To może ja bym coś zaproponował... "wojna patriotyczna" czy po prostu "propaganda" - czyli dowolny model mający coś wspólnego z narodowymi hasłami. Chyba o napisy w stylu "za ojczyznę", "za Lennina", "ku chwale" nie trudno ale można tu zaliczyć też sprzęt obwarowany flagami i zdjęciami przywódców, z malowaniem bohaterów, czy nawet cywilny sprzęt do rozwożenia ulotek propagandy (byle był ten akcent zaznaczony). Tu np. ciekawa patriotyczna scenka
http://www.network54.com/Forum/47751/message/1252673946/In+honor+of+9-11-01+FDNY+firefighters+and+others...Coś innego co mi przychodzi na myśl to "wojenna otoczka" - czyli wszystkie maszyny, o których raczej rzadko się mówi np. samoloty szpiegowskie, rozpoznania, walki elektronicznej, stanowiska dowodzenia, transport zapasów i żołnierzy, ambulanse, samochody generałów, sprzęt używany tylko w defiladach itp., a jak ktoś zrobiłby samochód jednostek inżynieryjnych i saperskich wystawiany we wrocławskim muzeum to należałby mu się pomnik

przepiękna maszyna z lemieszem wielkości chyba 1,5m do robienia okopów. Można by poznać wiele sprzętu, bez którego wojna skończyła by się zaraz po pierwszym dniu.
Inny temat to "pierwsze zdarzenie" czyli wszystko co jest z wiązane z rozpoczęciem działań militarnych (nie musi to być koniecznie wojna). Wszystko ma jakiś swój punkt zapalny. Można by rozszerzyć czasowo (pierwsze trzy dni) rozpatrywany okres. Przykładowo 05.03.xxx rozpoczęły się jakieś działania, to co by nas interesowało to pierwsze strącenie samolotu (przegrany jak i zwycięzca), pierwszy wystrzał z działa, jeśli działania zapoczątkował samochód pułapka - temat na dioramkę. Dużo osób wie o wielu konfliktach "że były" ale jak się zaczęły, dlaczego. Dowiedzielibyśmy się nowych rzeczy o historii (krótka notka do modelu byłaby obowiązkowa). Można również rozszerzyć na "pierwszy i ostatni" dodając ostatni dzień walk. Widać by było wtedy jak wojna wpłynęła na rozwój technologiczny, zmianę taktyki i sposobu myślenia. Raczej dużo szperania a nie wiem czy znalazłoby się coś dla każdego.