Malowanie jugosłowiańskich Hurricane

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Malowanie jugosłowiańskich Hurricane

Postprzez Sherman » czwartek, 25 grudnia 2014, 18:08

Mam pewną zagwozdkę z malowaniem jugosłowiańskich Hurricane Mk.I (tych oryginalnych, a nie Zmajowych).

Zaczniemy od części łatwiejszej czyli spodu. Może to jest trochę naciągana wersja, ale patrząc na to zdjęcie
Obrazek
źródło modelforum.cz

odnoszę wrażenie, że spód jest pomalowany aż trzema kolorami. kadłub, stateczniki i centropłat wymalowane srebrznką, "garby" czarne i końcówki skrzydeł białe. Co prawda w wypadku tych ostatnich pewnikiem jest, że białe są krzyże, ale czasem nawet na zdjęciach angielskich samolotów ze spodem malowanym day-night występuje na czarnobiałych zdjęciach różnica pomiędzy bielą kokard, a bielą "kamuflażu".

Większe atrakcje są z górą.
Obrazek
Obrazek
Na tych dwóch zdjęciach widać rozkład plam, który wydaje się być normalnym RAFowym DG/DE z dodanym trzecim kolorem (piaskowym- Light Earth?)
Na wingspalette jest taka malowanka
Obrazek
która wydaje się pokrywać ze zdjęciami jeśli chodzi o skrzydła (przy czym najjaśniejszym kolorem jest tu nie wiedzieć czemu szary)
natomiast na tej radosnej malowajce
Obrazek
zgadzałby się mniej więcej rozkład plam na stateczniku poziomym.
Ze zdjęć wygląda na to że kadłub jest pomalowany tylko DG/DE, bez trzeciego koloru. Dodatkowo na skrzydłach "garby" (garb) jest jeszcze jaśniejszego koloru, tutaj podejrzewam znowu srebrzankę.

Czy ktoś mądrzejszy w temacie mógłby pomóc mi w zweryfikowaniu moich pomysłów?
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Reklama

Re: Malowanie jugosłowiańskich Hurricane

Postprzez dewertus » czwartek, 25 grudnia 2014, 21:53

Coś tam "w papiurach" mam, poszukam i się podzielę ;o)
Pzdr. Hubert
Jeśli istnieje rozwiązanie martwić się nie ma po co,
jeśli nie ma rozwiązania martwić się nie ma sensu
dewertus

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste