenie, że jest to najtrudniejszy element całej bryły modelu. Powoli kończę, więc pewnie niedługo wrzucę foty jak z tego wybrnąłem.
Jeśli chodzi o poszycie - w zasadzie zakładam standardowe wyżłobienie podziału blach, a potem poler i psikanie metalizerami. Prawdopodobnie zrobię w "międzyczasie" eksperyment z trawionymi blachami na poszycie, bo chcę wiernie oddać wypukłe nity.
Nacktgeboren

Postprzez Nacktgeboren » niedziela, 26 stycznia 2014, 09:14

Skończyłem pierwszy etap budowy skrzydła. Dalsze dopasowywanie przejścia skrzydło-kadłub mam zamiar zrobić po zamontowaniu płatów na stałe. Pierwotnie planowałem zbudować skrzydła do stanu gotowego, ale jest zbyt duże ryzyko, że po montażu musiałbym wszystko poprawiać. Teraz powoli biorę się za dokończenie kadłuba i wreszcie będę mógł porobić jakieś drobiazgi do jego wnętrza.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Nacktgeboren

Postprzez Marcin_Matejko » niedziela, 26 stycznia 2014, 11:13

Fajnie idziesz :D
Przy tak wieloelementowym ulepku będziesz miał problemy z metalizerami, w miejscach klejeń CA po polerowaniu podkładach itd. na metalizerach często pozostaje ślad po klejeniu. Przynajmniej ja tak miałem :(
Per Aspera ad Astra
IPMS Polska / IPMS Świdnica / IPMS Air-race / RCtank.pl / RC-trial.pl
Marcin_Matejko

Postprzez Aleksander » niedziela, 26 stycznia 2014, 20:47

No i proszę, jak nam się ładnie ten Mercury przepoczwarza :D
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez Nacktgeboren » czwartek, 30 stycznia 2014, 20:29

Wnętrze kadłuba wyszorowane. Już niedługo będę mógł zacząć robić coś konstruktywnego :D

Obrazek

Obrazek
Nacktgeboren

Postprzez Moses » czwartek, 30 stycznia 2014, 20:47

A się zastanawiałem czy będzie salonka w środku robiona :)
Moses

Postprzez Nacktgeboren » niedziela, 2 lutego 2014, 14:57

W środku będzie salonka dla desantu ;o)

Dalsza dłubanina:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Nacktgeboren

Postprzez jasio-g » niedziela, 2 lutego 2014, 21:01

Wstawiałeś ten pasek z okienkami, czy wycinałeś osobno, a on był tylko wzornikiem?
Kurde, ale to fajnie wygląda.
jasio-g

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat