lepiłeś przód z kawałków. To, ze udało ci się wyszlifować ładną zewnętrzną powierzchnie to OK. Ale jak udało ci się osiągnąć taka równa powierzchnie wewnętrzną ?
Po pomalowaniu wnętrza kabiny zorientowałem się, że zapomniałem o wewnętrznych ramach okien. Na szczęście udało mi się rozwiązać problem bez poważniejszych przeróbek:
Na koniec dopracowałem kształt ramy, a zwłaszcza jej krawędzie by były proste, a potem pomalowałem. Taką samą technikę zastosowałem przy drugim oknie.
przez Nacktgeboren » sobota, 14 czerwca 2014, 20:02
Ił dostał skrzydeł:
W temacie kabiny zmiany minimalne, więc nie wrzucam - dorobiłem wszystko, co niezbędne by móc zaprojektować i ukwasić blaszki. Teraz pora na piłowanie, mnóstwo piłowania.
Czyli urlop został wykorzystany należycie Sylwetka już jest złapana. Mam pytanie: przejrzałem sobie wcześniejsze fragmenty i nie znalazłem następujacej kwestii - jaki jest plan na statecznik-ster - bo na razie jest jednolita i to przyklejona już bryła?
przez Nacktgeboren » sobota, 14 czerwca 2014, 22:34
Ster odetnę i na jego miejsce wstawię nowy - lżejszy. Możliwe, że pokuszę się o wytrawienie jego konstrukcji i wtedy pokażę go bez poszycia. Po wycięciu steru planuję nawiercić statecznik, by zmniejszyć masę ogona modelu.
przez Nacktgeboren » piątek, 27 czerwca 2014, 20:00
W końcu udało mi się uzyskać w miarę prawidłowy kształt lewego przejścia skrzydło-kadłub. Kilka drobnych błędów jakie popełniłem na etapie konstruowania skrzydeł i punktu ich mocowania do kadłuba skumulowało się i zaowocowało o wiele większą ilością niezbędnej do wykonania pracy. Przez cały czas od poprzedniego wpisu model był na przemian piłowany i zalewany CA i żywicą epoksydową. Od samego początku zakładałem, że przejście skrzydło-kadłub będzie najtrudniejszym do zrobienia elementem w całej bryle modelu, ale liczyłem, że jednak pójdzie trochę szybciej. Póki co wygląda to tak:
Bardzo fajnie wyglądają te plastikowe komponenty zatopione przy pomocy CA w bryle modelu Wczoraj ta samą metodą podwyższałem gondole silnikowe w Bf 110G-2 Revella w 1-48 Świetna robota