Dziękuje bardzo, ale jestem lekko zaskoczony, bo mnie ten model jakoś szczególnie nie zachwyca
HK1886 napisał(a):Rozjaśnienia żeber na usterzeniu i płacie robiłeś z ręki?
Tak, po położeniu błysku na cały model, zaciemniałem między żebrami ciemno szarym (głównie na spodzie), a później ultra lajtowym papierem ściernym (mam taki pilnik CMK z 4 gradiacjiami papieru) przecierałem po wystających krawędziach żeber. Edek fajnie zaakcentował ten element konstrukcji płatowca, także przecieranie papierkiem daje radę w tym przypadku. Zresztą leniwy jestem i gdybym miał maskować te wszystkie żebra to model by się nie skończył
raptorf22 napisał(a): Malowanie klasa Ajs, mam pytanie czy na płacie na wysokości kabiny na sól malowałeś te odbarwienia?
Na spodzie jakaś gąbeczka oprócz aero i pigment?
Sam samolot brzydki strasznie.

Tak, przebarwienia koło kabiny to sól na model, później transparentny szary (brytyjski Medium Sea Grey), nasepnie zmyta sól, położona znowu, psiknięty kolor ziemisty (Earth effect od AK), zmyta sól i na koniec kolor bazowy kamuflażu psiknięty punktowo to tu, to tam.
Na spodzie zaś zastosowałem same ziemiste oleje AK (Earth i jakiś filtr do zielonego kamuflażu), aplikowane aerografem oraz zdmuchiwane z pędzla (za płozą). Jeżeli efekt nie był zadowalający tapowałem gąbeczką zmoczoną w White Spiricie i zabieg powtarzałem. Dzięki temu można fajnie budować kolejne warstwy brudu