Warsztat Nowicjusza: Panzerbefehlswagen I 1:35 Dragon

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Warsztat Nowicjusza: Panzerbefehlswagen I 1:35 Dragon

Postprzez DiceMan321 » środa, 19 sierpnia 2015, 20:11

UWAGA!: Autor tematu jest nowicjuszem, nie przejawia on zachowań typowych dla osób znających się na temacie. Jeśli nie lubisz być zażenowanym, boli cię niszczenie modeli złym malowaniem, jeśli wyznajesz zasadę ''Model bez metalu to nie model!'', to złe trafiłeś. W celach zdrowotnych prosi o wyjście z tego wątku i nie wchodzenie w niego nigdy więcej.

Witajcie, jak widać po tytule tematu, jestem nowy w modelarstwie, siedzę w nim od około miesiąca. Chcą poduczyć się w tym fachu postanowiłem założyć ten wątek, nie będzie on czysto do podglądania czyjejś pracy, podziwiania modeli itp.. Wręcz przeciwnie, chce zrobić z niego samouczek, w którym osoby lepiej się znające będą mi pomagać w budowie modelu, malowaniu oraz w inne sprawach.

Więc, kupiłem dziś mój pierwszy model z wyższej półki, czyli tytułowy Sd.Kfz 265 Panzerbefehlswagen I od Firmy Dragon, oraz trochę specyfików od Ak Interactive.
Obrazek

Sklejaniem zajmę się jutro
DiceMan321

Reklama

Re: Warsztat Nowicjusza: Panzerbefehlswagen I 1:35 Dragon

Postprzez PawelG. » środa, 19 sierpnia 2015, 21:24

Nie piernicz
eSeF-FloreSef
PawelG.

Postprzez fragles » środa, 19 sierpnia 2015, 21:41

DiceMan321 napisał(a):Sklejaniem zajmę się jutro

A malowaniem pojutrze. Czyli w sobotę?

PawelG. napisał(a):Nie piernicz

We warsztacie, mniej więcej.
Franciszek Gleszyński - fra-gles
fragles

Postprzez piotrkur » piątek, 21 sierpnia 2015, 12:25

I jak idzie? :)
piotrkur

Postprzez DiceMan321 » piątek, 21 sierpnia 2015, 17:10

Cóż nie miałem czasu wczoraj zbytnio sklejać (dokańczałem inny model). Ale dziś podczas budowy natrafiłem na pewien problem. W instrukcji pisze aby użyć elementy foto-trawienne (nigdy ich nie wykorzystywałem), wyciąłem jedną część, i próbowałem ją wygiąć tak jak pisało w instrukcji. Chyba każdy wie jak to się skończyło :? . Jeden elementy poszedł się paść.

Pamiętam, że gdy kupowałem model w sklepie sprzedawca mówił, że nie trzeba ich używać (blaszek)
I tu zwracam się do was, to prawda? Nie są one obowiązkowe? Mogę sobie poradzić z modelem bez tej części?
DiceMan321

Postprzez radoslaw6363 » piątek, 21 sierpnia 2015, 20:18

Możesz sobie poradzić bez tej części :lol: Podobnie jak bez wielu innych :lol: Wydaje mi się że czołg bez lufy głupio wygląda i z tej części bym raczej nie rezygnował ;o)
Nie wiem czym wyginałeś część jak napisłeś :lol: ,,fototrawienną'' jak używam do tego suwmiarki :lol:
Jeżęli chodzi o czołgi znam temat b. dobrze :D kiedyś skleiem trzy i trochę czwartego :mrgreen: :shock: :cry:
Modelu idealnie oddającego rzeczywistość nie zbuduje się nigdy, ale próbować trzeba !
Nie kłóć się z głupim, bo najpierw zaniży cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem !
Według przeprowadzonych niedawno badań stwierdzono, że ludzie którzy nie rozpoznają ironii i sarkazmu są mniej inteligentni ! Pozdrawiam !
radoslaw6363

Postprzez DiceMan321 » niedziela, 23 sierpnia 2015, 16:06

Cześć, zrobiłem trochę mało przez te ostatnie dni (miałem dużo rzeczy an głowie)

Obrazek

Wieżyczka,górny pancerz komory silnikowej, tłumik oraz koła są wykonane.
Zostały tylko szczegóły na karoserii oraz gąski i można ruszać z malowaniem (wtedy dopiero zaczną się pytania ;o) )
DiceMan321

Postprzez DiceMan321 » środa, 26 sierpnia 2015, 10:22

Hej skończyłem budowę głównego modelu

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zostały tylko gąski, które mają 97 części wycinanych ręcznie :P

PS: Mam farbę Vallejo Model Color 70.862, czy nada się ona jako Panzer Grey (Oczywiście po rozjaśnieniu)?
DiceMan321

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat