Fokker F.VIIb 3M Valom 1/72 Polska lata 1937-39

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Fokker F.VIIb 3M Valom 1/72 Polska lata 1937-39

Postprzez Aurel » środa, 16 lipca 2014, 23:50

Witam,
To mój pierwszy wątek warsztatowy. Część modeli już pokazałem, ale do końca mojej kolekcji budowanych polskich samolotów września jeszcze dwóch brakuje, oto pierwszy z nich - Fokker F.VII 3M. Początkowo używany jako bombowiec, następnie przekwalifikowany do roli samolotu transportowego. Bazując na literaturze m.in. książce Pana Morgały, wyczytałem, że samoloty te były dość skrzętnie ukrywane przez cenzurę wojskową okresu sprzed wojny, ze względu na ich wstydliwe wykorzystywanie jeszcze jako samolotów bombowych. Na tle innych konstrukcji europejskich tego czasu, była to już konstrukcja archaiczna. Jednakowoż w pilotażu bardzo łatwa, Fokkery wręcz "same latały"...
Tu na forum pojawiły się wątki co do budowy Fokkera, zdjęcia za które bardzo dziękuję. Problem w tym, że polskie Fokkery miały oszklenie nosa kadłuba, którego model nie posiada. Po analizie niezbędnych przeróbek postanowiłem wykonać model z pudła, ewentualnie zmieniając gniazdo górnego/górnych km.
Zdjęcia pudła modelu
Obrazek
Zdjęcie pozostałych wyprasek oraz blaszki fototrawionej już po częściowym montażu poszczególnych elementów
Obrazek
A tak wygląda obecny etap prac, kadłub jest sklejony, wnętrze zamontowane, czeka na oszlifowanie i wyrównanie
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Sklejony płat, również przed szlifowaniem i dalszym wyrównywaniem szpachli, surfacera.
Obrazek
Obrazek
Wstępne przyłożenie płata do kadłuba, spore będą szpary...:(
Obrazek
Obecny etap prac na instrukcji :)
Obrazek
Silniki przygotowane do malowania i montażu
Obrazek
Przy modelu będzie sporo pracy. Jeszcze do końca nie znalazłem wersji, którą chciałbym zbudować. Nie mam niestety polskiej kalkomanii, więc będę musiał wykorzystać szachownice, numery. Nie mam niestety godła eskadry. Muszę jeszcze poszukać, byłbym wdzięczny za jakieś materiały dotyczące malowania tego samolotu, trudno coś znaleźć.
Pozdrawiam
Tomek
Na warsztacie Fokker F.VII 3M Valom 1/72 - 30%
Heinkel He-51A ICM 1/72 - 20%
Kawasaki Ki-10 ICM 1/72 - 25%
Arado Ar-76 RS Models 1/72 - 25%
Aurel

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Fokker F.VIIb 3M Valom 1/72 Polska lata 1937-39

Postprzez Aurel » czwartek, 17 lipca 2014, 22:19

Dziękuję za zamieszczone linki do zdjęć. Część z nich znałem, części nie i co najważniejsze jest na jednym z nich wersja transportowa i chyba na nią się skuszę. Posiada ona pełne oszklenie kadłuba. Nie ma niestety górnego stanowiska km-ów. Zobaczę, co z nim jeszcze zrobię.
Pojawiły się swojego czasu wątpliwości, czy płat był również koloru khaki, czy jednak w innym - jaśniejszym kolorze, tego nie wiem. Śmigła oczywiście na wszystkich zdjęciach wyglądają na dwułopatowe - drewniane i takie też odwzoruję w modelu.
Praca będzie powoli szła do przodu, kończę teraz jeden inny model wagonu w H0 i po skończeniu przejdę wreszcie do Fokkera :)
Pozdrawiam
Tomek
Na warsztacie Fokker F.VII 3M Valom 1/72 - 30%
Heinkel He-51A ICM 1/72 - 20%
Kawasaki Ki-10 ICM 1/72 - 25%
Arado Ar-76 RS Models 1/72 - 25%
Aurel

Postprzez GrzeM » piątek, 18 lipca 2014, 10:36

Ciekawy projekt!
Co do górnego płata, to nie mam pewności co do wszystkich, ale na pewno niektóre miały płat w kolorze sklejki. Na przykład "37" zniszczony w 1939 w Dęblinie.
Obrazek
GrzeM

Postprzez Adam » poniedziałek, 21 lipca 2014, 08:38

Trochę jest o Fokerze F.VII tutaj:
viewtopic.php?f=3&t=4532
Gdzieś usłyszałem, że stanowisko km-ów było przesuwne na prowadnicach i takie zrobiłem.
Moim zdaniem warto pobuszować na stronie NAC można tam znaleźć sporo ciekawych zdjęć, może też warto zajżeć do zdjęć w Krakowskim muzeum.

Adam.
Obrazek
Adam

Postprzez Voltan » poniedziałek, 21 lipca 2014, 11:08

Będę zaglądał, piękny samolot i do tego w polskich barwach.
Voltan

Powrót do Lotnictwo - warsztat