Foto tygodnia - 04.01.2015, tydzień 1 - ankieta

Foto tygodnia - 04.01.2015, tydzień 1 - ankieta

Ankieta wygasła piątek, 9 stycznia 2015, 07:45

Foto 1
15
16%
Foto 2
8
9%
Foto 3
11
12%
Foto 4
3
3%
Foto 5
12
13%
Foto 6
35
38%
Foto 8
7
8%

Liczba głosów : 91

Re: Foto tygodnia - 04.01.2015, tydzień 1 - ankieta

Postprzez spiton » środa, 7 stycznia 2015, 23:05

Soris000 napisał(a):Właśnie możliwość oddawania kilku głosów przez jednego forumowicza implikuje całe zamieszanie. Przy "jednym głosie" nie ma problemu z kilkoma zdjęciami z jednej galerii.

???? Niby czemu ?
spiton

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez rotpol13 » środa, 7 stycznia 2015, 23:12

spiton napisał(a): Dodam. MOIM ZDANIEM. I nie jest to brednia jak napisałeś, tylko miedzy innymi moje zdanie. To, że Ty masz inne, nie oznacza, że moje zdanie to brednie jakich mało.

W tym celu istnieje regulamin. Gdyby go nie było, każdy miałby swoje zdanie i utrzymanie wszystkiego w ryzach stałoby się awykonalne :!:

Pierdo...y dalej, czy idziemy się napić :mrgreen:
Pozdrawiam,
Kamil
rotpol13

Postprzez spiton » środa, 7 stycznia 2015, 23:15

Napić. regulamin to regulamin ,-)) może głupi, ale obowiązuje ,-))
spiton

Postprzez Aleksander » środa, 7 stycznia 2015, 23:17

Panowie, do k... nędzy (bo już nie mogę zdzierżyć) - konkurs jest na najlepsze zdjęcie, tak? To gdzie jest napisane, że nie może być kilka zdjęć tego samego autora, ba - tego samego modelu? Głosujemy na zdjęcie, czy na autora? Jeżeli autor nie wybiera zdjęcia (bo wg regulaminu nie może - i słusznie), to niech się nie wcina do oceny, tylko czeka na głosowanie. Każdy może mieć swoje typy, ale głosujemy na ZDJĘCIE, a nie na to co uważa autor na temat swoich fotografii. Jak ma wątpliwości, to niech w wątku pokaże jedno najlepsze, a jak nie, to niech pozwoli "ludowi" zdecydować.
Uważam , że jakiekolwiek próby kombinowania autorskiego nie mają żadnego uzasadnienia - sorry, panowie, ale jak mi się fotka podoba, to mam gdzieś, czy autor uważa ją za najlepszą czy nie. To ma być MÓJ wybór, więc nie widzę powodu kolejnego darcia szat - mamy zgłosić zdjęcia, które się nam podobają, a potem z nich wybrać jedno, które głosem większości jest najlepsze.
Czy to takie trudne do pojęcia? Czy znowu trzeba dzielić włos na czworo?
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez Soris000 » środa, 7 stycznia 2015, 23:20

spiton napisał(a):
Soris000 napisał(a):Właśnie możliwość oddawania kilku głosów przez jednego forumowicza implikuje całe zamieszanie. Przy "jednym głosie" nie ma problemu z kilkoma zdjęciami z jednej galerii.

???? Niby czemu ?

http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=124&t=75104&start=0 od tego chyba się zaczęło i tłumaczenie Piotra Dmitruka tego mechanizmu do mnie nie przemawia.

PS Aleksander, idealne podsumowanie
Soris000

Postprzez Solo » środa, 7 stycznia 2015, 23:25

Aleksander napisał(a):Panowie, do k... nędzy (bo już nie mogę zdzierżyć) - konkurs jest na najlepsze zdjęcie, tak? To gdzie jest napisane, że nie może być kilka zdjęć tego samego autora, ba - tego samego modelu? Głosujemy na zdjęcie, czy na autora? Jeżeli autor nie wybiera zdjęcia (bo wg regulaminu nie może - i słusznie), to niech się nie wcina do oceny, tylko czeka na głosowanie. Każdy może mieć swoje typy, ale głosujemy na ZDJĘCIE, a nie na to co uważa autor na temat swoich fotografii. Jak ma wątpliwości, to niech w wątku pokaże jedno najlepsze, a jak nie, to niech pozwoli "ludowi" zdecydować.
Uważam , że jakiekolwiek próby kombinowania autorskiego nie mają żadnego uzasadnienia - sorry, panowie, ale jak mi się fotka podoba, to mam gdzieś, czy autor uważa ją za najlepszą czy nie. To ma być MÓJ wybór, więc nie widzę powodu kolejnego darcia szat - mamy zgłosić zdjęcia, które się nam podobają, a potem z nich wybrać jedno, które głosem większości jest najlepsze.

No to może Ty mi odpowiesz w takim razie na pytanie które padło na początku, a na które nie doczekałem się odpowiedzi: dlaczego w sytuacji gdy trzeba wybrać (dla potrzeb głosowania) jedno z kilku zgłoszonych zdjęć danego modelu, decyzję o tym które to ma być podejmuje administrator?
I jeszcze pytanie dodatkowe: dlaczego ten wybór administratora jest w porządku Twoim zdaniem, a analogiczny wybór (gdyby mógł to zrobić) autora, już taki nie jest?

Innymi słowy: mamy dwa zdjęcia tego samego modelu. Któreś należy wybrać do głosowania, bo można głosować tylko na jedno.
Dlaczego wybór administratora jest słuszny, a wybór autora jest głęboko niesłuszny?
Prościej nie potrafię, mam nadzieję że przynajmniej tym razem moje słowa nie zostaną przekręcone.
Solo

Postprzez ewpiga » środa, 7 stycznia 2015, 23:29

spiton napisał(a):Piotrek. Celem konkursu jest podnoszenie jakości zdjęć.
A kto podnosi jakość zdjęć ? Zgłaszający, moderator, czy może samo zdjęcie ?
Otóż jakość zdjęć podnosi AUTOR. Dlatego jest on w tym konkursie NAJWAŻNIEJSZY.

Sebek ja szanuje twoje zdanie i nie mam złych intencji w swoich wypowiedziach. Autor może i podnosi jakość zdjęć, ale wielu na tym nie zależy. Nie zmusisz też ludzi do kupna lepszego sprzętu do focenia i oświetla modelu tylko dla tego aby zaistnieli w konkursie na fotkę dnia. Jeśli sam autor upiera się, aby mieć w tym konkursie najważniejszy głos to jest zarozumiałym egocentrycznym bufonem.
ewpiga

rpm1+mod

Postprzez kub » środa, 7 stycznia 2015, 23:30

Aleksander napisał(a):To gdzie jest napisane, że nie może być kilka zdjęć tego samego autora, ba - tego samego modelu?

viewtopic.php?f=124&t=4647
kub

Postprzez Panzer » środa, 7 stycznia 2015, 23:31

Solo napisał(a):
Aleksander napisał(a):Panowie, do k... nędzy (bo już nie mogę zdzierżyć) - konkurs jest na najlepsze zdjęcie, tak? To gdzie jest napisane, że nie może być kilka zdjęć tego samego autora, ba - tego samego modelu? Głosujemy na zdjęcie, czy na autora? Jeżeli autor nie wybiera zdjęcia (bo wg regulaminu nie może - i słusznie), to niech się nie wcina do oceny, tylko czeka na głosowanie. Każdy może mieć swoje typy, ale głosujemy na ZDJĘCIE, a nie na to co uważa autor na temat swoich fotografii. Jak ma wątpliwości, to niech w wątku pokaże jedno najlepsze, a jak nie, to niech pozwoli "ludowi" zdecydować.

I jeszcze pytanie dodatkowe: dlaczego ten wybór administratora jest w porządku Twoim zdaniem, a analogiczny wybór (gdyby mógł to zrobić) autora, już taki nie jest?

Brawo za czytanie ze zrozumieniem.... A gdzie Twoim zdaniem to Aleksander napisał? Pokaż palcem bo mam wątpliwości, czy muszę dioptrii dołożyć, czy po raz kolejny zweryfikować Twoje zdolności rozumienia słowa pisanego.
Pozdrawiam, Radek
Obrazek
Panzer

Animal Planet

Postprzez Aleksander » środa, 7 stycznia 2015, 23:36

A ja wcale nie uważam, że ktokolwiek ma wybierać jakiekolwiek zdjęcia - tylko powinno się zgłaszać takie fotki, jakie się podobają - jak się piętnastu osobom podoba piętnaście różnych zdjęć tego samego modelu, to niech je umieszczają. Mój wybór, moja decyzja. Argumentacja, że głosy się "rozmywają" do mnie nie trafia, może wyróżniony autor kilkunastu wyróżnionych zdjęć poczuje się lepiej, bo umie robić modele i je fotografować.
Moim zdaniem jak zwykle mamy wzdęcie o pierdoły, a tymczasem problem jest prosty jak przysłowiowa konstrukcja cepa. I nie widzę żadnego powodu do napinki, bo z tytułu wyróżnienie fotki dnia, tygodnia, miesiąca, roku, wieku itp. nie dostaje się kasy, złotych medali, napisów na nagrobkach, gratyfikacji ani uścisku prezesa, nie przechodzi się do wiecznego Hall of Fame.
Mam wrażenie, że znowu zapominamy o tym, że modelarstwo to hobby, dla niektórych też zabawa, a nie walka i zbrojna konfrontacja.
Kolejna burza w szklance wody IMHO zupełnie nie warta nerwów.

EDIT - dzięki @Panzer - byłeś szybszy

@Kub - to może trzeba to zmienić, żeby niektórzy mogli spokojnie zasypiać.
Ostatnio edytowano środa, 7 stycznia 2015, 23:38 przez Aleksander, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez dewertus » środa, 7 stycznia 2015, 23:37

Solo napisał(a):I jeszcze pytanie dodatkowe: dlaczego ten wybór administratora jest w porządku Twoim zdaniem, a analogiczny wybór (gdyby mógł to zrobić) autora, już taki nie jest?

Bo administrator występuje tu w roli niezaangażowanego emocjonalnie bytu stojącego na straży przestrzegania zasad konkursu, a autor już niekoniecznie.
Pzdr. Hubert
Jeśli istnieje rozwiązanie martwić się nie ma po co,
jeśli nie ma rozwiązania martwić się nie ma sensu
dewertus

Postprzez rotpol13 » środa, 7 stycznia 2015, 23:42

Solo :!: Rejestrując się na forum zaakceptowałeś regulamin (możesz go oczywiście nie rozumieć - ale kliknąłeś przycisk)

:arrow: viewtopic.php?f=124&t=4647&start=0

Administracja zastrzega sobie prawo do wyboru do ankiety jednego z kilku zdjęć modelu, jeśli kilka tego samego obiektu zgłoszono. (W przypadku zgłaszania kolejnej fotografii tego samego modelu nie dajemy już numeru.) To po to, by autor fotki/modelu nie tracił szans przez rozdrobnienie oddawanych na jego zdjęcia głosów.

Jak nie pasi to wypad z baru - oszczędzisz sobie nerwów :mrgreen:
Pozdrawiam,
Kamil
rotpol13

Postprzez spiton » środa, 7 stycznia 2015, 23:44

ewpiga napisał(a):... Nie zmusisz też ludzi do kupna lepszego sprzętu do focenia i oświetla modelu tylko dla tego aby zaistnieli w konkursie na fotkę dnia. Jeśli sam autor upiera się, aby mieć w tym konkursie najważniejszy głos to jest zarozumiałym egocentrycznym bufonem.

Po tym "aroganckim zarozumiałym bufonie", będę cie prosił, żebyś zwracał się do mnie per pan.
Foty Spita w tym konkursie były robione komórką. A jakie są dobre !! Nie trzeba mieć niewiadomo jakiego sprzętu, żeby zrobić dobre zdjęcie. Wystarczy trochę talentu , wyobraźni no i umiejętności operowania sprzętem jaki by nie był.

Użytkownicy, którzy glosują, są w tym konkursie kompletnie nieważni. A wręcz szkodliwi. Bowiem swoją ignorancją i głupotą często wypaczają wynik. Osoby zgłaszające zdjęcia są już ważniejsi. Ale kto te zdjęcia robi ? Partia ? Demokracja?, wola ludu?

Za obrażanie innych użytkowników myślę, ze należy koledze spitonowi urlop od forum.

Żeby ten konkurs działał, to znaczy, żeby wybierano w miarę jak najlepsze zdjęcia, to powinno się powołać elektorów , z pośród użytkowników, którzy robią najlepsze zdjęcia. Idea, że glosować może każdy użytkownik, niesie ze sobą całe zło demokracji ,-))
Ale rozumiem, że to gatunek rozrywki dla ludu. OK. niemniej to o czym pisze SOLO, ze w przypadku konieczności wyboru jednej fotografii, wybór ten powinien dokonać autor zdjęcia, nie jest chyba czymś, co mogłoby ludowi popsuć zabawę. Ale rozumiem, że odebrałoby adminom władze. A władza to potężny narkotyk........ ,-)))) Nawet taka ,-))
Ostatnio edytowano środa, 7 stycznia 2015, 23:50 przez spiton, łącznie edytowano 2 razy
spiton

Postprzez Solo » środa, 7 stycznia 2015, 23:48

dewertus napisał(a):
Solo napisał(a):I jeszcze pytanie dodatkowe: dlaczego ten wybór administratora jest w porządku Twoim zdaniem, a analogiczny wybór (gdyby mógł to zrobić) autora, już taki nie jest?

Bo administrator występuje tu w roli niezaangażowanego emocjonalnie bytu stojącego na straży przestrzegania zasad konkursu, a autor już niekoniecznie.

Co do odpowiedzi Aleksandra - no cóż, po staremu...

Dewertus: co to znaczy "niezaangażowany emocjonalnie"?
To tutaj jakieś emocje wchodzą w grę?
Pytanie było proste: w czym wybór admina jest lepszy od wyboru autora?
Albo nawet inaczej: niech będzie że emocje wchodzą w grę.
Dlaczego emocjonalny wybór użytkownika jest "be", a admina jest ok?
Proste rozumowanie: autor wykonał każde z omawianych zdjęć.
Jedno mu się podoba bardziej niż drugie.
Teraz administrator: ma przed sobą dwa zdjęcia, jedno mu się podoba bardziej niż drugie.
Wracamy do starego pytania: dlaczego wybór admina jest lepszy niż wybór autora?
Solo

Postprzez Izydor » środa, 7 stycznia 2015, 23:50

Biedny chłopak :(
Miał naturalną śmiercią od obucha paść, a jemu przyjdzie zginąć, jak na wojnie...
Izydor

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Fotografie tygodnia - ankiety