Pantera A Droga do Tilly Normandia (1:35)

Właśnie skończyłeś dioramę, chciałbyś ją zaprezentować - poddaj ją tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Pantera A Droga do Tilly Normandia (1:35)

Postprzez rollingstones » piątek, 24 lipca 2009, 21:36

Koniec. Chyba najtrudniejsza z prac które zrobiłem. Zieleń jest bardzo wymagająca. Kolorystyka lata wbrew tego co się pozornie wydaje jest niesamowicie trudna w wiernym odwzorowaniu. Myślę że jak by nie to że praca powstała latem było by mi znacznie ciężej ją wykonać. Jak wyszło – oceńcie sami.
Na koniec chciałem podziękować Jackowi Badgerowi za wsparcie i pomoc w ocenie efektów na żywo podczas wizyt w Kielcach u teściowej. Tomkowi Mańkowskiemu za zestaw farb Life Color do malowania figur (polecam) . Kamilowi za rady jak laik powinien pomalować figurki. Radkowi za pomoc w ustawieniach światła do zdjęć. Dziękuję również wszystkim którzy doradzali i wspierali mnie w trakcie działań nad winietą.
Do zobaczenia w warsztacie kolejnej Pantery.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
płotka
rollingstones

Reklama

Re: Pantera A Droga do Tilly Normandia

Postprzez Adam Obrębski » piątek, 24 lipca 2009, 21:50

Co tu dużo gadać... Pantera świetna, figurki ekstra, pietrucha cudo... a jak się który wychyli to będziem pałą lać :mrgreen:
Pozdrawiam,
Adam
Obrazek
Adam Obrębski

Postprzez kazio » piątek, 24 lipca 2009, 22:22

Dobra diorama jest tak realistyczna, że chciałoby się ją poczuć jak smak, a przynajmniej obejrzeć z bliska. Każda Twoja praca mieści się w tym kryterium i tylko potęguje chęć "chwycenia i empirycznego zbadania zjawiska". Brawo Seb :), model zlewa się z otoczeniem i to jest OK, zieleń wyszła " żywa". Tylko zbyt duże zbliżenie szkodzi roślinności kamuflującej Panterę (widać wielkość liści).
Ostatnio edytowano sobota, 25 lipca 2009, 14:20 przez kazio, łącznie edytowano 1 raz
kazio

Postprzez rollingstones » sobota, 25 lipca 2009, 13:32

Dzięki Chłopaki.
Kaziu - moim zdaniem wielkośc lisci nawet na dużych zbliżeniach jest ok co tym bardziej utwierdza mnie w przekonaniu że paprotka to jeden z lepszych materiałów na liście (dobra paprotka :mrgreen: )
pozdrawiam
Sebek
płotka
rollingstones

Postprzez shivadog » sobota, 25 lipca 2009, 13:59

Wygląda fantastycznie!
Szukając dziury w całym, przy tak dobranym tle (błękit),
zdjęcia "od góry" denerwują kończeniem się tego "mikroświata".
Jak bym mógł coś poradzić to zrobienie zdjęć z poziomu gruntu, tak, jak by stał ustawiony prawdziwy fotograf wojenny.
Mógłbyś sobie przygotować też jakieś duże zdjęcie-wydruk z horyzontem do ustawienia w tle, to byłby max.
Figurki świetnie, bez przesadnego cieniowania po prostu takie jak lubię.

Howgh!

Pozdrawiam,

Jerzy
shivadog

Postprzez Bathin » sobota, 25 lipca 2009, 14:51

Pięknie Panie, pięknie :) , ale doczepie się łusek, brak bić (nie miałeś fototrawionych ? ) i lepiej prezentowałyby się zielone lakierowane.
Pzdr
Bathin

Postprzez Radek Pituch » sobota, 25 lipca 2009, 18:34

Liście są w sam raz, a paprotka to hit sezonu ;)
Sebastian bardzo ładna praca, rozwijasz się. Gratulacje! Zobaczymy się w Lublinie?

Radek
Radek Pituch

Postprzez Caramba » sobota, 25 lipca 2009, 18:53

Chyba najlepszy model jaki zrobiłeś do tej pory. Mi się podoba! Gratulacje.
M.
Caramba

Postprzez rollingstones » niedziela, 26 lipca 2009, 09:10

shivadog napisał(a):Jak bym mógł coś poradzić to zrobienie zdjęć z poziomu gruntu, tak, jak by stał ustawiony prawdziwy fotograf wojenny.

Jerzy jak byś zgadł moje intencje - zamierzam zrobić taką sesję na powietrzu włąśnie z ukazaniem takiej perspektywy a tłem będą w oddali krzewy. NIestety obecnie pogoda krzyżuje mi plany.
Bardzo mi miło że CI się podoba
Radek Pituch napisał(a):Liście są w sam raz, a paprotka to hit sezonu ;)
Sebastian bardzo ładna praca, rozwijasz się. Gratulacje! Zobaczymy się w Lublinie?

Też myślę że liście mają idealny rozmiar - trzeba wyszukać w paprotce tej miniaturowej, najmniejsze listki i będzie ok.
Te liście to chyba jednak stary patent przeglądałem prace Łukasza Orczyca i on to stosował już dawno temu. Myślę że chemia jest teraz lepsza i dlatego wyglądają po pomalowniu lepiej niż wtedy. Najważniejsze że została przypomniana ta metoda i teraz już spokojnie można robić fajne drzewa.
Jeśli chodzi o Lublin to musowo się zobaczymy
;o) Dziękuję za komentarz -motywuje to do dalszego rozwoju.
Caramba napisał(a):Chyba najlepszy model jaki zrobiłeś do tej pory. Mi się podoba! Gratulacje.

Marcin - mnie też się wydaje że to najlepsza moja praca - najbardziej przewidywałem jak co wyjdzie tworząc kolejne efekty.
Zieleń to strasznie wymagający temat i mocno daje w kosć w trakcie prac. Bardzo mi miło za pozytywny komentarz.
Bathin napisał(a):Pięknie Panie, pięknie , ale doczepie się łusek, brak bić (nie miałeś fototrawionych ? ) i lepiej prezentowałyby się zielone lakierowane.
Pzdr

Dziękuję Bathin - łuski miały być zielone ale kulawo wyglądały - za dużo zieleni jest wkoło i decyzją rodzinny wybrane zostały takie jako ożywiajce dodatkowo scenkę
płotka
rollingstones

Postprzez Anioł » niedziela, 26 lipca 2009, 10:07

Piękna diorama! Wszystkie elementy kompozycji bardzo mi się podobają, a paprotka to faktycznie summer hit 2009. Te teksty o figurkowym laiku to bardzo proszę sobie odpuścić ;o) , bo ludki zmalowałeś śliczne.
Pozdrawiam
Tomek A.
Anioł

Postprzez rollingstones » niedziela, 26 lipca 2009, 18:00

Bardzo Ci dziękuję za tak miły komentarz. Zabieram się za kolejny projekt - idę dłubać dalej ;o)
płotka
rollingstones

Postprzez Slash » niedziela, 26 lipca 2009, 19:22

Mogę Ci mówić "Panie Mistrzu" :?: :mrgreen:
Slash

Postprzez Yantom » niedziela, 26 lipca 2009, 22:08

Bajka ! Wszystko jest "jak żywe". A roślinność to już najwyższa półka. Pozostaje pogratulować i czekać na następne dioramy.

pozdrawiam
Yantom

Postprzez kapral » wtorek, 28 lipca 2009, 06:58

Cześć Seba. Dioramka śliczna. "Kociak" i okolica perfekcyjne. Natomiast jeżeli chodzi o figurki to jedyne co ja mogę im zarzucić to to, że jak na mój (podkreślam - mój) gust zbyt eleganckie i czyste. Zwłaszcza od dołu. Niemniej całość tworzy kapitalną kompozycję. Moje gratulacje. kapral
kapral

Postprzez arthur_szu » wtorek, 28 lipca 2009, 09:45

Seb - cóż mogę rzec :?:... Pikne 8-) :mrgreen: 8-)
Pozdrawiam, Artur Sz.
Obrazek
Obrazek
arthur_szu

Następna strona

Powrót do Dioramy - galeria ukończonych dioram