[W] A-10 N/AW Thunderbolt II - Trumpeter 1:32.

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: [W] A-10 N/AW Thunderbolt II - Trumpeter 1:32.

Postprzez Przemek Przybulewski » poniedziałek, 23 lutego 2015, 20:41

Bawiłem się dzisiaj w dorabianie pasów. Strasznie czasochłonna czynność, to tutaj to jakieś 30 minut:
Obrazek

To poniżej, to już prawie 2h:
Obrazek

Łącznie z malowaniem i brudzingiem to myślę, że zajęło mi to ponad 2,5h na dwa fotele:
Obrazek

Dokupiłem ciężarki ołowiane i wsadziłem łącznie 70g, wprawdzie instrukcja mówi o 80g ale kokpit żywiczny też swoje waży i bałem się o podwozie, czy wytrzyma:
Obrazek

Dokleiłem kawałek płytki do otworu wentylacyjnego działka, muszę jeszcze dorobić lufy bo sporo widać przez tą dziurę:
Obrazek

Przymocowałem też wiatrochron, no i niestety nie obyło się bez szpachlowania:
Obrazek
Przemek Przybulewski

Reklama

Postprzez Przemek Przybulewski » wtorek, 24 lutego 2015, 20:41

Zamykam powoli kabinę, odpuściłem sobie pilotów. Cała koncepcja samolotu trochę też się zmieniła. Na razie wkleiłem fotele:
Obrazek

Przykleiłem też wnękę przedniego podwozia i oczywiście za cholerę nie można jej było dopasować. Musiałem z jednej strony zalać CA a z drugiej troche CA a na to szpachla:
Obrazek
Obrazek

Dorobiłem z patyczka fi 2mm imitację luf. Trzy wystarczą bo tylko tyle będzie widać przez wlot powietrza:
Obrazek
Obrazek

Przeszlifowałem łączenie kadłub-statecznik i podoklejałem blaszki i anteny:
Obrazek

Teraz chyba nadszedł już czas na sklejenie połówek kadłuba i doklejenie skrzydeł.
Przemek Przybulewski

Postprzez Solo » wtorek, 24 lutego 2015, 20:49

Pewnie coś przeoczyłem, ale nie będzie w końcu działka obok Garbusa, skoro robisz je w samolocie?
Solo

Postprzez Przemek Przybulewski » wtorek, 24 lutego 2015, 20:59

Będzie. To w samolocie jest z zestawu z kokpitu. Nie chciałem zostawiać pustej dziury w samolocie więc zrobię samolot gotowy do lotu a obok stojące działko i garbusa.
Przemek Przybulewski

Postprzez Solo » wtorek, 24 lutego 2015, 21:10

Nie lepiej byłoby użyć w takim razie tego?

Obrazek
Solo

Postprzez Przemek Przybulewski » wtorek, 24 lutego 2015, 21:46

Tego użyłem w działku na przyczepie. Zastanawialem się czy nie użyć też w samolocie ale stwierdziłem, że to od Verlindera po nawierceniu otworów jest bardzo ładne i się nada. Zresztą działko będę montował praktycznie na końcu więc jest jeszcze czas na ewentualną zmianę.
Przemek Przybulewski

Postprzez Solo » wtorek, 24 lutego 2015, 21:52

W sumie masz rację, ta żywica wygląda bardzo dobrze.
Solo

Postprzez Przemek Przybulewski » wtorek, 24 lutego 2015, 21:59

Dzięki. Zobaczę jak się sytuacja rozwinie. ;o)
Przemek Przybulewski

Postprzez Przemek Przybulewski » środa, 25 lutego 2015, 19:03

Tematem dzisiejszego odcinka będą silniki i ich gondole. :D

Trumpek podszedł do tematu ambitnie, zaoferował silniki żywiczne, już wycięte z kostek wlewowych i nawet w miarę wyczyszczone. Co ciekawe ich mocowanie/umieszczenie w gondolach też jest nietypowe bo najpierw silniki montuje się w przeźroczystych elementach a dopiero wtedy przykleja je się do górnej części gondoli tak że są jak gdyby zawieszone w powietrzu.
No i tu od razu pierwszy problem, bo mocowanie jest kluczowane wycięciem w przeźroczystej połówce i wystającym elementem w silniku. Niestety umieszczenie silnika w tak zaplanowanym miejscu powoduje, że nie sięga on do umieszczonego z tyłu przeźroczystego elementu wycięcia na dyszę:
Obrazek

Rozwiązaniem jest przesunięcie silnika do tyłu i umieszczenie go na kolejnym pierścieniu, w takiej sytuacji silnik w miarę pasuje, trzeba tylko trochę poszlifować:
Obrazek
Obrazek

Same gondole składają się z dosłownie z kilku części (nie wiedzieć czemu wentylator, jego osłona oraz pierścień są z przeźroczystego plastiku):
Obrazek
Obrazek

i też są ciekawie pomyślane ponieważ po wklejeniu dodatkowych metalowych elemantów:
Obrazek

można je otwierać i zamykać wedle życzenia i potrzeby:
Obrazek

Udało się mi jeszcze pomalować wnętrze gondol:
Obrazek

oraz silniki:
Obrazek

i ich osłony:
Obrazek

I na koniec zdjęcie poglądowe silnika w "rybce":
Obrazek
Przemek Przybulewski

Postprzez Dorotka » środa, 25 lutego 2015, 19:20

Sorry... Ale jak na tę skalę to według mnie kiszka...

:-|
Skończyć nie mogę :)
Obrazek
Dorotka

Postprzez Solo » środa, 25 lutego 2015, 19:24

Fajnie ten silnik wygląda, ale trochę nienaturalnie przez tę szklaną bańkę.
Jeśli nie chcesz się upierać, żeby odsłaniać wnętrze mechanizmu, to po prostu zamknij tę gondolę i już.
Bo to szkło wiele psuje.
Żółtki przekombinowały tym razem.
Solo

Postprzez Przemek Przybulewski » środa, 25 lutego 2015, 19:34

Dorotka napisał(a):Sorry... Ale jak na tę skalę to według mnie kiszka...
:-|

Przyznaję się bez bicia, że do silnika się nie przykładam, bo po prostu nie będzie go prawie widać. Nie dość, że jak się otworzy gondole to widać tylko małą część która i tak jest zasłonięta przez pomalowaną osłonę. Bo na razie pomalowana jest tylko fragment z przodu, tak około 1/5. Z tyłu będzie jeszcze pomalowane 2/5 i zostanie tylko fragment w centralnej części i naprawdę niewiele przez niego widać.
Najważniejsza w tym silniku jest niewielkich rozmiarów dysza i ją będę się starał jeszcze poprawić, bo na zdjęciach jednak inaczej wygląda.

Solo napisał(a):Fajnie ten silnik wygląda, ale trochę nienaturalnie przez tę szklaną bańkę.
Jeśli nie chcesz się upierać, żeby odsłaniać wnętrze mechanizmu, to po prostu zamknij tę gondolę i już.
Bo to szkło wiele psuje.
Żółtki przekombinowały tym razem.

Silnik nie jest zły ale cały sposób montażu jest dziwny. Bańka na dodatek ma w centralnym miejscu ślad po wypychaczu i usunięcie go jest IMHO bez sensu. Więcej roboty niż efektu.
Przemek Przybulewski

Postprzez Przemek Przybulewski » czwartek, 26 lutego 2015, 15:08

W międzyczasie znalazłem całkiem dobra zdjęcia zdemontowanego silnika i jak to w życiu zmieniła się koncepcja, mianowicie zwaloryzuję centralną część silnika, tylko tyle co będzie widać. Inaczej go też zamontuję, tak aby faktycznie dysza wystawała z osłony jaką ma imitować bańka, a w samej bańce wytnę centralną część odsłaniając silnik a resztę pomaluję.
Ponieważ dysza jest za płytka i znacząco ją pogłębiłem, później wkleję tam jeszcze dodatkowo stożek bo tak jest w oryginale. Zacząłem też malować elementy spręzarki, tu zdjęć jest dużo i te elementy są w różnych kolorach od żółtego, przez złoty do stalowego. Ciężko coś jednoznacznie ustalić.
Obrazek

Porównanie pocienionej i poprawionej osłony vs oryginał:
Obrazek

Wloty powietrza i osłona głównego wentylatora, też do poprawki, tu musiałem łączenie zalać CA bo po sklejeniu było dosyć duża szpara:
Obrazek

Oraz przygotowuję skrzydła do zamocowania i od razu jest problem, albo pasują na dole albo u góry. Góra ładniej wygląda to na dole dokleiłem kawałki HIPSu którę po zaschnięciu dotnę i gotowe:
Obrazek
Przemek Przybulewski

Postprzez Przemek Przybulewski » piątek, 27 lutego 2015, 20:03

Tak to wygląda po wycięciu centralnej części szklanej bańki:
Obrazek

Ta część po prawej czyli osłona dyszy będzie jeszcze pomalowana. Na razie zasycha bo zalałem CA.

W końcu też zamknąłem kokpit, robiłem to na raty aby dobrze wysechł i odparował klej, żeby później nie zmatowiło szkła od środka:
Obrazek

No i w końcu nabiera kształtu. Na razie przykleiłem jedno skrzydło a i tak trrzeba się było nagimnastykować aby trzymało geometrię:
Obrazek

Całe łączenie zalane jest wstępnie klejem CA:
Obrazek

Niestety coraz intensywniej go używam, bo szpachlówka tu za miękka a poza tym tamiyowka basic putty ma tendencję do znaczącego zmniejszania swojej objętości w funkcji czasu czyli po prostu się kurczy. A niestety, bo trudniej się go szlifuje.
Przemek Przybulewski

Postprzez Solo » piątek, 27 lutego 2015, 22:56

I słusznie.
Ja już chyba od kilku modeli w ogóle nie używam żadnej szpachli, jedynie klej CA albo płynną szpachlówkę Gunze.
Duże szpary - po prostu ich nie robię.
Średnie szpary - zatykam polistyrenem.
Małe szpary - zalewam klejem CA, a potem debonder.
Malutkie szpary - zalewam surfacerem Gunze.
Solo

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat