D-558-I Skystreak NACA Special Hobby 1/72

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: D-558-I Skystreak NACA Special Hobby 1/72

Postprzez Alex976 » czwartek, 6 lutego 2014, 21:47

Boogeyman napisał(a): F-14, F-15, Hornety i jeszcze bardziej współczesne do mnie nie przemawiają.

hardy198 napisał(a):podoba mi się chiński Chengdu J-20 :D

Obrazek
nie lubię pigwy i malin
Obrazek
Alex976

Reklama

Postprzez myszoskoczek » czwartek, 6 lutego 2014, 21:52

hardy198 napisał(a):Chengdu J-20 :D

Bo wschodnie myśliwce w stealth'ie są najładniejsze :P

Pozdrawiam
Obecnie na warsztacie: A-7P Corsair II viewtopic.php?f=12&t=82622
Pamiętajcie, wszystko wygląda lepiej na żywo niż na zdjęciach
myszoskoczek

Postprzez Boogeyman » piątek, 7 lutego 2014, 14:13

Koledzy może skończmy tą dyskusję i nie zaśmiecajmy wątku. Jak chcecie kontynuować to jest od tego HP ;o)
MDK Świdnica - Grupa Trzymająca Władzę - Królowie Lenistwa - Przerzeczyn
Boogeyman

Postprzez collins » niedziela, 9 lutego 2014, 12:38

W wolnym czasie zacząłem waloryzację wnętrza, dołożyłem przełączniki na lewym panelu i wykonałem rurkę tlenową na prawą stronę. Tę ostatnią wkleję dopiero po pomalowaniu. Rozwierciłem przednią część nosa i umieściłem obciążniki z ołowiu.
Obrazek
Obrazek

Zaopatrzyłem się w żarówki fotograficzne, więc od teraz, mam nadzieję, zdjęcia będą w lepszym wykonaniu.

Skleiłem wnękę przedniego kółka
Obrazek

Element kolumny zrobiony z blaszki, był trochę za cienki, więc podkleiłem pod niego kawałek płytki 0,25mm, dołożę jeszcze kilka przewodów. Z samej kolumny zeszlifowałem paski, pozostawiając jeden górny, ale tylko na przedniej części.
Obrazek

Na koniec zrobiłem od nowa fotel
Obrazek
Obrazek

Niedziela była również owocna :)
Dokleiłem przewody do wolantu, teraz już tylko pozostaje malowanie.
Obrazek

Rozciąłem owiewkę i dokleiłem grodzie :) Na tylnej części owiewki skleiłem 2 płytki 0,25mm, ponieważ widoczna cześć posiada 2 otwory nieprzelotowe. Na zdjęciach słabo to widać, ale jak przyjdą kolory będzie dużo lepiej.
Obrazek
Obrazek

Najpradopodobniej waloryzacja kokpitu została skończona. Dołożyłem przycisk w podłodze obok wolantu oraz przewody po lewej stronie i wajchę po prawej.
Obrazek
Obrazek

W międzyczasie zrobiłem 2 rurki (pitota? - ciekawe do czego były wykorzystywane) na skrzydła. W igłę 0,6mm wkleiłem odcinek 2mm drucika 0,4mm. Według instrukcji mają wystawać ze skrzydła 18mm.
Obrazek
collins

Postprzez collins » poniedziałek, 5 maja 2014, 12:51

Minęło sporo czasu od ostatniego wpisu. Prace nie posunęły się zbytnio, może w ciągu najbliższych dni coś się zmieni. Tymczasem prezentuję co udało mi się wytworzyć.
Ożebrowałem wnęki podwozia głównego oraz dotoczyłem siłowniki, średnica 0,7 mm z rozszerzeniem na 0,9 mm. Na podstawie zdjęć wkleiłem przewody ciśnieniowe (drut 0,25 mm).
Obrazek
Obrazek

Największy problem był z owiewką, która ma być otwarta. Firma SH nie przewidziała takiej opcji. Przednia część owiewki unosi się na dwóch płaskich kształtownikach, w modelu są to dwie blaszki. W tylnej części naciąłem żyletką potrzebne otwory do zamocowania pod odpowiednim kontem owiewki.
Obrazek

Obrazek
Obrazek
collins

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat