[W] MiG-23MLD Flogger-K - Trumpeter 1:32.

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

[W] MiG-23MLD Flogger-K - Trumpeter 1:32.

Postprzez Przemek Przybulewski » środa, 16 września 2015, 14:01

Witam,

Słowem wstępu:
A-10 był moim szóstym samolotem w skali 1:32 i czwartym amerykańskim - nadszedł więc czas na kolejny produkt jednka tym razem chciałem coś z bloku wschodniego. W 1:32 mam tylko:
- Su-27 (którego się trochę boję tak samo jak F-14)
- Su-25 ale jakoś nie chciałem kolejnego szturmowca
- i MiG-23.
Wybór był więc taki, że nie było wyboru.

Pudło z modelem jest sporawe, ale po bliższych oględzinach okazuje się, że połowa to wypraski z uzbrojeniem. Niektóre na ramkach mają adnotację MiG-29. Niestety to nie A-10 gdzie można podwiesić bóg wie co i ile. Tu trzeba się dobrze zastanowić co umieścić na 7 pylonach a w zasadzie na 4 bo na skrajnych dwóch i centralnym mogą być tylko zbiorniki paliwa.
Analizując to co dostępne, Trumpeter zadbał abyśmy z ogromnego wyboru nie mogli za wiele wybrać. Większość bomb, zasobników z rakietami jest niby w zestawie, instrukcji i na schematach malowania ale pousuwane są kluczowe części tak abyśmy nie zbudowali czegoś czego nie mogło być przenoszone przez samolot. Tu na przykład brakuje statecznika do bomby RBK-500:
Obrazek

A tu przednich elementów do wyrzutnik niekierowanych rakiet UA-32A i B-8M1:
Obrazek

Mała dygresja - jaki jest sens pchać w pudło kupę wyprasek i gratów, których się nie da wykorzystać?
Bezsensowne podbijanie ceny i zajmowanie miejsca. :roll:

Zostaje głównie uzbrojenie mysliwskie, rakiety R-23 (R i T), R-24 (R i T), R-3, R-13 (M i M1) oraz R-60.
Także po głębszym zastanowieniu i przepatrzeniu internetu stanęło na:
Obrazek

Czyli od lewej:
- zbiornik paliwa
- R-24R
- 2x R-60
- PTB-800
- 2x R-60
- R-24R
- zbiornik paliwa.

To na tyle. Malowania jeszcze nie wybrałem - szukam jakiegoś ciekawego.

Na koniec jeszcze tylko wspomnę, że zastanawiam się też nad takim zestawem AIRES:
Obrazek
cena nie jest z kosmosu (sama dysza kosztuje 110zł a tu cały zestaw 225zł) a jest tam kokpit z fotelem, wnęki podwozia, dysza, jakieś luki inspekcyjne, elementy owiewki itp. Problem w tym, że nie wiem dokładnie co tam jest i nie mogę znaleźć nigdzie dokładnego opisu. Ktoś się spotkał z takim zestawem?
No i druga sprawa on jest niby do wersji Flogger-G a ja mam Flogger-K. Z tego co czytałem pasowało by to do mojego samolotu ale niech może wypowiedzą się specjaliści.
Z dodatków na pewno dojdzie rurka Pitota Master, może wloty powietrza i spadochron Quickboost - ale to jak obejrzę zestawowe.
Przemek Przybulewski

Reklama

modele polskich samolotów

Re: [W] MiG-23MLD Flogger-K - Trumpeter 1:32.

Postprzez Krystian Ciechowicz » środa, 16 września 2015, 14:14

Jeżeli były nasze w trikolorze, robiłbym !!

Tu masz wyzwanie :arrow: http://www.dws.org.pl/viewtopic.php?f=62&p=1598956
Krystian Ciechowicz

BoB 2 miejsce

Postprzez Moralezz » czwartek, 17 września 2015, 07:59

Zdecydowanie poszedłbym w te dodatki. Jeżeli 48-ka to pomniejszona 32-ka (a tak podobno jest) to tym bardziej. Miałem do czynienia z 23-cim w 1:48 i tam było już biednie i słabo, więc u Ciebie w takiej skali niedoróbki zestawowe będą się jeszcze bardziej rzucać w oczy. Airesowe żywice są bardzo przyzwoite, chociaż dyszę można troszkę "podpicować" dla jeszcze lepszego efektu. Często tu będę gościł. Powodzenia w budowie!
Moralezz

Postprzez Przemek Przybulewski » czwartek, 17 września 2015, 09:12

Krystian Ciechowicz napisał(a):Jeżeli były nasze w trikolorze, robiłbym !!

Tu masz wyzwanie :arrow: http://www.dws.org.pl/viewtopic.php?f=62&p=1598956
Malowania jeszcze nie wybrałem. Cały czas szukam. A model z linku to pierwsza klasa jest. Ciężko czemuś takiemu dorównać.

Moralezz napisał(a):Zdecydowanie poszedłbym w te dodatki. Jeżeli 48-ka to pomniejszona 32-ka (a tak podobno jest) to tym bardziej. Miałem do czynienia z 23-cim w 1:48 i tam było już biednie i słabo, więc u Ciebie w takiej skali niedoróbki zestawowe będą się jeszcze bardziej rzucać w oczy. Airesowe żywice są bardzo przyzwoite, chociaż dyszę można troszkę "podpicować" dla jeszcze lepszego efektu. Często tu będę gościł. Powodzenia w budowie!
Dziękuję za info. Właśnie zamawiam te graty.
I zapraszam do zaglądania.
Przemek Przybulewski

Postprzez Przemek Przybulewski » czwartek, 17 września 2015, 18:30

Malowań jest od groma i ciężko coś znaleźć ciekawe bo dużo jest albo podobnych albo w dziwnych kolorach.
Na chwilę obecną przyjrzałem się uważnie zestawowym propozycją i są całkiem fajne.
Znalazłem też takie zdjęcie:
Obrazek
Zdjęcie pobrane z Wikipedii.

Ciekawe malowanie a'la Su-27 no i fajny pomysł na scenkę. Jakby to połączył z czymś takim:
Obrazek
Zdjęcie pobrane z Wikipedia Street.

W międzyczasie znalazłem brakujące elementy do uzbrojenia i muszę zwrócić honor Trumpeterowi:
Obrazek

Tak czy siak, uzbrojenie już mam wybrane (chociaż chodzi mi po głowie pewien pomysł - ale o tym na razie sza).
Zbiorniki i rakiety z pylonami sklejone, przeszlifowane, przeryte niektóre linie na nowo, pomalowane podkładem i znowu przeszlifowane:
Obrazek

No i w oczekiwaniu na żywicę (sklep MojeHobby na razie spisał się na medal - dzisiaj rano kupione i już wysłane, może jutro przyjdzie) zacząłem ciąć i szlifować i kleić co w łapy wpadło:
Obrazek
Przemek Przybulewski

Postprzez Moralezz » czwartek, 17 września 2015, 18:51

Jeśli mogę coś podpowiedzieć/zaproponować - może spróbowałbyś byś odtworzyć spawy na zbiornikach podwieszanych? Bo w oryginale te spoiny były dość widoczne.
Moralezz

Postprzez Przemek Przybulewski » piątek, 18 września 2015, 22:14

Moralezz napisał(a):Jeśli mogę coś podpowiedzieć/zaproponować - może spróbowałbyś byś odtworzyć spawy na zbiornikach podwieszanych? Bo w oryginale te spoiny były dość widoczne.
Poszukam zdjęć, żeby zobaczyć jak to wygląda.

MojeHobby.pl uwinęło się błyskawicznie i już dzisiaj mogłem cieszyć się paczuszką z żywicą:
Obrazek

No i zaczęło się cięcie i przymierzanie.
Na początek komory podwozia głównego, trochę trzeba ściąć z kadłuba ale pasują bardzo dobrze, jedyny minus to taki że przy kostkach wlewowych są milimetrowej średnicy słupki/piny służące jako punkty mocujące - oczywiście przy odcinaniu nadlewki poszły się je.... znaczy się niechcący je ściąłem. Druga sprawa to zestawowe komory są o góry puste dochodząc do elementu zawierającego mechanizm poruszania skrzydłami, żywiczne są pełne, więc kostki na elemencie z prawej trzeba usunąć inaczej nie da się dobrze złożyć kadłuba:
Obrazek

Później zacząłem dopasowywać dysze i niestety trzeba sporo wyciąć bo żywiczna dysza ma znacznie większą średnicę niż zestawowa:
Obrazek

Tu próba jak pasuje:
Obrazek
Obrazek

Sama dysza ma minimalnie mniejszą średnicę niż końcówka kadłuba:
Obrazek

A tak wyglądają elementy które znajdą się w środku dyszy:
Obrazek
Przemek Przybulewski

Postprzez Arkady72 » sobota, 19 września 2015, 08:05

Fajnie, że Aires zrobił te komory wyposażenia elektronicznego do tej wersji.
Tworzona dziś przyszłość będzie naszą teraźniejszością!
Arkady72

WM2

Postprzez KRL » sobota, 19 września 2015, 08:19

Dla mnie te gadżety to wciąż zbędny bajer jednak jestem ciekaw jak to wszystko się używa jak pasuje i jak ostatecznie wpłynie na jakość gotowego modelu.
Obserwując twój warsztat mam nadzieję podjąć ostatecznie decyzję czy rozpocząć stosowanie tych dodatków czy pozostać przy wersji pudełkowej.

Właśnie skończyłem MiG'a-23 więc będę miał dobry punkt wyjścia, faktycznie w oryginale wnęki podwozia są ubogie i tam przydałoby się coś więcej. Natomiast dysza silnika i wnętrze w oryginale wygląda dla mnie satysfakcjonująco i nie oczekiwałbym tam niczego więcej.

Oczywiście wiem, że wszystko to kwestia oczekiwań i zapewne też wykonania. Takie dodatki zapewne wymagają też większej wprawy i lepszego warsztatu by po ich zastosowaniu faktycznie dało to efekt poprawy.
Dlatego obserwuje twój warsztat bo tu mogę czegoś się nauczyć i może to w przyszłości wpłynie pozytywnie na jakość moich modeli.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Na warsztacie
wietrzenie
KRL

Postprzez Moralezz » sobota, 19 września 2015, 08:33

Przemek Przybulewski napisał(a):
Moralezz napisał(a):Jeśli mogę coś podpowiedzieć/zaproponować - może spróbowałbyś byś odtworzyć spawy na zbiornikach podwieszanych? Bo w oryginale te spoiny były dość widoczne.
Poszukam zdjęć, żeby zobaczyć jak to wygląda.

Proszę (trochę widać):

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przy okazji Airesowej dyszy: zeszlifowałbym te podłużne "przetłoczenia" (wewnątrz i z zewnątrz). W oryginale nie były one aż tak wyeksponowane:

Obrazek

Obrazek

W swoim na zewnątrz to zrobiłem:

Obrazek
Moralezz

Postprzez Przemek Przybulewski » sobota, 19 września 2015, 09:01

Arkady72 napisał(a):Fajnie, że Aires zrobił te komory wyposażenia elektronicznego do tej wersji.
Tylko cały dziób trzeba pruć, żeby je zamontować. :? Zastanawiam się czy to robić bo nie bardzo mi się widzi aby w pomnikowym eksponacie otwierali tak luki. Muszę to dobrze przemyśleć.

KRL napisał(a):Dla mnie te gadżety to wciąż zbędny bajer jednak jestem ciekaw jak to wszystko się używa jak pasuje i jak ostatecznie wpłynie na jakość gotowego modelu.
...
Dlatego obserwuje twój warsztat bo tu mogę czegoś się nauczyć i może to w przyszłości wpłynie pozytywnie na jakość moich modeli.
KRL, dzięki za opinię, ale myślę, że niestety to taka naturalna droga ewolucji u modelarzy. Fakt, że żywicą jest trudna w obróbce, fakt, że jest często droga (ja model kupiłem kilka lat temu w Jadarze za 220zł, na dodatki na razie wydałem około 300zł) ale efekty które potrafi zapewnić zazwyczaj rekompensują wszystkie minusy. Twojemu warsztatowi nic nie brakuje i nie wiem kto kogo powinien obserwować - bo cały czas mam wrażenie, że chyba za dobrą opinię macie o mnie i moich modelach.

Moralezz napisał(a):Proszę (trochę widać):
Dzięki Moralezz. Ze spawami to może być problem, trzeba by podytać drugowojennych panzerniaków jak to robią (ja znam tylko patent na cienki kawałek plastiku, klej i delikatne rozklepywanie pensetą lub nożykiem).
A co do dysz to faktycznie wypuklenia są za mocne - chyba trzeba będzie zeszlifować odrobinkę.
Przemek Przybulewski

Postprzez Przemek Przybulewski » sobota, 19 września 2015, 16:50

Dzisiaj rano usiadłem i próbowałem zwizualizować pomnik i ustawienie samolotu. Na razie stanęło na czymś takim:
Obrazek

Kąt nie jest zbyt duży, ponieważ chciałbym aby wysokość podstawki z samolotem nie przekraczała 25cm.

A później psucia ciąg dalszy tym razem trochę zdemolowałem przód, żeby wpasować, no włąśnie nie pamiętam jak to sie nazywa:
Obrazek

Wyszlifowałem też wlot powietrza, choć raczej mało będzie go widać:
Obrazek

Pomalowałem wnęki podwozia, na razie bez washa:
Obrazek

I popsikałem na próbę kokpit, co by sprawdzić kolor:
Obrazek
Przemek Przybulewski

Postprzez Przemek Przybulewski » niedziela, 20 września 2015, 17:32

Elementy kokpitu gotowe:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Przemek Przybulewski

Postprzez Aleksander » niedziela, 20 września 2015, 18:24

Imponujące - i detale, i tempo!
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez rudolf24 » niedziela, 20 września 2015, 21:12

No wnęki podwozia wyglądają genialne, czekam na wash :D.
rudolf24

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat