Ogólne pytanie początkującego

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Ogólne pytanie początkującego

Postprzez saslukasz » piątek, 14 lutego 2014, 23:01

Cześć,
zdaje sobie sprawę, że dla niektórych (pewnie zdecydowanej większości) moje pytania będą banalne, jednak jestem właśnie w trakcie ogarniania drugiego modelu w życiu i potrzebuje się upewnić :)

Mam czołg T34/85, sklejony jakiś czas temu, właśnie skończyłem go malować farbami akrylowymi Pactra, mam też wash Sepia Shade od Vallejo akrylowy, po przeczytaniu kilku artykułów zakupiłem również sidoluks i nie do końca rozumiem co teraz? Co najpierw?
W jednych postach znajduje, że najpierw wash potem sidoluks, w innych, że najpierw sidoluks potem wash, w jeszcze innych, że sidoluks jest be.

Czy mogę prosić o krótki instruktaż co powinienem zrobić najpierw, zasidoluksować? Czy może najpierw ten wash?
I co do tego washa, bo też nie mogłem znaleźć informacji jak dokładnie go użyć? Większość osób z tego co widziałem używa raczej olejnych?

Obrazek
tu czołg o którym mowa w obecnej fazie "produkcji" :)
saslukasz

Reklama

Re: Ogólne pytanie początkującego

Postprzez shadowmare » sobota, 15 lutego 2014, 00:24

Cześć

Ja jestem z działu lotniczego ale plastik to plastik więc doradzić mogę. Sidoluks to lakier służący do zabezpieczania powierzchni. Na niego stosuje się washe. W innym przypadku wash wgryzłby się w farbę albo zniszczył powłokę. Wash akrylowy z mojego doświadczenia jest zły, bo szybko wysycha. Przy olejnym jest właśnie odwrotnie - zasycha powoli, więc spokojnie można z nim robić wszystko.

Jak to twój drugi model to zrób go poprostu "żeby był". Ja sam zmarnowałem parę modeli na początku ale chyba taka już jest modelarska "droga". Po pewnym czasie z doświadczeniem jesteś coraz lepszy. Jak ze wszystkim w życiu zresztą. Polecam próbować, bo przy modelowaniu każdy ma własne techniki i myki. Składanie i malowanie modelu to skomplikowany proces, pełen pułapek i z wąskim marginesem błędu. Aby to wyeliminować trzeba pracować, czasem nawet latami. Jeżeli masz pytanie staraj się dokładnie przeszukać forum. Dzięsiątki razy poruszane były już podobne tematy.

Powodzenia!
shadowmare

Re: Ogólne pytanie początkującego

Postprzez saslukasz » sobota, 15 lutego 2014, 09:41

Mam kilka farb olejnych revella. Z nich moge zrobic taki wash olejny prawda? Troche sie boje tylko o proporcje i konsystencje ze sobie nie poradze dlatego chcialem pojsc na "latwizne" tym razem i kupilem gotowca ale w sklepie byl tylko ten akrylowy.
Dzieki za odpowiedz. Zdaje sobie sprawe ze to wymaga doswiadczenia jednak nie chce zrobic go "zeby byl". Chce zeby byl najlepszy! :) zrobic go najlepiej jak umiem.
Swoja droga zostalo mi troche elementow, ktorych nie ma w instrukcji - to normalne?
saslukasz

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje