Hawker Typhoon Mk.Ib Airfix 1/72

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Hawker Typhoon Mk.Ib Airfix 1/72

Postprzez Abominus » wtorek, 18 października 2016, 16:32

Czołem!! Ostatni raz dłubałem przy modelach 1,5 roku temu. Otóż po "odzyskaniu" całego sprzętu modelarskiego jak i samych modeli, które to czekały na tę chwilę na irlandzkiej wyspie i zostały mi odesłane do Polszy, mogłem kontynuować airfixowego Typhoon'a, dotychczas zmontowanego do połowy. Pierwsza myśl jaka przyszła mi do głowy gdy na niego spojrzałem to potraktowanie go jako bryłę do przypomnienia i wypróbowanie sobie technik malowania aerkiem, washu, brudzenia itd. Jednak moja dama namówiła mnie, bym zrobił ten model do końca. Tak też zabrałem się do roboty..
Model malowałem aerkiem od H&S i jestem pod wrażeniem tej spluwy. Następnie poszły kalki bez większych problemów, wyjątek stanowiły pasy inwazyjne na spodzie skrzydeł. Są częściowo malowane, niestety miejscami delikatnie nierówno. Potem wykonałem wszelakiej maści ślady eksploatacji m.in. obdrapania za pomocą farbki aluminiowej i suchego pędzla. Osobiście jestem średnio zadowolony z efektu. Albo będę musiał się do tego bardziej przyłożyć, ewentualnie zastosować inną technikę przy kolejnym modelu albo wypróbuję Worn Effect z AK. Na to wszystko poszedł matowy lakier Pactry i na koniec wash. Typhoon'y tej serii posiadały z tyłu za owiewka jeszcze taki niewielki masz antenowy, którego w zestawie nie było a nie za bardzo wiedziałem, z czego by go dorobić, jak coś możecie podpowiedzieć. Zamiast niekierowanych rakiet dałem bomby ponieważ z reguły modelarze wykonują ten model z rakietami właśnie a ja miałem takie widzi mi się by moja "produkcja" się wyróżniała hehe. Z fotografiami także eksperymentowałem po raz pierwszy.

Model przedstawia samolot Hawker Typhoon Mk.Ib ZY-Y, no.MP126 będący na stanie 247 Sqn.RAF od września 1944 roku. Była to osobista maszyna d-cy dywizjonu Squadron Leader'a Basil'a Gerald'a "Stapme" Stapleton'a. 5 grudnia 1944 roku samolot ten "pożyczył" sobie pilot holenderskiej narodowości P/O Fricky Wiersum, który został zestrzelony przez Flak w pobliżu Rhede i lądował awaryjnie za linią wroga.
Stapleton na początku wojny latał w 603 Sqn. RAF gdzie brał udział w Bitwie o Anglię. Należał do panteonu asów z dorobkiem 6 zestrzeleń pewnych + 2 wspólne, 8 prawdopodobnych i dwóch uszkodzeń.

ObrazekObrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Warsztat:

B-17F "Memphis Belle" - Revell 1/72
Abominus

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Hawker Typhoon Mk.Ib Airfix 1/72

Postprzez Sobczaq » wtorek, 18 października 2016, 20:45

Myślę, że brzuch mogłeś potraktować mocniejszymi efektami, dodać jakieś zacieki; zabrudzenia pod wlotem powietrza wg. mnie są zbędne, względnie mogłyby być delikatniejsze - tak jak teraz, wyglądają jak brudny model, a nie model ubrudzenia, poza tym, chyba widać na jego środku (wlotu) ślady łączenia połówek kadłuba; na bombach można w prosty sposób zrobić efektowne obicia z wykorzystaniem kontrastowego koloru żółtego - jest sporo fotografii ukazujących je w stanie mocno poobijanym w transporcie/przy magazynowaniu. Przejścia kolorów wydają się być nieco zbyt rozmyte jak na 1/72. Materiału fotograficznego, nawet w kolorze jest w sieci sporo, nie wiem jak w przypadku Twojego konkretnego egzemplarza.
Tym niemniej, gratuluję ukończenia modelu "powrotnego", ja w tym samym celu też wybrałem ten model, ale niestety z nim się nie udało i walczę teraz z inną materią.
Sobczaq

Re: Hawker Typhoon Mk.Ib Airfix 1/72

Postprzez Abominus » czwartek, 20 października 2016, 22:10

Nie udało się?/ Na czym więc poległeś???
Warsztat:

B-17F "Memphis Belle" - Revell 1/72
Abominus

Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli