[SZKUTNICTWO] U-boot VIIC/41 Revell 1:72

Zestawy, relacje z budowy, galerie ukończonych modeli, porady i problematyka modelarstwa szkutniczego.

Re: [SZKUTNICTWO] U-boot VIIC/41 Revell 1:72

Postprzez Ostach » niedziela, 26 lipca 2009, 20:38

W instrukcji nic takiego nie było, ale z moich obliczeń, które wykonałem teraz na boku to mi wyszło, że to nawet bez sensu. Kaliber jest 20mm, tak mniej więcej licząc, że magazynek ma 30mm grubości to w tej skali wychodzi około 0,4mm grubości. I tyle mniej więcej grubości mają blaszane magazynki. No i one są z jednej blaszki składanej na pół.

Tak BTW to mnie te blaszki już strasznie wykańczają. Cały dzień męczyłem M42 i oczy mi wysiadają.

Siara, masz jakiś dobry patent na wyginanie drucika na te pałąki przy peryskopie bojowym?
"Mr. Spock, the women on your planet are logical. That's the only planet in the galaxy that can make that claim."
Ostach

Reklama

Postprzez siara1939 » niedziela, 26 lipca 2009, 20:44

Ostach napisał(a):
Siara, masz jakiś dobry patent na wyginanie drucika na te pałąki przy peryskopie bojowym?

Mala peseta. :D
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez alf1969 » poniedziałek, 27 lipca 2009, 11:33

Niech Cię te blaszki nie wykańczają :) . Super robota. Podziwiam i będę obserwował do samego końca
alf1969

Postprzez Ostach » czwartek, 13 sierpnia 2009, 21:27

Niech nikogo nie zwodzi brak ruchu w tym temacie. Prace w stoczni idą może i ospale, ale idą!!! Z powodu pobytu aparatu na wakacjach nie mogę wstawić na razie zdjęć. Postępy przedstawiają się następująco:
- Działko 3,7cm dostało podkład, żeby zobaczyć jak to wygląda. Jest ok.
- przyklejone zostały dziobowe stery głębokości
- powstała w miarę spójna koncepcja podstawki i sposobu mocowania okrętu
- zostały wywiercone odpowiednie otwory w stępce okrętu i w miejscach na stery.
- trwają prace przy rufowych sterach, wałach napędowych i "pałąku" trzymającym to w kupie. Załatane zostały otwory na podstawę wałów - tu będą blaszki.
- trwają prace koncepcyjne w kwestii tabliczki z typem i numerem okrętu

To tyle z postępów. Jak dorwę jakiś aparat to wrzucę zdjęcia.

pozdrawiam
"Mr. Spock, the women on your planet are logical. That's the only planet in the galaxy that can make that claim."
Ostach

Postprzez Ostach » niedziela, 23 sierpnia 2009, 22:17

Witam

Podstawka czeka na zabejcowanie i ustalenie pozycji prętów. We wnętrzu kadłuba wstawiłem dwie płytki z plastiku z pudełka od CD. W każdej płytce jest po dziurce wywierconej w osi okrętu. W docelowej pozycji, w otworki w płytkach wchodzą rurki (o nich słowo za chwilę) i cały okręt wisi na tych płytkach (są podklejone do "wnętrza" zbiorników siodłowych). Do mosiężnych rurek przyklejone są stożkowate plastikowe przednie części od długopisów. Są odpowiednio doszlifowane, tak by mieściły się w średnicy rurki. Dzięki swojemu stożkowatemu kształtowi łatwo trafiają w otworki w płytkach wewnątrz kadłuba, które to otworki mają mniejszą średnicę niż rurki. Dzięki temu okręt nie chybocze się na boki bo na połączeniu rurka/płytka nie ma luzu. Mam nadzieję, że wyjaśni to rysunek:
Obrazek

Ponadto zamknąłem kadłub i gdy tylko przykleję do niego resztę blaszek dostanie podkład. Ale to jak wrócę z wyjazdu :)

Zdjęć tej konstrukcji wewnątrz nie mam żadnych (aparat na wakacjach), wkrótce będą fotki samej podstawki.

pozdrawiam
Ostach

Postprzez bartek piękoś » poniedziałek, 24 sierpnia 2009, 02:30

Piękna robota z tymi blaszkami i resztą. Z przyjemnościa będę zaglądał!
..."a gdzie będziesz trzymał ten embrion, w pudełku?!"...
bartek piękoś

Postprzez Ostach » czwartek, 8 października 2009, 22:23

Witam po dłuższej przerwie.

W Martoli wreszcie dostawa Surfacera, jutro odbiór - więc trzeba było coś ruszyć przy U-boocie. Dziś zrobiłem FuMB Antenne 3. Blaszka jak ją Edward stworzył była błędna albowiem siateczka była w całości a na ilustracji z literatury widać, że siateczki były dwie, charakterystycznie ułożone. Rozciąłem więc firmową siateczkę w połowie, oszlifowałem i wkleiłem jak widać. Jest na pewno lepiej chociaż nadal jest to mało podobne.
Obrazek

Dokleiłem też do kiosku parę duperelków typu: maszt, lampa z tyłu (przerobiona, będzie tam wklejona przeźroczysta część), koła ratunkowe, drabinki z tyłu, podpórki pod MG w pozycji złożonej.
Obrazek

W okresie gdy nie miałem aparatu powstały takie o to rzeczy. Komentarz zbędny chyba.
Obrazek

Obrazek

Nie wiem czy się wyrobię do końca konkursu... Trzymajcie kciuki!

pozdrawiam
Ostach

Postprzez siara1939 » czwartek, 8 października 2009, 22:39

Trzymam. ;o)
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez Cichociemny » czwartek, 8 października 2009, 22:42

Już myślałem że ten wątek też umarł. Dobrze, że coś się dzieje.

Ostach napisał(a):Nie wiem czy się wyrobię do końca konkursu...

A widzisz tu kogoś, kto sprawiałby wrażenie że zdąży? :P
Cichociemny

Postprzez Ostach » piątek, 9 października 2009, 17:09

Serfejsa już jest. Po doklejeniu ostatnich blaszek na pokładzie trzeba będzie zrobić preshading. A potem... kolor!!! Ale jaki? :/
W instrukcji podają:
grey, 57 - kiosk
light grey, 76 - góra kadłuba
dust grey, 77 - część podwodna
nato olive, 46 + panzergrau proporcje 9-1 - pokład

Skołowany jestem, dobrego zdjęcia oryginału nie mam, każdy model ma inne kolory........ ratujta!!! :/

PS
Numery farb Revella.
Ostach

Postprzez siara1939 » piątek, 9 października 2009, 21:12

siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez Ostach » niedziela, 11 października 2009, 20:59

A ten plik to nawet miałem tylko zupełnie o nim zapomniałem :D
Przeliczyłem sobie to tak:
Kiosk - Dark ghost gray
Góra kadłuba - Light gray
Dół kadłuba - Gunship gray

Na tyle na ile znam te kolory to wydają się być znośne...

Wczoraj babrałem się z poręczami przy peryskopie. Zrobiłem najlepiej jak umiałem po kilku(nastu) próbach. Dziś pierwszą myślą jaka nawiedziła mnie zaraz po przebudzeniu była wizja jak zrobić pałąk pod kompas ( :?: ) przy peryskopie. Z gotową wizją jeszcze ze "śpiochami" w oczach w minutę zrobiłem pałąk. Jestem zadowolony. Teraz dokleiłem ostatnie blaszki na kiosku. Zaraz pójdzie podkład (na to na czym go jeszcze nie ma).

Tak to wygląda:
Obrazek
Obrazek

Pytanie do wyjadaczy: co to jest i gdzie to przykleić? Nie ufam do końca instrukcji Edka nakazującej przykleić to na front kiosku nad osłoną kompasu bądź wyżej nad łamaczem fal.
Obrazek

POWALCZĘ I KURDE SKOŃCZĘ TEGO ŁOBUZA!!!

pozdro
Ostach

Postprzez spiton » poniedziałek, 12 października 2009, 18:40

Melduję , że jestem, i obserwuję.
spiton

Postprzez siara1939 » poniedziałek, 12 października 2009, 19:22

Jaki numer tego U-Boota robisz w koncu Ostach? Poszukam odpowiedzi na Twoje pytania.
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez Ostach » poniedziałek, 12 października 2009, 19:32

U-995. Taką w sumie chyba już wariację na temat. Będę wdzięczny za każdą pomoc...
Ostach

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Szkutnicze