North American AT-6 Texan - Academy 1/72

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: North American AT-6 Texan - Academy 1/72

Postprzez radoslaw6363 » niedziela, 19 kwietnia 2015, 16:33

Przed zmontowaniem witrynki(jak zmontowana rozmontować :lol: ) trzeba gdzieś sobie załatwić pręty o grubości tych w gablotce(ja to dostałem w składzie stali). Moje były o 1mm cieńsze, ale różnicy nie widać. Nastepnie pręty docinamy na długość poprzeczek na których opierają się półeczki, odmierzamy odległości i czyścimy z farby w miejscu mocowania.
Natępnie o (ile nie posiadamy spawarki) udajemy się do kogoś kto ją posiada i po chwili mamy poprzeczki w zaplanowanym miejscu. Ja pomiędzy istniejącemi umieściłem kolejne 4 półki. Teraz będę pomiędzy nimi umieszczał kolejne 8 :lol:
To dosyć gęsto , ale do modeli 1/72 pasuje idealnie ! Nowe poprzeczki i miejsca po spawaniu, pedzelkiem modelarskim pomalowałem kolorem GUN METAL :-o i to pasuje do koloru którym jest konstrukcja pomalowana :mrgreen:
Pozostaje całość złożyć i z jedną z już posiadanych szklanych półeczek udać się do szklarza i poprosić o docięcie potrzebnej ilości półek,proszę nie zapomnieć oszlifować lekko papierem ściernym ostrych krawędzi (dobry szklarz powinien to sam zrobić)
I mamy niewielkim kosztem fajną, nie zabierajaca wiele miejsca ekspozycję dla naszych modeli ;o)
Ostatnio edytowano niedziela, 19 kwietnia 2015, 17:30 przez radoslaw6363, łącznie edytowano 4 razy
Modelu idealnie oddającego rzeczywistość nie zbuduje się nigdy, ale próbować trzeba !
Nie kłóć się z głupim, bo najpierw zaniży cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem !
Według przeprowadzonych niedawno badań stwierdzono, że ludzie którzy nie rozpoznają ironii i sarkazmu są mniej inteligentni ! Pozdrawiam !
radoslaw6363

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez Moses » niedziela, 19 kwietnia 2015, 16:49

Dzięki Radosławie! Zastanawiałem się też nad spawaniem, ale sądziłem że konstrukcja jest raczej aluminiowa a nie stalowa.
Moses

Postprzez radoslaw6363 » niedziela, 19 kwietnia 2015, 16:52

Aluminium też można spawać :!: Ostatnio za sprawa kamyczka w polnej drodze, pękła aluminiowa miska olejowa w moim Golfie :cry: Nowa ponad 400zł. spawanie 50 zł. :P
Ale spoko :!: w mojej witrynce jest metal :lol:
Na wszelki wypadek załączam krótki poradnik na temat malowania Aluminium :Dhttps://www.youtube.com/watch?v=t8lnCA8PHJM
Modelu idealnie oddającego rzeczywistość nie zbuduje się nigdy, ale próbować trzeba !
Nie kłóć się z głupim, bo najpierw zaniży cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem !
Według przeprowadzonych niedawno badań stwierdzono, że ludzie którzy nie rozpoznają ironii i sarkazmu są mniej inteligentni ! Pozdrawiam !
radoslaw6363

Postprzez rotpol13 » niedziela, 19 kwietnia 2015, 22:14

radoslaw6363 napisał(a):Ale spoko :!: w mojej witrynce jest metal :lol:

To bardzo precyzyjne określenie :mrgreen:
Pozdrawiam,
Kamil
rotpol13

Postprzez Moses » sobota, 31 października 2015, 15:11

Prace nad Harvardem zbliżają się ku końcowi. Model otrzymał kamuflarz, kalkomanie z zestawu DP Casper „Operation Kadesh/Musketeer” a na to wszystko wash olejami Van Gogha

Obrazek
Obrazek
Moses

Postprzez Moses » czwartek, 5 listopada 2015, 19:34

Ostatnia prosta przy pracach nad Harvardem. Model został potraktowany „Tamiya Weathering Set A” oraz wykonałem obicia przy pomocy gąbki. Na wszystko poszedł matowy akrylowy varnish Vallejo.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Moses

Postprzez zegeye » czwartek, 5 listopada 2015, 23:33

Fajny. Troche obic na oslonie silnika nie dalo by sie?
pozdrawiam
Zbych

Obrazek
zegeye

Animal Planet

Postprzez Moses » czwartek, 5 listopada 2015, 23:55

Dzięki :)
Co do obić, robiąc je sugerowałem się dwoma zdjeciami Harvardów z IDF, i nie zauważyłem na nich aby występowały one na pokrywach silnika.
Moses

Postprzez Moses » sobota, 2 stycznia 2016, 15:56

Zapraszam do GALERII
Moses

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat