Jako zagorzały zwolennik lotnictwa pierwszowojennego dokonałem rozłamu i sięgnąłem po puławszczaka, do którego mam ogromną słabość (szczególnie do wersji z krótkim nosem). Zrobiłem co mogłem, gdyż nigdy wcześniej nie bawiłem się sreberkami.

pzdr
D

hadzi napisał(a):Niestety producent popelnil latwy do naprawienia blad, w godle Orlinskiego brakuje czarnych pior wewnatrz godla.
W 11 PL I na Br.XIX z przelotu do Tokio Orlinski stosowal swoje godlo osobiste z czarnymi piorami wewnatrz godla 11 PL potem 121 EM.

potez napisał(a):tutaj ze stratusowych Polskich Skrzydeł jest dokładny rysunek w innych kolorach ale podobno też Orliński:
GrzeM napisał(a):potez napisał(a):tutaj ze stratusowych Polskich Skrzydeł jest dokładny rysunek w innych kolorach ale podobno też Orliński:
Ale to przecież nie jest P.8!
wystarczylo wpisac w googla...hadzi napisał(a):Byla gdzies fota tego P.8 w publikacji. Widac czarne piora w srodku.

MarCo napisał(a):
Dodatkowo, choć model pięknie wykonany, to ja zawsze zachęcam do szukania zdjęć. Szachownica blach, tak ładnie zróżnicowanych, ma niewiele wspólnego z obiektem rzeczywistym.
iras67 napisał(a):Wiem że blacha była zabezpieczana lakierem bezbarwnym -a żeby farba mocno przylegała i nie niszczyła - szlifowano powierzchnie blachy kierunkowo albo w krążki-Metoda powszechnie stosowana w wielu konstrukcjach w okresie międzywojennym na świecie . Na P.8 i prototypach P.11 stosowano ten pierwszy sposób szlifowania.
MarCo napisał(a):hadzi napisał(a):Byla gdzies fota tego P.8 w publikacji. Widac czarne piora w srodku.
Jurek ma rację, wewnątrz brakuje czarnych piórek. Zdjecia są często publikowane, nawet w stosukowo niemłodych Monografiach Lotniczych (skąd cytuję poniżej):
GrzeM napisał(a):W P.8 na zdjęciu skrzydło jest białe, widać tylko małą ciemną plamkę w środku, jakby rząd ciemnych tych najmniejszych piórek?
Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 22 gości