Pytania o farby i etapy malowania

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Pytania o farby i etapy malowania

Postprzez Gorim » wtorek, 28 stycznia 2014, 11:41

Witam ponownie, przybywając z kolejną porcją pytań;)

Planuję zakup aerografu, potrzebować więc będę odpowiednich do niego farb. Na chwilę obecną jestem posiadaczem dużej palety barw, z serii Vallejo Game Colour I pokrewnych (Reaper Master Paints/kilka Citadel/kilka Andrea), zgromadzonej w celu malowania figurek 28 mm.

Ze względu na brak zamiaru "porzucenia" poprzedniego hobby, preferowałbym farby, które pasowałyby I pod pędzel I do aerografu. W związku z tym zastanawiam się nad farbami Vallejo Model Colour, z tego co wyczytałem, przy odpowiednim rozcieńczaniu nadają się do aerografu. Oczywiście z chęcią wykorzystałbym również już posiadane farby...

"Problem" który zauważyłem to brak zestawienia odpowiedników kolorów podawanych przez producentów z kolorami Vallejo. Przez najbliższe miesiące/lata prawdopodobnie malować będę wyłącznie samoloty japońskie z okresu 1937-1945. Czy wiadomo które kolory z Vallejo nadawałyby się do tychże? (oczywiście mieszaniem zapewne można uzyskać każdy potrzebny kolor, ale nie muszę się rozpisywać nad zaletami posiadania odpowiedniego koloru prosto z opakowania)

W razie niezdecydowania się na farby Vallejo, skłaniam się ku farbom Gunze z serii H. Tutaj również pojawia się parę pytań:
-Są to podobno farby akrylowe, czy można je w takim razie mieszać z farbami Vallejo?
-Czy farby te nie wchodziłyby w jakieś "złe" reakcje z farbami Vallejo/Reaper?
-Czy nadają się pod pędzel lepiej niż farby z serii C? (obstawiam, że nie)

Ostatnie pytanie jest z innej beczki I dotyczy kolejności stosowania technik "malarskich". Głównie chodzi mi o proces "rozjaśniania". W przypadku figurek 28mm po nałożeniu podstawowego koloru, kładzie się wash/cienie, a następnie rozjaśnia coraz to bardziej wystające elementy coraz to jaśniejszą mieszanką farby.
Modele samolotów (tym bardziej w skali 1:72) są zdecydowanie bardziej "płaskie" niż figurki krasnoludów, stąd też zastanawiam się czy modelarze przywiązują wage do tego etapu malowania? Nie bardzo wyobrażam sobie jak należało by rozjaśniać takie powierzchnie jak skrzydła.

Jeśli nie, to obstawiam, że etapy są następujące:
1. Podkład
2. Kolor bazowy
3. Wash/cieniowanie zakamarków/"brudzing za pomocą farby"
4. Lakier (matowy czy świecący?)
5. Kalkomanie (czy kładzie się je już po kolorze bazowym?)
6. Techniki o których nie mam pojęcia z zakresu "brudzingu" - przecieranie gąbką itp.
7. Sidolux/Lakier

Każda pomoc mile widziana, przy okazji nie podbijając mojego wcześniejszego tematu, dzięki wszystkim którzy się w nim wypowiedzieli:)
Gorim

Reklama

Re: Pytania o farby i etapy malowania

Postprzez Alex976 » wtorek, 28 stycznia 2014, 11:46

Trochę inaczej ;o)
1.Podkład
2.Kolor bazowy
3.Sidolux/lakier błyszczący
4.Kalki
5.Brudzenie
6.Końcowe lakierowanie
nie lubię pigwy i malin
Obrazek
Alex976

Postprzez hunter_P » środa, 5 lutego 2014, 00:07

Czy malując cały samolot farbami Gunze Mr. Color C można z braku dostępności pomalować część farbą Gunze H?
Pytam, bo sklep omyłkowo przysłał mi RLM76 H zamiast zamawianego C, a boję się, że farba może się zważyć.
Gdyby to H szło na C podczas nakładania kamuflażu, pewnie nie byłoby problemu, ale RLM76 jest jaśniejsze, więc od niego zaczynam. Gunze H, to chyba zwykły akryl, a wszystkie C rozcieńczam Mr. Color Thinner.
Czy ktoś ma jakieś doświadczenie z takim "mieszaniem" na modelu?
hunter_P

Postprzez Alex976 » środa, 5 lutego 2014, 00:12

Nic się nie stanie, możesz śmiało malować i rozcieńczać Gunze H Mr.Color Thinnerem
nie lubię pigwy i malin
Obrazek
Alex976

Postprzez MIRO » środa, 5 lutego 2014, 15:26

Możesz nawet mieszać C i H ze sobą np. przy rozjaśnianiu paneli. Nic się nie stanie.
Pozdrawiam
Mirek
Путiн хуйло!
MIRO

Postprzez gorges » sobota, 22 lutego 2014, 20:17

Alex976 napisał(a):Trochę inaczej ;o)
1.Podkład
2.Kolor bazowy
4.Kalki
5.Brudzenie
6.Końcowe lakierowanie

Do pkt. 5 zrozumiałem ale czy kolega mógłby rozwinąć temat "końcowe lakierowanie". Kilka zdań proszę. Oczywiście zarzuciłem zapytanie do netu a najciekawszy wynik nawet zacytuję:

"... a ja polecam fiksatywę matową Talensa w płynie"

:D

odpowiem rymem na takie teksty się śliniem....
gorges

Postprzez Alex976 » niedziela, 23 lutego 2014, 08:12

gorges napisał(a):
Alex976 napisał(a):Trochę inaczej ;o)
1.Podkład
2.Kolor bazowy
4.Kalki
5.Brudzenie
6.Końcowe lakierowanie

Do pkt. 5 zrozumiałem ale czy kolega mógłby rozwinąć temat "końcowe lakierowanie". Kilka zdań proszę.

Końcowe lakierowanie to nic innego jak ostateczna warstwa lakieru na modelu. Żeby położyć kalki albo zrobić wash i inne zabiegi brudzące warto położyć błyszczący lakier, np. Sidolux.
Po tym wszystkim należy nanieść lakier odpowiedni do danego modelu, np. matowy.
nie lubię pigwy i malin
Obrazek
Alex976

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje