Eduard - nowy Bf 109 G-6

Re: Eduard - nowy Bf 109 G-6

Postprzez Belwar » wtorek, 8 lipca 2014, 12:18

FranekS napisał(a):
Wojciech Perkowski napisał(a):Lepiej weź taśmę mierniczą,

Najlepiej dalmierz laserowy, nie żartuję. Teraz to nie problem kupić w markecie budowlanym.
Tak przypomniałem sobie, że jak kiedyś Edek zapowiadał Spitfire IX i Bf-109F w 32 to mowa była o skanowaniu oryginałów. Rewolucja w przygotowaniu dokumentacji modelu. To było jeszcze przed "gazetkowym " Eduard Info. Gdzieś około premiery Emila w 32.
Teraz wiadomo że to polega na filmowaniu kamerką cyfrową...

Pozdrawiam

He he mierzyć nie zamierzam ale mam info od kolegi, że z oglądaniem messera trzeba się streszczać, bo fundacja/eksponaty mogą niedługo zmienić właściciela,a co potem z nimi się stanie nie wiadomo. Trochę mam żal do siebie bo mogłem go zobaczyć jeszcze jak stał w Góraszce pod Warszawą ( mieszkam w pobliżu) a tak się ociągałem, że jak w końcu się zebrałem to go przenieśli...
Belwar

Reklama

Postprzez macias13_84 » wtorek, 8 lipca 2014, 18:49

Kuba P. napisał(a):Problem z wysokością kadłuba nie rzuca się prawie wcale w oczy patrząc na gotowy model z boku. Pojawia się jednak kiedy spojrzymy na przekrój kadłuba na wysokości tylnej ściany kabiny i tej ścianki z klapą do "bagaznika". Wtedy widać jak wydłużona jest ta tylna. ukośna ścianka co powoduje też nienaturalne wyciągnięcie klapy bagaznika. Hasegawa jest minimalnie spłaszczona na grzbiecie (pomijalne) ale Edek jest zbyt wysklepiony czego pominąć mi osobiście nie jest łatwo.

Obrazek
Faktycznie wygląda to groteskowo
macias13_84

Postprzez iras67 » wtorek, 8 lipca 2014, 21:43

Brazylia dostaje baty a Wy tu o takim małym dramacie jak Edkowy Gucio... :mrgreen:. Ja mam coraz mniej ochoty robic ten model.
iras67

Postprzez Kuba P. » wtorek, 8 lipca 2014, 23:26

Brazylia podeszła do meczu wesolutko jak Edek do Gustava i kończy z tym samym efektem. Jak się nie robi dokładnie, porządnie to takie są efekty. ;o)
Kuba P.

Postprzez macias13_84 » wtorek, 8 lipca 2014, 23:48

Touche, bądź volltreffer jak kto woli :mrgreen:
macias13_84

Postprzez Kuba P. » środa, 9 lipca 2014, 22:38

Ci goście to są jednak mistrzowie...
Właśnie oglądam inbox RC Gustava XXL i padam z zachwytu nad ich radosną twórczością.

http://www.scaleplasticandrail.com/kabo ... rom-eduard

Własnie łzy wzruszenia zalewają mi oczy na widok sufitów wnęk podwozia w skrzydłach jak sądzę Bf 109 G-2.

Obrazek

Kolegom mniej obsesyjnie zainteresowanym bawarskim latawcem już biegnę wyjaśnić - to są sufity wnęki podwozia od biedy właściwe dla 109 F.
Jak wyglądają wnęki podwozia Bf 109 G-2 można zobaczyć chociażby w czeskiej wyśmienitej publikacji WWP albo sobie pogooglować. Mi opadły ręce, to już nie googluję dla Was, ale zapewniam - to nie będzie trudne do znalezienia.
Kuba P.

Postprzez FranekS » środa, 9 lipca 2014, 23:21

"Wynaleźli" skrzydło uniwersalne do F i wczesnych G. Super foty "Czarnej 6" są też w Verlinden Lock-On.
No właśnie: czy ktoś zna jakiś obrazek wnętrza wnęki dla wczesnego G (bez bąbli ) ale innego egzemplarza niż rzeczona "6"?

Pozdrawiam
FranekS
FranekS

Postprzez macias13_84 » środa, 9 lipca 2014, 23:22

Ale, ale, ale, ale
Obrazek
Obrazek
choć przeskalowane :mrgreen:
macias13_84

Postprzez Kuba P. » środa, 9 lipca 2014, 23:32

No, rychło w czas. Ja już tego nie komentuję i wolę sobie popatrzeć w RC Spitfire. Tam Edek się pokazał jako profesjonalny producent a o XXL'u wolę zapomnieć.

Jak Avie 199 tak samo spartolą to będzie wstyd nad wstydy.
Kuba P.

Postprzez FranekS » czwartek, 10 lipca 2014, 10:46

Kuba P. napisał(a):No, rychło w czas. Ja już tego nie komentuję i wolę sobie popatrzeć w RC Spitfire. Tam Edek się pokazał jako profesjonalny producent a o XXL'u wolę zapomnieć.

Jak Avie 199 tak samo spartolą to będzie wstyd nad wstydy.

I w dodatku na odwał te ryny: takie same w kształcie, jeno obwiedzione linią podziału...które powinny sięgać dalej do tyłu. Ale nie mogą, bo muszą pasować do starego kadłuba. Za dużo wymagam...

Avia: czemu mieli by nie zchrzanić. Skoro zaczęli od takiego G....

Łączę się w Beulu
FranekS
FranekS

Postprzez Komandor » czwartek, 10 lipca 2014, 11:01

FranekS napisał(a):
Kuba P. napisał(a):
Avia: czemu mieli by nie zchrzanić. Skoro zaczęli od takiego G....

Łączę się w Beulu

Uahhhahhhhahhha....FrankuS pięknie powiedziane. Też tak uważam.

Pozdrawiam
Paweł
Ostatnio edytowano piątek, 11 lipca 2014, 08:24 przez Komandor, łącznie edytowano 1 raz
Pozdrawia Paweł
Obrazek
Komandor

Postprzez Murek » czwartek, 10 lipca 2014, 11:43

Eduard dalej brnie ale widocznie mu się to opłaca, ludzie na zachodzie i tak kupią, takie ładne elementy, ponitowane, i blaszki są, i certyfikat, i kieliszek, i kawałek duraluminium...
Murek

Postprzez Belwar » poniedziałek, 14 lipca 2014, 09:16

Przepraszam za offtop ale dzwoniłem do znajomego i messer w Białej Podlaskiej jest nieaktualny albowiem jest w fazie pakowania a następnie będzie przesłany do jego nowego domu - Muzeum lotnictwa w Krakowie gdzie niedługo będzie dostępny dla zwiedzających. Nie wiem tylko czy będzie można pomierzyć to i owo ;o)
Belwar

Postprzez Kuba P. » poniedziałek, 14 lipca 2014, 10:01

Ja wczoraj odwiedziłem Kbely i udało mi się dostać w bezpośrednie pobliże Avii CS-199 i już się zabierałem w miarką za robotę (skrzydła, ster kierunku) jak zostałem zdemaskowany :oops:
Na nic zdało się uprzejme wyjaśnianie, że ja jestem dobry i nieszkodliwy. Babka kazała wracać za sznureczki.
Chyba mam już przechlapane w Czechach za tego Edka :(
Na szczęście mam troszkę zdjęć obu Avii to w wolniejszej chwili wrzucę na stronę.
Kuba P.

Postprzez net_sailor » poniedziałek, 14 lipca 2014, 11:10

Kurcze, a ja wczoraj wróciłem z Krakowa nie zastawszy Messera w muzeum. Myślę, że u nas bez problemu udałoby się zrobić takie pomiary.
Kuba, a na drugi raz uderzaj z taką prośbą do kierownictwa placówki, bo gadka z "panią od pilnowania sznureczka" nie ma sensu.
net_sailor

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Messerschmitt