F-14D \\ Hasegawa + Hobby Boss \\ 1:48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: F-14B (D) \\ Hobby Boss \\ 1:48

Postprzez potez » poniedziałek, 8 września 2014, 19:28

Weż jeden komplet zdjęć wersji B z jednego konkretnego samolotu i po prostu pomaluj wg niego.
To wersja na zdrowy rozsądek. Masz konkretną kabinę w całości ma to ręce i nogi a czy tak było w tym konkretnym egzemplarzu nomtomtrzeba już miec jakieś super papiery.
Jak chćesz się mocno doktoryzowac to napisz do M Witkowskiego, z BuNo samolotu, ktory chceszz zrobic i pewnie chłopaki coś tam Ci w składziku wygrzebią :mrgreen:
Na poważnie to zdjęcia będa się różnic bo te samoloty były iles tam razy przerabiane i modyfikowane, więc są różnice pomiędzy egzemplarzami
A co do Edzia to literówke zrobiłem. Chodzilo mi o to, zebys wziął pdf z ich malowankami i pomalowal tak samo panele. Ich blaszki są płaskie ale akurat kolorówki można z nich skopiować ;o)
A tu masz fajnego linka jak malowac takie cockpity:
http://www.hyperscale.com/features/2001/f14cockpitdwa_1.htm
Ostatnio edytowano poniedziałek, 8 września 2014, 19:31 przez potez, łącznie edytowano 1 raz
tak, jestem #ponurymodelaż
potez

Reklama

Postprzez Dorotka » poniedziałek, 8 września 2014, 19:31

:)

No dobra już nie będę marudził ...

Skończyć nie mogę :)
Obrazek
Dorotka

Postprzez Dorotka » wtorek, 9 września 2014, 06:35

Nie będę marudził w sprawie kolorów, ale pomarudzę w innej kwestii :mrgreen: Czy w przypadku kabin używacie w ogóle podkładu? Mam na myśli to: http://www.gunze.pl/go/_info/?user_id=RP-261&lang=pl. O ile ma to sens, to czy ustrojstwo czymś rozcieńczacie?

Z góry dzięki za odpowiedź
Obrazek
Dorotka

Postprzez PawelG. » wtorek, 9 września 2014, 07:06

Rozcieńczasz jak zwykły surfacer najlepiej leveling thinnerem.
A z moich skromnych doświadczeń to mogę powiedzieć, że dobrze trzyma się żywicy, zarówno w cockpicie jak i na częściach zewnętrznych.
A kupić zawsze warto... bo warto mieć więcej :)
eSeF-FloreSef
PawelG.

Postprzez Dorotka » wtorek, 9 września 2014, 07:18

Dzięki!

Kupić to ja już kupiłem :) Zacząłem się jednak zastanawiać, czemu producent napisał żeby nie używać do plastiku... I stąd pytanie bo podejrzewałem jakiś tajemniczy składnik chemiczny, który mógłby się pogryźć z rozpuszczalnikiem. Ale jak już wyjaśniłeś to spoko :mrgreen:

Jeszcze raz dzięki
Obrazek
Dorotka

Postprzez Marcin Witkowski » wtorek, 9 września 2014, 08:15

potez napisał(a):Jak chćesz się mocno doktoryzowac to napisz do M Witkowskiego, z BuNo samolotu, ktory chceszz zrobic i pewnie chłopaki coś tam Ci w składziku wygrzebią :mrgreen:
...

Aż taki oblatany, to nie jestem, ale mogę pogrzebać ;o)
Porady Poteza jak najbardziej słuszne. Skupić się na jednym, konkretnym źródle. Obok DACO (późny B) dobre zdjęcia są też w Lock On Verlindena (wczesny B). W samolotach wersji B było najwięcej zmian w kabinie. Napisz z jakiego roku jest malowanie, które robisz i jaki BuNo ma płatowiec. Może po tym uda mi się wskazać Ci jakieś konkretne źródło i wyśledzić historię maszyny.
A generalna zasada kolorystyki kabin w samolotach amerykańskich ostatnich dziesięcioleci, jest dość spójna. Potez to fajnie wyżej opisał.
Marcin Witkowski

Postprzez Dorotka » wtorek, 9 września 2014, 08:59

Panowie!

Wiem, że nie ma wielkich różnic ale to jest kabina do "D" nie do "B" :P Będę się trzymał tego co napisaliście. Na teraz walczę z żywicą, coby zebrać kabinę do kupy :mrgreen:
Przy okazji jakby się ktoś bawił tym zestawem niech nie obcina tego co zostało zaznaczone na czerwono (a tak to wygląda jakby trzeba było). Należy jedynie ten naddatek zeszlifować od zewnętrznej strony i później dopasować minimalnie podpiłowując od dołu.

Pozdrawiam

Obrazek
Obrazek
Dorotka

Postprzez potez » wtorek, 9 września 2014, 11:37

Hehehe,
Dorotka, zasada przy Airesie i ich instrukcjach jest taka, że najpierw się ogląda do czego dana część przyczepić i czym a potem obcina wylewki. Często gęsto robią właśnie takie numery, że kanał wlewowy wchodzi na element. Przaktycznie zawsze tam jest przy jednostronnych cieńkich kawałkach żywicy - lepiej i łatwiej się odlewa coś takiego :mrgreen:
Dlatego trzeba sobie ta kabinke złożyc na taśmę, dopasować do kadłuba pocieniająć kadłub, ścianki żywicy itp a potem rozebrać, pouzupełniać co brakuje. zagruntować, pomalować i dopiero wtedy wkleić gotowe.
I wtedu Aires pasuje jak rękawiczka 8-)
tak, jestem #ponurymodelaż
potez

Postprzez Dorotka » wtorek, 9 września 2014, 12:40

potez napisał(a):Hehehe,
Dorotka, zasada przy Airesie i ich instrukcjach jest taka, że najpierw się ogląda do czego dana część przyczepić i czym a potem obcina wylewki. Często gęsto robią właśnie takie numery, że kanał wlewowy wchodzi na element. Przaktycznie zawsze tam jest przy jednostronnych cieńkich kawałkach żywicy - lepiej i łatwiej się odlewa coś takiego :mrgreen:
Dlatego trzeba sobie ta kabinke złożyc na taśmę, dopasować do kadłuba pocieniająć kadłub, ścianki żywicy itp a potem rozebrać, pouzupełniać co brakuje. zagruntować, pomalować i dopiero wtedy wkleić gotowe.
I wtedu Aires pasuje jak rękawiczka 8-)

Spoko i luz...Strat nie narobiłem, nie licząc jakiś dupereli do odrobienia. Pamiętaj, że to moja druga kabina po 30 latach przerwy i pierwsza z żywicy... Najbardziej się obawiałem, że coś połamię :mrgreen: Ostatecznie poszły w cholerę uchwyty do katapultowania przy fotelach, które i tak bym dał inne i lekko przejechałem po obudowie radaru w RIO (też da się poprawić). Całość nie wygląda źle - ja przynajmniej jestem zbudowany, bo to przypomina kabinę, a to miła odmiana po tym jak zobaczyłem, jak to wygląda z blachami. Oczywiście jeszcze wiele do poprawki i uzupełnienia ale "zaczyn" jest.
Niestety Hase jeszcze do mnie nie dotarła, ale do wieczora powinna być, więc zacznę się wtedy bawić w to o czym piszesz :) Ale generalnie jestem zadowolony :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Jakby co zresztą to mam duży zapas czarnego kleju CA i debondera, oraz ołówek ;o)

Pozdrawiam

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek
Dorotka

Postprzez PawelG. » wtorek, 9 września 2014, 14:12

Dobrze ten cockpit wygląda teraz go jeszcze TYLKO dopasować do wnętrza :lol:
eSeF-FloreSef
PawelG.

Postprzez Dorotka » wtorek, 9 września 2014, 14:31

PawelG. napisał(a):Dobrze ten cockpit wygląda teraz go jeszcze TYLKO dopasować do wnętrza :lol:

Też się boję :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Obrazek
Dorotka

Postprzez Dorotka » wtorek, 9 września 2014, 15:27

Jedyny prawomyślny Tomcat dotarł ...

Obrazek

P.S. Uprasza się Administrację o zmianę tytułu wątku na:

F-14D \\ Hasegawa+Hobby Boss \\ 1:48
Obrazek
Dorotka

Re: F-14D \\ Hasegawa + Hobby Boss \\ 1:48

Postprzez Robert PL » wtorek, 9 września 2014, 18:17

No to zasiadam i gapię się jak szpak w czereśnie :D
Robert PL

Postprzez Dorotka » środa, 10 września 2014, 21:43

Robert PL napisał(a):No to zasiadam i gapię się jak szpak w czereśnie :D

Na tę chwilę to nie za bardzo jest na co :mrgreen: Usiadłem sobie dziś popołudniem i zacząłem przypasowywać jedno do drugiego, czyli przód Hase do kabiny Airesa.

:arrow: Najpierw zabezpieczyłem powierzchnie zewnętrzne:

Obrazek

:arrow: Następnie za pomocą różnych tajemniczych technik i narzędzi zacząłem się pastwić nad powierzchniami wewnętrznymi. Proces ten spowodował konieczność odkurzania całego pomieszczenia, w którym tę czynność wykonywałem. Z racji wku... zdjęć nie wykonywałem, ale jak ktoś będzie nalegał to służę uprzejmie :mrgreen:

:arrow: Kiedy wydawało mi się, że już można coś do czegoś przypasować okazało się, że jestem w błędzie i całą procedurę trzeba było powtórzyć.

:arrow: Można kilkakrotnie przeczytać poprzedni "punkt".

:arrow: Ostatecznie po 4 godzinach dało się to jakoś mocno wstępnie i na sucho złożyć w jedną w miarę sensowną całość:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

:arrow: Konkluzje są takie, że albo brakuje z przodu, albo brakuje z tyłu :mrgreen: Ja zdecydowałem się żeby brakowało z przodu - widoczny na fotkach ubytek powinno się łatwo dorobić i "zaglansować" jakimś szpejem. Dodatkowo przykryje to jeszcze szkło, więc nic nie będzie widać. Z tyłu przy braku 2 mm i podniesionej owiewce trzeba by się było narobić, a mi się nie chce :mrgreen:

:arrow: Co dalszych czynności w tym zakresie to mam kilka wątpliwości na co się zdecyduje, jeżeli chodzi o boczne panele. Chyba je potne i kleić będę bezpośrednio do boków kadłuba. Ale to dopiero zobaczymy jutro (albo i nie) :mrgreen:

Pozdrawiam
Obrazek
Dorotka

Postprzez posejdon » środa, 10 września 2014, 21:55

Przyłóż sobie do tego owiewkę od góry i zobacz czy to ma w ogóle dobrą szerokość.
posejdon

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat